Tujina

Sudan: Posilstvo kot orožje

London, 19. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Amnesty International je v poročilu o Sudanu opozorila, da pripadniki milice v sudanski pokrajini posilstvo uporabljajo kot orožje.

Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic s sedežem v Londonu je v poročilu na 35 straneh z naslovom Posilstvo kot orožje vojne zapisala, da so deklice, stare komaj osem let, in ženske, stare celo 80 let, žrtve množičnih posilstev.

Najbolj naseljena afriška država že več let propada v anarhičnih razmerah (Foto:Reuters)
Najbolj naseljena afriška država že več let propada v anarhičnih razmerah (Foto:Reuters) FOTO: Reuters

Množična posilstva, ki se dogajajo v pokrajini Darfur, so vojni zločini in zločini proti človečnosti, toda mednarodna skupnost je naredilo zelo malo, da bi jih preprečila, piše v poročilu AI. Direktorica britanske AI Kate Allen je sudansko vlado obtožila, da je vpletena v ta dejanja, zato je mednarodno skupnost pozvala, naj proti njej uvede sankcije. V skoraj vse napade, ki jih je zabeležila AI, je vladna vojska neposredno vpletena ali pa jim je bila priča, piše v poročilu organizacije.

Sudanski begunci so se pred državljansko vojno zatekli v sosednje države (Foto: Reuters)
Sudanski begunci so se pred državljansko vojno zatekli v sosednje države (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Poročilo navaja izjave žrtev, ki so med drugim povedale, da je bilo kakih 15 žensk in deklic posiljenih v več kočah v neki vasi. Pripadniki milice džandžavid so nekaj ženskam in deklicam polomili ude, da ne bi pobegnile. Pripadniki milic so v vasi ostali šest ali sedem dni. "Pet ali šest moških nas je posiljevalo, eden za drugim, ure in ure, šest dni, vsako noč. Mož mi nikoli ne bi odpustil, odrekel bi se me," je povedala ena od žrtev.

AI je pozvala k razorožitvi in razpustitvi milice džandžavid ter se zavzela za ustanovitev mednarodne komisije, ki bi pregledala dokaze o vojnih zločinih, zločinih proti človečnosti in drugih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava na območju. Podlaga za pripravo poročila AI so bili maja opravljeni pogovori s sudanskimi begunci v begunskih taboriščih v Čadu.