Tujina

Strožji varnostni ukrepi na letalih

Washington/Chicago, 27. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik George Bush je predstavil načrt za nove varnostne ukrepe na ameriških letalih, ki bodo Američane skušali prepričati, da je leteti varno.

Letališče O'Hare v Chicagu
Letališče O'Hare v Chicagu FOTO: Reuters

Ker so spremembe v letalski industriji ena izmed glavnih nalog pri gospodarskem okrevanju, so iz Bele hiše so že sporočili, da bo ameriška vlada za zavarovanje pilotskih kabin namenila 500 milijonov dolarjev. Kongres naj bi zvezno vlado pooblastil za izvajanje varnostnih ukrepov na letališčih. Odslej bo imela posadka vpogled v dogajanje na letalu, letala pa bodo imela program avtomatičnega delovanja v kriznih razmerah.

Busheva administracija namerava sprejeti predvsem ukrepe, ki bi zagotovili večjo varnost pilotske kabine, vendar Bela hiša še naprej nasprotuje predlogu, da bi orožje v pilotski kabini lahko nosili tudi piloti. Varnost pilotske kabine nameravajo okrepiti z močnejšimi vrati, varnostnimi ključavnicami ter nasploh omejenim dostopom do kabine. Po novem bodo vrata v pilotsko kabino zaklenjena, na vsakem letalu pa bosta tudi dva dobro oborožena in posebej izurjena posebna agenta FBI-ja, poleg tega, da bodo na letalih namestili videokamere in zagotovili radarski signal, ki ga ne bi bilo moč prekiniti. Novi ukrepi bodo dopolnili že vpeljane temeljite preglede prtljage, iz katere so takoj po napadih začeli izločati vse ostre predmete.

Ukrepi za okrevanje letalske industrije

Predsednik Bush na letališču O'Hare v Chicagu
Predsednik Bush na letališču O'Hare v Chicagu FOTO: Reuters

Predsednik Bush, ki je načrte za okrepljeno varnost v zračnem prometu, predstavil danes med obiskom letališča O'Hare v Chicagu, si z napovedanimi ukrepi prizadeva povrniti zaupanje v ameriške letalske družbe, ki so po usodnem 11. septembru doživele velike izgube. "Ta narod ne bo živel v strahu," je obljubil Bush na chicaškem letališču. "Vkrcajte se na letala, nadaljujte posle po Ameriki," je pozval Američane. "Pojdite v Disneyland na Florido, s seboj vzemite družino in uživajte življenje," je dodal.

Celotno letalsko industrijo sta prizadela tako teroristični napad na ZDA kot gospodarsko pešanje, ki se je začelo že pred 11. septembrom. Zato so v zadnjih tednih vse letalske družbe z izjemo družbe Southwest že objavile načrte o odpuščanju delavcev.

Skupno naj bi vse ameriške letalske družbe zaradi posledic letalskega terorističnega napada odpustile okrog 100.000 zaposlenih, poleg tega pa so zmanjšala tudi število svojih poletov za 15 do 23 odstotkov. Sicer pa jim je ameriška vlada v pomoč namenila 15 milijard dolarjev.

Pooblastila za sestrelitev civilnih letal

Ameriški predsednik George Bush je pooblastil dva generala, da lahko vojski ukažeta sestrelitev civilnega letala, če predstavlja nevarnost za ameriška mesta, so danes sporočili iz Pentagona. Pred terorističnimi napadi v ZDA 11. septembra je tak ukaz lahko izdal le načelnik poveljstva letalskih sil (NORAD) ali pa ameriški predsednik.

Pooblastilo za zračni prostor nad 48 zveznimi državami je dobil generalmajor Larry Arnold iz letalskega oporišča Tyndall na Floridi, za Aljasko pa generalpolkovnik Norton Schwarz iz letalskega oporišča Elmendorf na Aljaski. V skladu z novimi pravili se generaloma v podobnih okoliščinah, kot so bile pred nedavnimi terorističnimi napadi v New Yorku in Washingtonu, ne bo več treba posvetovati z nadrejenimi.