Tujina

Sudan bo spoštoval resolucijo ZN

New York/Kartum/Abudža, 19. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sudanska vlada je na izredni seji sklenila, da bo spoštovala zadnjo resolucijo Združenih narodov o pokrajini Darfur.

Varnostni svet je že drugo resolucijo proti Sudanu sprejel z 11-imi glasovi za in štirimi vzdržanimi (Foto: Reuters)
Varnostni svet je že drugo resolucijo proti Sudanu sprejel z 11-imi glasovi za in štirimi vzdržanimi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tamkajšnja vlada bo spoštovala tako resolucijo kot tudi dogovor, ki ga je 3. julija sklenila z generalnim sekretarjem Združenih narodov, Kofijem Annanom.

Po mnenju Kartuma pa je resolucija, kot je povedal sudanski državni minister za zunanje zadeve Nagib al Hair Abdel Vahab, "nepravična in v nasprotju z resolucijami Afriške unije".

Pobudo za resolucijo so dale ZDA, sprejeta pa je bila z 11 glasovi za in 4 vzdržanimi. Vzdržale so se Rusija, Kitajska, Pakistan in Alžirija, ki so menile, da lahko grožnja s sankcijami položaj poslabša. Grožnja je sicer časovno neopredeljena in omenja le to, da bo VS razmislil o sankcijah proti sudanski naftni industriji. V Darfurju je od začetka vstaje afriških plemen februarja 2003 proti arabski vladi umrlo okrog 50.000 ljudi, okrog 1,2 milijona pa jih je bilo pregnanih z domov.

Kitajska, ki je sprva grozila z vetom na resolucijo, si je kasneje premislila in se glasovanja vzdržala. Sudanski predstavnik v Združenih narodih pa je dejal, da bo njegova vlada v Kartumu izvrševala določila resolucije, kljub 'nepravičnostim, ki jih vsebuje'.

Dogajanje v Darfurju nekateri že označujejo za genocid (Foto: Reuters)
Dogajanje v Darfurju nekateri že označujejo za genocid (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Prva resolucija ni imela učinkov

VS je že julija letos sprejel resolucijo, ki je sudansko vlado pozvala naj zaustavi nasilje provladnih milic Džandžavid proti Afričanom v Darfurju, vendar se doslej kaj prida ni spremenilo. Sedanja resolucija ugotavlja, da sudanska vlada ni izpolnila svojih obveznosti in ponovno zahteva naj vlada hitro ukrepa za zaustavitev nasilja in naj sodeluje z Afriško unijo (AU), ki ima v Darfurju 80 opazovalcev in 300 vojakov. VS prav tako podpira širitev misije AU in pooblašča generalnega sekretarja ZN naj sestavi komisijo, ki bo preiskala poročila o kršitvah človekovih pravic in ugotovila, ali se morda v Darfurju ne dogaja genocid.

Nevladne in človekoljubne organizacije že nekaj mesecev poročajo o pobojih Afričanov, čemur se lahko reče le genocid, vendar pa bi takšna opredelitev v VS zahtevala odločno mednarodno posredovanje, za kar ni prave volje. Darfur je velik, kot Francija in nima nobenih omembe vrednih virov, razen življenj preganjanih revežev. Države, ki so nasprotovale resoluciji menijo, da grožnja s sankcijami, brez volje za posredovanje, tako ne bo koristila.

Sudan bo resolucijo sprejel, kljub nepravičnostim, je dejal veleposlanik Kartuma pri OZN (Foto: Reuters)
Sudan bo resolucijo sprejel, kljub nepravičnostim, je dejal veleposlanik Kartuma pri OZN (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pogajanja brez dogovora

V petek so se v nigerijski prestolnici Abudži brez dogovora končala pogajanja med sudansko vlado in uporniki iz Darfurja. Slednji so zavrnili podpis sporazuma, ki je predvideval boljši dostop za humanitarne organizacije, ker po njihovem mnenju za to še niso izpolnjeni vsi varnostni pogoji. Uporniki so tudi obtožili Džandžavidske milice za nadaljevanje zločinov in od njih zahtevali, da prve položijo orožje. Vlada pa trdi, da so konflikt začeli uporniki, zato bi se po njenem menju tudi oni morali razorožiti; zanikala pa je podporo Džandžavidom.

SORODNI ČLANKI