Tujina

Bakijev podpisal odstopno izjavo

Biškek, 15. 04. 2010 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Odstavljeni kirgizijski predsednik se je odpravil v Kazahstan, podpisal pa je tudi odstopno izjavo. Tako vsaj zatrjuje začasna vlada. Ali se bodo v Kirgiziji tako končno umirile razmere?

V Kirgiziji se življenje kar noče in noče vrniti v ustaljene tirnice. V središču dogajanja je še vedno odstavljeni kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev. Okoli tisoč ljudi se je na jugu države zbralo v podporo odstavljenemu predsedniku, nakar so se zaslišali streli.

Kurmanbek Bakijev
Kurmanbek Bakijev FOTO: Reuters
Kazahstansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so odhod Bakijeva iz domovine pomagali urediti predsedniki ZDA, Rusije in Kazahstana. Z njim naj bi odšli le soproga in dva otroka, medtem ko naj bi ostali sorodniki ostali v domovini.

Bakijev, ki je bil v tem času ravno na govorniškem odru, je po hitrem postopku zapustil kraj dogajanja. Tiskovna agencija Reuters poroča, da so streljali Bakijevi varnostniki, po zadnjih podatkih pa naj ne bi bil nihče ranjen. Streljali naj bi zato, ker so se jim približevali podporniki začasne vlade.

Bakijev se je po incidentu odpravil v Kazahstan, kjer naj bi se sestal s tamkajšnjim predsednikom Nursultanom Nazarbajevim. Podatek je potrdila tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Njihov predstavnik je dodal, da je to pomemben korak k temu, da se prepreči vojaški spopad. 

Bakijev je pred odhodom novinarjem povedal, da se je sestal s predstavniki začasne vlade, ki je prevzela nadzor v kirgizijski prestolnici, in pri tem zahteval nadaljnje pogovore, ki bi potekali na nevtralnem terenu, npr. v Kazahstanu. Začasna vlada ga je sicer pozvala, naj zapusti državo, saj bo v nasprotnem primeru kazensko preganjan.

Bakijev ponudil odstop s položaja predsednika

Kirgizijska začasna vlada je sporočila, da je bil na jugu države med begom aretiran nekdanjega obrambni minister Bakit Kalijev, operacija za aretacijo bratov Bakijeva pa je v teku. Eden od njih, vodja predsedniške varnostne službe, naj bi ukazal streljanje na protestnike med nemiri minuli teden v Biškeku.

Bakijev je po besedah tiskovnega predstavnika začasne vlade formalno predložil prošnjo za odstop s položaja predsednika države. "Kurmanbek Bakijev je predložil svojo prošnjo za odstop. Sedaj imajo nove oblasti popolno legitimnost," je dejal omenjeni.

Kot je znano, so v kirgizijski prestolnici v začetku meseca izbruhnili spopadi med protivladnimi protestniki in policijo. Protestniki so poskušali vdreti v predsednikov kabinet, a so jim policisti s streli to preprečili. Umrlo je več deset ljudi, več sto je bilo ranjenih. Državo zdaj vodi začasna vlada, ki jo je oblikovala opozicija. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
15. 04. 2010 23.24
Dukasan 15.04.2010, 14:25 4 naj oddide - ljudstvo je povedalo svoje... /// enako kot v Iranu ,a tam ni odsel...
orahovcan
15. 04. 2010 22.46
ljudstvo je spet nasedlo politiki americanov-kot ponavadi
abeceda123
15. 04. 2010 22.13
Kam jo bo popihala kresalka, ko se to zgodi.................zgodilo se pa zagotovo bo. Tokrat ne bi o datumu..................prijeten večer še naprej.
MERDE-AVE-MERDE
15. 04. 2010 14.25
naj oddide - ljudstvo je povedalo svoje...
PREKLETO
15. 04. 2010 09.32
Robert Koper
15. 04. 2010 09.25
MNOŽICA NASILNO VDIRA.VARNOSTNA SLUŽBA JE DOLŽNA VAROVATI PREDSEDNIKA.TO KOMU PAŠE ALI PA NE, JE PA TO TAKO POVSOD.ZAKAJ V WASHINGTONU POLICIST,KI STRAŽI PRED BELO HIŠO TAKOJ NEKOGA USTRELI,KI HOČE NA SILO VDRETI IN NE POSLUŠA?V ČEM JE RAZLIKA UKREPANJA?VSI ENAKO ODREAGIRAJO.ENAKO BI UKREPAL VSAK,VSAK KI DRUGAČE GOVORI JE NABIT Z TEORIJAMI,NEZNANJEM,UTOPIJO IN JE LAŽNIVEC SAM SEBI.ME ZANIMA KAKO BI UKREPALI NAŠI , ČE BI KDO NAPADEL TURKA IPD.KO JE PAHORJA ČAKALA BOMBA IZ HRVAŠKE JE BILA CELA DRŽAVA POLNA POLICIJE IN VOJSKE.ČE BI MOŽAKR SAMO KAJ PROBAL BI GA ZREŠETALI KOT ŠVICARSKI SIR,SAM SREČA DA JE BIL EDEN, SAMO EDEN.