Tujina

Sudan napovedal vrsto ukrepov

Kartum, 30. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanski zunanji minister Ismail je v navzočnosti ameriškega državnega sekretarja Powella napovedal vrsto ukrepov za končanje krize v pokrajini Darfur.

Mustafa Osman Ismail
Mustafa Osman Ismail FOTO: Reuters

"Naredili bomo vse za izboljšanje varnosti v Darfurju," je na skupni novinarski konferenci s Colinom Powellom zatrdil Mustafa Osman Ismail. Med ukrepi, ki naj bi prinesle mir, je navedel napotitev dodatnih policijskih in vojaških sil, odstranitev vseh ovir za človekoljubno pomoč in pospešitev političnih pogajanj. Powell je dejal, da je zadovoljen z odločitvijo sudanske vlade, vendar je poudaril, da želi videti konkretne ukrepe: "Ministru sem jasno povedal, da bo mednarodna skupnost odpravila ta problem." Dodal je, da je resolucija ZN o uvedbi sankcij "še vedno opcija", če vlada ne bo izpolnila danih obljub. Powell je od sudanskih oblasti zahteval razorožitev provladnih milic, ki terorizirajo prebivalce Darfurja na zahodu države.

V torek je sudanskemu predsedniku Omarju al-Baširju predstavil tri zahteve za ureditev krize v Darfurju: nadzor nad provladnimi arabskimi milicami, ki naj bi izvajale pokole nad prebivalstvom, dovoljenje mednarodnim organizacijam za delo v pokrajini, začetek pogajanj med dvema uporniškima gibanjema.

O krizi v Darfurju sta spregovorila Annan in Powell
O krizi v Darfurju sta spregovorila Annan in Powell FOTO: Reuters

V Sudanu se mudi tudi generalni sekretar ZN Kofi Annan, ki se s sudanskimi oblastmi prav tako pogovarja o razmerah v Darfurju. Med obiskom je omenil možnost napotitve mednarodnih sil v pokrajino, če vlada ne bo zavarovala tamkajšnjih prebivalcev.

ZDA so v Varnostnem svetu ZN predstavile predlog resolucije o uvedbi embarga na prodajo orožja milicam, ki divjajo v Darfurju. Predlog predvideva tudi prepoved gibanja za pripadnike milic, ne predvideva pa sankcij proti sudanski vladi.