Tujina

Študenti se ne bodo predali'

Islamabad, 07. 07. 2007 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

V Pakistanu se okoli Rdeče mošeje nadaljujejo spopadi med pakistanskimi varnostnimi silami in študenti.

Policija je tudi vdrla v semenišče v bližini Rdeče mošeje in aretirala 50 oseb. Najvišji kleriki v zajeti mošeji pa so sicer pakistanske varnostne sile obtožili, da so ubile več kot 70 študentov.

Spopadi med pakistanskimi varnostnimi silami in islamskimi skrajneži, ki so se pred dnevi zatekli v Rdečo mošejo v pakistanski prestolnici Islamabad, se stopnjujejo.

Verski voditellj Abdul Rashid Ghazi je zavrnil obtožbe pakistanske vlade, da v mošeji zadržuje ženske in otroke
Verski voditellj Abdul Rashid Ghazi je zavrnil obtožbe pakistanske vlade, da v mošeji zadržuje ženske in otroke FOTO: Reuters

"Gre za zelo intenzivne spopade. Vladne varnostne sile pa so se odzvale, potem ko je bilo iz mošeje izstreljenih več strelov," je potrdil pripadnik varnostnih sil. Viri so poročali, da naj bi bil v spopadih ubit eden od študentov v mošeji. Varnostne sile skušajo sicer uporabljati čimmanj strelskega orožja, saj so v mošeji še vedno tudi ženske in otroci.

Študentje so v mošeji pripravljeni tudi umreti
Študentje so v mošeji pripravljeni tudi umreti FOTO: Reuters

Več sto študentov v mošeji, katere uprava je zadnjih pet mesecev v sporu s pakistanskimi oblastmi, ker želi v mestu uvesti šeriatsko pravo, sicer ostaja odločnih in zavrača brezpogojno predajo, vztrajali pa bodo tudi, če bodo morali za to umreti. "Zahtevamo, da vlada zaključi s to tragedijo. Zahtevamo tudi, da predstavniki mošeje Lal Masjid predajo otroke“, je dejal član pakistanskega parlamenta Samia Raheel Qazi.

Verski voditelj Abdul Rashid Ghazi je zavrnil obtožbe pakistanske vlade, da v mošeji zadržujejo ženske in otroke, ki naj bi jih uporabili za živi ščit. Zatrdil je, da se je pripravljen sestati s posebno delegacijo v mošeji. Ghazi je tako kot študentje dejal, da ne bo nikoli sprejel možnosti predaje in aretacije. "Sedaj smo še bolj odločni," je dodal in izrazil pripravljenost "žrtvovati življenja za prevlado svoje vere in uresničitev islamskih zakonov", je znova poudaril Ghazi.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
08. 07. 2007 21.27
Če ne bi mediji tega tako pozorno pokrivali, bi že zdavnaj (trajno) obračunali s študenti ;)
clementia555@yahoo.com
08. 07. 2007 21.14
Najbolj, da pakistanska vlada organizira kakšno gay parado ponosa pred mošejo, pa bodo takoj prileteli ven iz mošeje. Garantirano. :-)))
Rijad Proši?
08. 07. 2007 21.10
Mušaraf bi jih maral dati takoj likvidirat, jih je samo strošek futrat po zaporih.
Biofrutekk
07. 07. 2007 14.08
Haha...študentski oboroženi upor proti izurjenim enotam...že vidm da bo to masaker.Optimisti eni.
valfar@gmail.com
07. 07. 2007 14.02
Kakšni kreteni.