Tujina

Strip zaskrbel ZN

Gaza/Koebenhavn, 02. 02. 2006 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Strip z likom muslimanskega preroka, ki je razburil muslimane po svetu, je zaskrbel tudi vrh Združenih narodov.

Odgovorni urednik časnika Jyllands Posten, ki je lani prvi objavil karikature, je dejal, da tega ne bi nikoli storili, če bi vedel, kakšne bodo posledice.

Na objavo karikatur muslimanskega preroka Mohameda v več evropskih časnikih, ki je sprožila ostre proteste muslimanov po vsem svetu, se je odzval tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan. Izrazil je zaskrbljenost nad sporom, ki so ga z objavo karikatur sprožili danski časniki.

Po Ananovem mnenju bi morali svobodo izražanja vedno izvajati ob polnem spoštovanju verskih prepričanj in načel vseh religij. Kot je še zapisal v izjavi za javnost, je pomembno z mirnim dialogom in ob medsebojnem spoštovanju preseči nesporazume in sovraštva med ljudmi različnih verskih prepričanj in kulturnih tradicij.

Jordanski časnik poziva k razumnosti

Muslimani po svetu tudi protestirajo zaradi objave karikatur muslimanskega preroka, vrstijo pa se tudi pozivi k bojkotu danskih izdelkov. Jordanski tabloid al Šihan je objavil tri od dvanajstih karikatur in pozval muslimane, naj bodo razumni.

"Muslimani vsega sveta, bodite razumni," poziva jordanski tednik al Šihan v uvodniku, poleg katerega so objavljene tri sporne karikature, med njimi tudi podoba Mohameda, ki nosi turban v obliki bombe. "Kaj zbuja več predsodkov do islama, te slike ali fotografija ugrabitelja, kako talcu prereže vrat ali samomorilski napadalec, ki se razstreli sredi svatbe v Amanu," v uvodniku sprašuje urednik časnika. Kot je povedal, so se za objavo karikatur odločili, da bi ljudje vedeli, proti čemu protestirajo, saj večina ni videla spornih karikatur.

Skrajneži zaprli sedež EU v Gazi

Palestinski skrajnež ob stavbi evropskega predstavništva v Gazi
Palestinski skrajnež ob stavbi evropskega predstavništva v Gazi FOTO: Reuters
Skupini palestinskih skrajnežev sta zaradi objave podob Mohameda zagrozili z napadi na danske, francoske in norveške državljane. "Vsi državljani in diplomatski predstavniki omenjenih držav so tarče Odbora ljudskega odpora in Brigad mučenikov Al Akse," sta v sporočilu za javnost zapisali skupini. Ob tem sta zahtevali zaprtje diplomatskih predstavništev vseh držav, kjer so bile objavljene karikature, v nasprotnem primeru pa zagrozili z napadi.

Oboroženi palestinski skrajneži so v Gazi zasedli sedež EU v mestu, na vrata stavbe pa so napisali Do nadaljnjega zaprto. Ob tem so dali danski, norveški in francoski vladi 48 ur časa, da se opravičijo za objavo karikatur. Norveška je po grožnjah palestinskih skrajnežev že zaprla svoje predstavništvo na Zahodnem bregu.

Oblasti omenjenih držav zatrjujejo, da so za objavo karikatur odgovorni časniki, palestinski premier Ahmed Kurej pa je kljub temu prepričan, da bi morale vlade formalno obsoditi karikature. "Te slike zavračamo in obsojamo in upamo, da bodo to storile tudi vlade držav, kjer so bile objavljene," je dejal novinarjem na zasedanju palestinske vlade v Ramali. "Objavljene karikature predstavljajo napad na islam in žalijo čustva vseh muslimanov," je še dodal.

Bodo opravičila dovolj?

Enajst karikatur Mohameda je septembra lani kot prvi objavil danski časnik Jyllands Posten, upodobitve islamskega preroka pa je upravičeval s svobodo izražanja. Afera v zvezi s karikaturami pa je izbruhnila prejšnji teden, ko je iste karikature objavila tudi norveška krščanska revija.

Karikatura odnesla urednika francoskega časnika

Jyllands Posten se je v ponedeljek zvečer opravičil za objavo, kljub temu pa ni pomiril razgretih muslimanov, ki so nadaljevali proteste v več delih sveta. V sredo je karikature objavilo še nekaj evropskih časnikov, med njimi francoski tabloid France Soir. Urednika časnika France Soir so že odpustili, lastnik časnika pa se je opravičil vsem prizadetim.

Na sporni karikaturi ima prerok Mohamed turban v obliki bombe. Glede na to, da islam prepoveduje prikazovanje Mohamedovega lika, so številni muslimani karikaturo razumeli kot hudo žalitev njihove religije.

Uredništvo France Soira je sicer objavo karikature utemeljila z naslovnico ''Imamo pravico na karikaturo Boga''. V uvodniku pojasnjujejo, da ne bi smela biti nobena religija ali zgodovinska osebnost prepovedana za karikaturiste. Sporno karikaturo je objavil tudi nemški Die Welt, ki trdi, da je pravica za bogokletje usidrana v demokraciji.

Danska pričakuje še več protestov

Danska vlada pričakuje, da bo število protestov in drugih načinov izražanja nezadovoljstva v islamskem svetu zaradi objave spornih karikatur islamskega preroka Mohameda še poraslo. Kot je za današnjo izdajo danskega dnevnika Borsen dejal danski zunanji minister Per Stig Moeller, se bodo bojkoti, katerih tarča je trenutno Danska, po sredini objavi karikatur v nekaterih drugih evropskih časnikih verjetno razširili na druge evropske države, na primer Francijo.

Posledice bojkota med drugim čuti danski proizvajalec mlečnih izdelkov Arla, ki po lastnih navedbah zaradi bojkota v zalivskih državah dnevno utrpi za 1,6 milijona dolarjev škode.

Moeller je še izrazil pričakovanje, da bodo Alžirija in druge severnoafriške države sledile zgledu držav, ki so zaradi objave karikatur Mohameda, katerega upodabljanje islam prepoveduje, napovedale bojkot danskih izdelkov. Bojkot bodo po njegovem mnenju napovedali tudi proti drugim državam, ki so objavile karikature.

Objava karikatur ima poleg gospodarskih tudi politične posledice. Sirija in Savdska Arabija sta zaradi afere že odpoklicali svoja veleposlanika iz Koebenhavna, Libija pa je v znamenje protesta zaprla svoje diplomatsko predstavništvo na Danskem. Iran je medtem v zvezi s karikaturami poklical na pogovor veleposlanika Avstrije, trenutno predsedujoče EU.

SORODNI ČLANKI