Tujina

Streljanje v Faludži

Bagdad, 30. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Arabska televizijska postaja Al Džazira je znova poročala o streljanju ameriških vojakov na Iračane v mestu Faludža. Ameriški vojaki naj bi dva ubili le dan potem, ko so v istem mestu ustrelili najmanj 13 protestnikov. O morebitnih žrtvah na ameriški strani ne poročajo. V Bagdadu pa so odkrili 100 milijonov dolarjev in 90 milijonov evrov.

Ameriški vojaki pred šolo v Faludži
Ameriški vojaki pred šolo v Faludži FOTO: Reuters

Po navedbah očividcev je bil protest več tisoč protestnikov miren. Kot je navedla neka priča, so Američani na oklepnikih na množico protestnikov začeli streljati potem, ko so otroci med njimi v njihovi smer začeli metati čevlje in kamenje. Protestniki naj sicer ne bi bili oboroženi. V streljanju je bilo sicer ranjenih več Iračanov.

Po poročanju Al Džazire se je protesta udeležilo kakih 7000 ljudi, ki so demonstrirali proti navzočnosti ameriških sil v mestu in proti ponedeljkovemu streljanju na protestnike, ki so zahtevali umik ameriških vojakov iz šole. Ti so šolo uporabljali kot vojaško bazo. K demonstracijam naj bi pozvali člani Muslimanske bratovščine. Protestniki so vzklikali protiameriška gesla.

V bolnišnici so potrdili so potrdili smrt dveh mlajših moških, ki sta bila ustreljena v glavo.

Kot je sporočil predstavnik ameriške vojske, stotnik Jeff Wilbur, ameriške sile preiskujejo, ali so protestniki streljali nanje. Po njegovih besedah pa ni jasno, ali je bil v incidentu ranjen kak Američan.

V streljanju ameriških vojakov na iraške protestnike v Faludži, 50 kilometrov zahodno od Bagdada, je bilo v ponedeljek ubitih 13 ljudi, 75 pa je bilo ranjenih. Direktor lokalne bolnišnice je povedal, da so med mrtvimi trije dečki, mlajši od 11 let. Po navedbah očividcev so proteste pripravili učenci, stari med pet in 20 let, predstavnik ameriške vojske Arnold Bray pa je dejal, da so bili nekateri med njimi oboroženi.

Protestniki demonstrirajo proti ameriški navzočnosti v Faludži (Foto: Reuters)
Protestniki demonstrirajo proti ameriški navzočnosti v Faludži (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Množica kakih 200 protestnikov se je zbrala pred šolo, kjer so nastanjene ameriške enote. Po navedbah predstavnika ameriške vojske Braya so iz množice streljali na šolo, arabska televizija Al Džazira, ki sicer navaja, da je v incidentu umrlo 15 ljudi, pa je poročala, da so Američani začeli streljati, ko je nekdo v poslopje vrgel kamen. Protestniki naj bi demonstrirali proti ameriški navzočnosti v Faludži, nekateri prebivalci mesta pa pravijo, da so učenci zahtevali, naj se ameriški vojaki umaknejo iz šole, da bi tam lahko spet potekal pouk.

V Bagdadu odkrili večjo vsoto gotovine

Ameriške sile so v Bagdadu odkrile 100 milijonov dolarjev in 90 milijonov evrov, je danes sporočilo centralno poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Kot je v sporočilu pojasnil Centcom, je omenjene vsote med 23. in 26. aprilom zasegla enota oklepnikov 2. brigade tretje pehotne divizije ameriške vojske. Denar so 27. aprila na bagdadskem letališču v spremstvu pripadnikov finančne in vojaške policije ter kriminalnih preiskovalcev naložili na letalo, ki je poletelo na "varen kraj", je še sporočil Centcom.

Centcom je 22. aprila sporočil, da potekajo raziskave, s katerimi naj bi ugotovili avtentičnost bankovcev v skupni vsoti 600 milijonov dolarjev, ki jih je v Bagdadu odkrila ameriška vojska. "Denar bo ostal na varnem mestu, dokler ne bo v Iraku vzpostavljena stabilna vlada, Iračanom pa ga bomo vrnili, da bo služil obnovi države," je še sporočil Centcom.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA