Tujina

Strmoglavilo rusko letalo

Tel Aviv/Moskva/Kijev, 04. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters/E.Ž.
Komentarji
0

Ukrajinski obrambni minister je zanikal sporočilo vira iz Pentagona, da bi lahko rusko potniško letalo, ki je med poletom iz Tel Aviva v Novosibirsk strmoglavilo v Črno morje, med vojaško vajo po pomoti sestrelila ukrajinska vojska.

Tupoljev TU-154
Tupoljev TU-154 FOTO: Reuters

Letalo Tu-154 ruske letalske družbe Sibir Airlines je letelo iz Tel Aviva proti sibirskemu mestu Novosibirsk. Letalo se je zrušilo 190 kilometrov od ruskega obalnega mesta Adlera na meji z Gruzijo. Na njem je bilo po različnih virih od 76 do 78 potnikov in članov posadke.

Letalo naj bi v Črno morje strmoglavilo potem, ko je na njem odjeknila eksplozija.

Po navedbah agencije AP naj bi do eksplozije prišlo zaradi izstreljenega projektila z območja Krimskega polotoka, kjer ukrajinska vojska z letalskimi in mornariškimi enotami izvaja obsežne vaje. V vaji so sodelovale tudi ladje z raketami zemlja-zrak.

Tudi neimenovani vir pri ameriškem Pentagonu je potrdil, da je ukrajinska vojska v času nesreče izvajala obrambne vaje v zraku in da naj bi šlo za nesrečo.

Vendar pa naj bi po besedah ukrajinskega obrambnega ministra Aleksandra Kuzmuka imele vse v vojaški vaji uporabljene rakete za primer izgube nadzora vgrajen mehanizem samouničenja.

Med potniki večinoma Izraelci

Na letalu je bilo 15 ruskih in 51 izraelskih potnikov na poti iz Tel Aviva v Sibrijo ter 12 članov posadke, med njimi tudi namestnik generalnega direktorja družbe Siberia Air Viktor Aleksejev, je za rusko agencijo Itar-Tass potrdila predstavnica družbe Natalia Fileva. Fileva je še dodala, da seznama tistih, ki so bili na letalu, in tistih, ki so kupili vozovnice, nista enaka. Med žrtvami so večinoma Izraelci, ki so delali v Rusiji, je poročala agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika izraelskega civilnega letalstva.

Kot pa je sporočil namestnik ruskega ministra za transport Karl Rupel, je bilo na tupoljevu 64 potnikov in 12 članov posadke, še poroča AFP.

Putin ne izključuje možnosti terorizma

Ruski predsednik Vladimir Putin ne izključuje možnosti, da je bilo strmoglavljenje ruskega potniškega letala teroristično dejanje. To je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Putin dejal ob robu srečanja s pravosodnimi ministri Sveta Evrope v Kremlju. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je bila eksplozija ruskega potniškega letala teroristično dejanje tudi po mnenju izraelskega ministrstva za promet.

V Tel Avivu zaustavili letalski promet

Po strmoglavljenju letala je do nadaljnjega ustavljen letalski promet na mednarodnem letališču v Tel Avivu, je za AFP povedal neimenovani tiskovni predstavnik izraelske uprave za civilne polete.

Zaskrbljeni Vladimir Putin
Zaskrbljeni Vladimir Putin FOTO: Reuters

Več trupel potnikov ruskega letala so z ladjo že potegnili iz Črnega morja, prav tako pa iz morja odstranjujejo ostanke letala, je po poročanju AFP sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere.

Ker so potnike pred vkrcanjem na let na letališču Ben Gurion natančno preverili, je težko verjetno, da bi se na letalo vkrcali teroristi.