Tujina

Streljali lahko tudi otroke

Berlin, 13. 08. 2007 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komunistične oblasti naj bi policistom naročile, naj ubijejo vsakogar, ki bi skušal pobegniti čez berlinski zid.

Spomenik berlinskemu zidu
Spomenik berlinskemu zidu FOTO: Reuters

V prostorih nekdanje vzhodnonemške tajne policije Stasi so nedavno odkrili dokument, ki nedvoumno dokazuje, da so morali obmejni policisti po ukazu s strani komunističnih oblasti streljati na in po potrebi ubiti vsakega, ki je skušal pobegniti čez mejo na Zahod.

V sedem strani dolgem dokumentu, ki nosi datum 1. oktober 1973, je ministrstvo za državno varnost, bolj znano kot Stasi, stražarjem ukazalo, da morajo prebežnike "ustaviti ali likvidirati". "Ne omahujte pri uporabi strelnega orožja, tudi takrat ne, ko so pri nezakonitem prestopanju meje udeležene ženske in otroci, saj je to le taktika, ki jo izdajalci pogosto uporabljajo," piše v ključnem odstavku dokumenta.

Vzhodnonemški režim je dolga leta zatrjeval, da je ubijanje ob strogo zastraženi meji, utrjeni z betonskim zidom in bodečo žico, zgolj "zadnja možnost" - uporabljena šele ko vse ostale metode, kot je na primer opozorilno streljanje v zrak, ne zaležejo. Direktorica vladnega urada, ki sedaj upravlja z na tisoče dokumenti Stasija, nasprotno trdi, da najnovejše odkritje neizpodbitno dokazuje, da je nekdanji režim pričakoval, da bodo morebitni prebežniki na Zahod, ubiti.

"Dokument je tako pomemben zato, ker takratni politični voditelji še vedno zanikajo, da je obstajal ukaz za streljanje," je povedala direktorica Marianne Birthler. Novo odkritje dokazuje, da so obstajali vidiki temnega poglavja nemške zgodovine, ki jih je šele treba odkrivati, je še poudarila in dodala: "Pri ocenjevanju zgodovine nas čaka še dolga pot."

Danes poteka 46. obletnica začetka gradnje razvpitega zidu, ki je Berlin razdelil na vzhodni komunistični in zahodni kapitalistični del.

Zadnji predsednik Nemške demokratične republike in partijski voditelj Egon Krenz je medtem odločno zanikal, da bi tovrstni ukaz zares obstajal. "Tega ne vem iz dokumentov, to vem iz lastnih izkušenj. Takšen ukaz bi predstavljal kršitev zakonov Vzhodne Nemčije," je zatrdil Krenz, ki je sicer zaradi odgovornosti za smrt štirih prebežnikov, ustreljenih na meji z Zahodno Nemčijo, več let preživel v zaporu.

Ob poskusu prebega iz Vzhodne v Zahodno Nemčijo naj bi po neuradnih navedbah umrlo najmanj 1245 ljudi, od tega več kot pol po avgustu 1961, ko se je začela gradnja zidu, ki naj bi ustavil množični beg iz komunistične države. Zid je bil sicer dolg 155 kilometrov - od tega jih je 43 potekalo od severa proti jugu in delilo Berlin na dvoje, ostalih 112 kilometrov pa je obkrožalo enklavo Zahodni Berlin in jo ločevalo od Vzhodne Nemčije. Zid je padel leta 1989.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
21. 08. 2007 19.01
ne, v mercator, včasih pa tudi čez mejo. In to je bilo možno čisto legalno, brez da so streljali na mene!
rosomoh@email.si
15. 08. 2007 09.04
Po kaj si hodil na Ponte Rosso in v KGM...SLOSAP?
slosap@yahoo.de
15. 08. 2007 08.32
victoriosus: ti pojma nimaš, si samo zagrenjen osebek! Police v Jugi prazne hahahahaha!!! Daj pojdi se zdravit
Bine Levec
14. 08. 2007 13.37
fašisti.............
victoriosus
14. 08. 2007 09.53
Kako tipično... ne govorite o komunizmu, ampak o socializmu. POTUHA! Komunistična partija, zveza komunistov, itd. KOMUNIZEM, nehajte olepševat, ker ni efekta! A mislite, da v drugih ex-komunističnih državah ne govorijo isto? Prej ubijali, da bi bili najbolj zvesti sistemu, zdaj pa se vsak bolj od njega oddaljuje, češ pri nas ni bilo tako... DREK ni bilo tako! Še kako kruto je bilo! Police so bile tudi v Jugi prazne, avti so bili žalost, plače vse enake, JA; ENAKO SLABE!!! Najboljši pokazatelj je ta: ven nisi mogel! Noter pa ni nobeden hodil. Kaj vam to nič ne pove? Prvi norec je pa itak zaslepljen s Titom. Prej se mu je "enakost" pasala, da je lahko delal malo, drug veliko, oba isto plačo. Zdaj vsak dela za svojo plačo, in ker je brezposeln, mu sistem ne paše več. Komunizem je isti drek povsod, in v jugoslaviji ni bilo nič boljše, ker bi drugače takoj dohiteli zahodno evropo. In mi, najbolj pridni na Vzhodu, komaj dosegamo 80procentov. Zasluga Titu, da nas je držal 50 let v demagoško podprti zaostalosti... danes bi bili špica, če ga ne bi bilo. Da ne govorim o lepoti države- s svojo ogabno arhitekturo so naredili grda mesta iz tako lepih krajev, kot jih imamo pri nas. Imamo švicarske paradiže, stavbe in infrastruktura kot Bolgarija... disaster.
rosomoh@email.si
14. 08. 2007 08.40
Za tiste,ki nočejo vedeti in tiste,ki so namerno pozabili...Tudi na meji med komu-soci državo FLRJ so streljali ljudi,ki so hoteli bežati preko meje.In to ne kakšne izdajalce,streljali so 15,16 let stare fante,ki so sanjali,da bodo v Ameriki cowboyi ali pa vsaj v Nemčiji zaslužili avto,torej,mlade avanturiste.Šele po letu 1960 so se stvari malo spremenile in kazen ,če so te ""uhapsili"" je bil samo zapor. Zagovornike tipa prvi borec et.comp pa prosim,da mi nekdo pojasni...zakaj je bil izhod iz raja imenovan Jugoslavija tako strogo zastražen?
slosap@yahoo.de
14. 08. 2007 08.27
@matej.rojc: prosim preberi moje poste da ugotoviš da ravno to govorim in poudarjam: NE MEŠATI DDR ind Jugoslavije.
Matej Rojc
14. 08. 2007 07.53
slosap, zelo mešaš zadeve. Jugoslavije in bivših vzhodnih držav sploh ne moreš primerjati, ne glede standarda ne glede liberalnosti politike. Zaradi tega smo tudi lahko imeli bistveno boljši izhodiščni položaj kot te države. Res pa nas današnja oblast z belogardisti skuša prepričati, da smo živeli tako kot pod Stalinom. To sploh enostavno ni res - hvala bogu. Glede na stanje, ki vlada, in kako se stvari peljejo, pa se bojim, da se veliko ljudem že toži po starih časih :))
lily.marlen@afnegunca.com
14. 08. 2007 07.52
Upss, sorry Prvi Borec, b in n sta preblizu skupi, pa prsti so tud presiroki.
lily.marlen@afnegunca.com
14. 08. 2007 07.50
''Ampak tovariš TITO je....... bil ZELO velik Človek'' Haha, Prvo Norec, ni bil lih tko velik, vsekakor pa manjši od Rupla.
ekolog
14. 08. 2007 07.41
To je ideja za našo južno mejo :)))
slosap@yahoo.de
13. 08. 2007 22.24
Prvo Borec, to enostavno ni res, da nimajo nič! Sedaj imajo materialno več. Res pa je da so problemi, vendar nekdo, ki to ni videl in občutil ne more razumeti, da enostavno ni primerljivo s socializmom v Jugoslaviji!!! Franc Kafka:Nimam besed, si bil slučajno na golem otoku 50 let???
Prvo Bore
13. 08. 2007 21.51
mark avrelij ja škoda da tega ni napravil tovariš Tito, kar mu zelo zamerim. Kaj se je pa dogajalo na meji med Nemčijama, Vam lahko samo pove moj stric, ki živi v Nemčiji Munchen. Ko so začeli vzhodni Nemci hoditi po zahodni Nemčiji, si sploh niso predstavljali, da treba sedaj vse plačat, kar dobiš. Zdravstvo,šolstvo, varstvo vse kar je prej država dajala zastonj. Zardi tega je padla plača zahodnim Nemcem, skoraj prepolovila se je. V tem času so kapitalisti, demokrati vse pokupili zastonj pod pretvezo, da bodo vlagali v industrijo. Vzhodno nečijo so pahnili v večji problem, kot je bila prej. Sedaj nimajo nič ! Če pa se gre za tistih 1300 pobitih ljudi na 130 km meje v 50 letih, je pa takšna majhna številka, ki se ne splača govoriti o njej. Koliko jih je bilo danes mrtvih na cesti v Sloveniji. Od Varšavskega pakta so imeli korist samo kapitalisti, ljudje ne. Ves komleten članek je pa uperjen na Putina, ki se je prebudil iz zimskega spanja.
pu100
13. 08. 2007 20.54
g. Kavka nisi povedal kje pri vas. ČSSR ali SSSR?
Franc Kavka
13. 08. 2007 20.37
slosap | 13.08.2007 | 14:42 Pri nas je bilo še slabše.
slosap@yahoo.de
13. 08. 2007 14.42
Primerjat Jugoslavijo in DDR je čista glupost. 1. Državljani NDR niso smeli potovati nikamor brez dovoljenja oblasit. 2. V pobratene države (varšavskega pakta) so smeli potovati le ob predhodnem dovoljenju in izstopnem vizumu. 3. Če so potovali recimo v Bolgarijo na počitnice, so to morali storiti v koloni. Vedno je bil tudi špicelj od Stasija zraven. 4. Če si hotel priti v restavracijo si se moral postaviti v vrsto, pa čeprav je bila restavracija napol prazna. Lahko se je tudi zgodilo, da je tvoj spremljevalec/ka sedel/a ob drugi mizi 5. Banane so dobili samo za Božič 6. Ananasa niso poznali 7. SFRJ je bila za NDR zahodna kapitalistična država in je potovanje v njo veljalo za pot na zahod 8. Na trabanta (neka različica avta) so morali čakati 18 let, zato so bili rabljeni trasbanti dražji od novega. Mesto v čakalni vrsti je postalo predmet preprodajanj 9.delalo se je s tistim malim kar so imeli na voljo. Moji stari mami niso mogli popraviti streho celih 10 let, ker enostavno ni bilo materiala... 10. DDR komunizem nima veze z uživanjem v SFRJ! Tako da bi prosil tiste, ki pljuvajo po Jugoslaviji in jo primerjajo z nekdanjimi realsocialističnimi državami, naj se zresnijo, ker je očitno da pojma nimajo o čem govorijo...
hobbes
13. 08. 2007 14.14
problem je v tem, ker ona 2 nista upoštevala, da smo si ljudje v naravnem stanju sovražniki, in da kakor je mogoče, obrnemo stvari sebi v prid. nekdo si je pa to po svoje interpretiral, pa s(m)o imeli, to o čemer se danes govori. bilo bi fajn če bi bili vsi enaki, samo potem zopet rabimo nekoga, da o tem presoja, kaj si kdo zasluži in kaj kdo ne, bi pa spet pripeljalo do sporov.
gelion1101@yahoo.com
13. 08. 2007 13.52
Tole, kar članek opisuje, je bil komunizem v svoji najslabši različici, ki s komunizmom kot idejo, ki sta jo prva začela razglašati Marx in Engels, nima prav nič skupnega. Osnovni postulati komunizma so temeljili na domnevi, da smo ljudje tako družbeno zreli, da bomo pripravljeni deliti stvari vsakemu po njegovih potrebah, vsak pa dela po svojih zmožnostih, da nismo grabežljiva in zavistna bitja in da lahko družbeno lastnino (lastnino vseh) pojmujemo kot svojo. Na koncu se je izkazalo, da ideja pade že na teh postulatih in se lahko, če hoče, sprevrže v moro ali vsaj v svoje nasprotje - kot vsaka druga, seveda (tudi krščanstvo, nacional socializem, islam, pa tudi demokracija - poglejmo samo razne kvazidemokratične afriške ali azijske države, pa tudi ZDA v nekih pogledih...) Victoriosus; dobra plat komunizma, ki smo ga imeli pri nas, čeprav mu jaz raje rečem socializem, pa je bilo reševanje socialnih stisk in napetosti. Zdravstvo in šolstvo brezplačno za vse. Seveda te stvari stanejo, čemur pa produkcija, ki je bila nadzorovana, ni bila kos. Poleg tega je bila distribucija dohodka bolj enakomerno porazdeljena cez celotno družbo, kar pomeni, da razlika med najnižjim in najvišjim dohodkom (plačo) ni bila tako velika, kot je sedaj. Ostalo pa je bilo bolj ne kot ja. No, pa proti koncu, ko je socializem v Sloveniji propadal, so bile svoboda mišljenja, spoštovanje razlik v mišljenju, predvsem pa kultura dialoga veliko večji kot trenutno, kar se kaže tudi po raznih forumih in komentarjih.
mark avrelij
13. 08. 2007 13.33
joj, kako pada kakovost komentarjev tekom časa. Prvo Borec, domnevam, da si kak komediant, ki poskuša provocirat ostale in ne misliš vse skupaj resno. Vsekakor pa ti ne uspeva najboljše.
Uporabnik113189
13. 08. 2007 13.29
Včasih se pa res zalotim ob misli, da bi nam mogoče kakšen zid na meji prihranil kakšnega Tomija, victoriosusa,KoMar-ja in še kakšnega.. Ja, ampak sanje so sanje, resničnost pa nekaj drugega. Pri nas smo imeli socializem, meje pa odprte. Nihče ni streljal za nami, ko smo se sprehajali po italiji, Avstriji ali še malce dlje v svet, hodili na izlete, kupili kar smo hoteli. Edino z denarjem smo bili malce na tesnem, kar pa je danes isto, če za nekatere še ni, bo pa čez leto ali dve, ko bomo vračali kredite.. Posebej bo zanimivo, ko se bodo drastično dvignile obrestne mere... Kaj pa so počeli Rusi in Vzhodni Nemci, me pa res ni pretirano zanimalo. Potem pa nas neki čudaki po vsej sili želijo stlačiti v isti koš z državami, ki so imele ZID-ove med seboj..Veste, zid ima dve strani, tudi tisti na zahodni strani so krivi, da ga toliko let niso podrli, ne le tisti na vzhodni. MI NISMO ZIDALI NIKAKRŠNIH ZIDOV!!