Tujina

Streljanje v Mosulu

Bagdad, 16. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Mosulu na severu Iraka se nadaljujejo oboroženi incidenti. Ameriški vojaki so pred tamkajšnjim poslopjem regionalne vlade ubili najmanj štiri ljudi, osem pa je bilo ranjenih. Bagdad pa je obiskal poveljnik ameriške vojske v Zalivu general Tommy Franks.

Se bodo razmere v Mosulu kmalu umirile?
Se bodo razmere v Mosulu kmalu umirile? FOTO: Reuters

Poveljnik ameriških marincev James Jarvis je sporočil, da so Iračani streljali na marince, ki so nato na streljanje odgovorili, vendar pa so streljali v zrak in ne na množico, ki je protestirala v središču Mosula.

Številni očividci pa so povedali, da je bil avtobus, v katerem so bili ubiti Iračani, tarča navzkrižnega ognja. Avtobus je namreč v trenutku streljanja peljal po cesti med vladnim poslopjem in stavbo, v kateri so bili ameriški marinci.

Do streljanja in smrtnih žrtev je prišlo tudi v torek

Tiskovni predstavnik osrednjega poveljstva ameriške vojske (CENTCOM) v Katarju, general Vincent Brooks pa je potrdil, da so ameriške sile v torek streljale na protestnike v Mosulu in pri tem ubile "približno sedem" protestnikov, več pa so jih ranile. Brooks je še dejal, da so ameriški vojaki le odgovorili na napad Iračanov, saj so se nekateri oboroženi protestniki skušali prebiti v vladno stavbo, ki so jo pred tem zavzeli ameriški vojaki.

Zaradi torkovega streljanja ameriških sil na prebivalce Mosula, ki so protestirali proti novemu guvernerju Mašanu al Džaburiju, je po zadnjih podatkih umrlo 20 ljudi. Po navedbah očividcev naj bi v torek ameriški vojaki streljali v množico ljudi, potem ko so ti v guvernerja zaradi njegovega govora, v katerem je pozival k sodelovanju z Američani, začeli metati različne predmete.

Najdeni mobilni laboratoriji niso inkriminirajoči

Mobilne laboratorije, ki so jih našli zakopane v mestu Karbala, po mnenju ameriškega strokovnjaka Montea Gonzaleza niso uporabljali za proizvodnjo kemičnega in biološkega orožja. Laboratoriji so bili sicer opremljeni z več milijonov ameriških dolarjev vredno opremo in so jih najverjetneje uporabljali za civilne in vojaške namene, a ne za proizvodnjo orožja za množično uničevanje, je dejal Gonzalez.

Kmalu konec vojne?

Pentagon je sporočil, da so koalicijske sile v Iraku doslej izgubile 154 vojakov - 123 ameriških in 31 britanskih.

Poveljstvo marincev je sporočilo vzpostavitev vojaško-civilnega centra, ki naj bi zasnoval "časovni načrt", s katerim bi omogočili vrnitev normalnejšega življenja v Irak. Center bo pristojen za štiri področja: elektriko, ohranjanje reda, vodo in zdravstvene službe. Obenem so objavili tudi dejansko policijsko uro, ki prebivalcem mesta priporoča, naj se na ulicah ne zadržujejo med zadnjo večerno in prvo jutranjo molitvijo. Ameriška vojska je medtem v Bagdad pripeljala skupino za pomoč, v kateri je kakih 120 Iračanov iz izgnanstva, ki so jih ameriške sile urile na Madžarskem. Člane skupine z imenom "Svobodne iraške sile" bodo namestili v predmestju iraške prestolnice, kjer naj bi skrbeli za javni red in mir. Ob Bagdadu naj bi jih že nameščali tudi v drugih iraških mestih.

Kaže, da je ameriški vojski uspelo ustaviti plenjenje (Foto: Reuters)
Kaže, da je ameriški vojski uspelo ustaviti plenjenje (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Bagdadu so tudi izvolili novega vodjo uprave mesta. Predstavniki bagdadskih mestnih okrajev so na ta položaj izvolili Mohameda Mosema el Subaidija, ki izvira iz večinsko šiitskega okraja Karade. Pred predstavniki medijev v hotelu Palestina je novi vodja uprave Bagdada dejal, da se bo zavzemal za ponovno vzpostavitev reda v prestolnici, pri čemer je someščane pozval k pomoči pri "ustvarjanju pozitivne podobe Iraka".

V Iraku je po padcu mesta Tikrit samo še nekaj mest, v katerih potekajo spopadi. Ameriška vojska se ukvarja le še z manjšimi mesti, ki jih je med prodiranjem do Bagdada izpustila, je v torek dejal ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld in potrdil, da so v dogovoru z Iračani ponovno vzpostavili zavezniške nadzorne prelete na severu Iraka, kjer živi kurdska manjšina. V južnem delu Iraka, kjer prav tako velja prepoved letenja, ki je bila uvedena zaradi zaščite šiitskega prebivalstva, pa še vedno potekajo vojaške operacije. Centcom pa je potrdil, da je napoved konca vojne v Iraku, kjer so se vse obsežne vojaške operacije že končale, odvisna od dobre volje poveljnika ameriških sil v Perzijskem zalivu, generala Tommyja Franksa. Slednji je sicer v sredo prvič po koncu operacij prispel v Bagdad.

Severnoatlantski svet je medtem sprejel odločitev, da bo odpravil ukrepe za dodatno zaščito Turčije, ki so bili sprejeti zaradi vojne v Iraku. Kot so sporočili na zvezi NATO, so odločitev o odpravi ukrepov za dodatno zaščito Turčije sprejeli na podlagi vojaških in drugih ocen, pa tudi na podlagi stališča Turčije, saj so cilj operacije dosegli.