Tujina

Sudan protestira zaradi ladje

Kartum/Atene, 24. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanske oblasti trdijo da so bila eksplozivna sredstva na krovu ladje Baltic Sky, ki so jo zasegle grške oblasti, namenjena <em>"civilni rabi",</em> napovedale pa so tudi uradni protest. V Grčiji pa se nadaljuje preiskava glede zaseženega eksploziva.

Mustafa Osman Ismail
Mustafa Osman Ismail FOTO: Reuters

Sudanski zunanji minister Mustafa Osmane Ismail je dejal, da je bilo na ladji, ki so jo v nedeljo zvečer zasegli v Jonskem morju, 680 ton amonijevega nitrata. Ob tem je izrazil ogorčenost in obžalovanje zaradi prenagljenih dejanj Grčije ter napovedal, da se bo o tem vprašanju pogovoril z grškim veleposlanikom v Sudanu.

Ob predpostavki, da naročnik tovora ni ne država ne vojska, je nepojmljivo, da bi bil tovor namenjen zasebnemu podjetju, saj gre za ogromno količino, zato smo o primeru uvedli preiskavo, dodaja grški minister.

Grški minister za pomorsko trgovino George Anomeritis je ocenil, da tolikšne količine eksploziva ne morejo biti namenjene za civilno rabo. Dodal je, da v zvezi z zaseženo ladjo poteka preiskava. S preiskavo želimo ugotoviti, komu je bila pošiljka pravzaprav namenjena. Tudi če je naročnik neko "normalno" podjetje, je količina zaseženega eksplozivnega sredstva tako velika, da moramo vedeti, čemu je bila namenjena, pravi Anomeritis.

Sporni tovor so že začeli raztovarjati z ladje, ki je trenutno zasidrana v pristanišču Astakos na zahodu Grčije. Amonijev nitrat in vžigalnike naj bi začasno shranili v grških vojaških skladiščih. Amonijev nitrat se sicer uporablja za izdelavo bomb z veliko rušilno močjo.

Po navedbah grških medijev naj bi sporni tovor na ladjo Baltic Sky naložili 12. in 13. maja v tunizijskem pristanišču Gabes. Tunizijsko podjetje SOTEMU naj bi eksploziv prodalo za nevojaške namene sudanski družbi Integrated Chemicals and Development, katere edini naslov je bil poštni predal in ki po prvih ugotovitvah preiskave sploh ne obstaja. Sudanski minister Ismail sicer zatrjuje, da to ne drži in da družba obstaja.

SORODNI ČLANKI