Tujina

Strela zakrivila nesrečo?

Doneck, 22. 08. 2006 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ukrajini je strmoglavilo rusko letalo s 170 osebami na krovu. Vzrok za nesrečo naj bi bil udar strele.

Razbitine ruskega letala
Razbitine ruskega letala FOTO: Reuters
Preiskovalci so tudi, ko je že padla tema, nadaljevali z iskanjem črne skrinjice. Posnetek naj bi razvozlal skrivnost, zakaj je letalo strmoglavilo. Po nekaterih informacijah, naj bi bil vzrok udar strele, drugi trdijo, da naj bi letalo strmoglavilo zaradi močne turbulence.


Na vzhodu Ukrajine, natančneje 45 kilometrov od mesta Doneck, je strmoglavilo potniško letalo tipa tupolev-154 s 160 potniki in desetimi člani posadke na krovu, je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za izredne razmere. Med potniki je bilo tudi 39 otrok. Po strmoglavljenju je letalo, ki je letelo iz priljubljenega letovišča Anapa ob Črnem morju v Sankt Petersburg, zagorelo. Reševalci so doslej našli 30 trupel. Oblasti se bojijo, da strmoglavljenja ni preživel nihče. Med potniki so bili tudi nizozemski turisti, poročajo ruske oblasti.

Letalo družbe Pulkovo, ki ima sedež v Sankt Petersburgu, je poslalo klic v sili, nato pa izginilo z radarskih zaslonov in strmoglavilo.

Sodorniki žrtev letalske nesreče čakajo na informacije
Sodorniki žrtev letalske nesreče čakajo na informacije FOTO: Reuters

Vzrok nesreče še ni uradno potrjen, čeprav so z ruskega ministrstva za izredne razmere sporočili, da naj bi letalo udarila strela, kar naj bi povzročilo nesrečo. Prvotne informacije, da naj bi se nesreča zgodila zaradi turbulence, so ruski strokovnjaki zanikali.

Pojavila pa so se tudi ugibanja, da je na krovu izbruhnil požar, ko je bilo letalo na višini 11.000 metrov. Takrat naj bi se posadka odločila za pristanek v sili. Drugi klic v sili so z letala poslali na višini kakih 3000 metrov. Zgodbo o požaru pa zanikajo očividci, ki so dejali, da ko je letalo padalo ni bilo videti ognjenih zubljev ali dima, so sporočili z ministrstva.

Črne skrinjice še niso našli
Črne skrinjice še niso našli FOTO: Reuters


Ukrajinske oblasti so sporočile, da preiskovanje okolice kraja nesreče otežuje slabo vreme.

Gre za tretjo hujšo letalsko nesrečo na območju v letošnjem letu. Pripetila se je manj kot dva meseca potem, ko je v nesreči letala ruske družbe S7 9. julija v sibirskem mestu Irkutsk umrlo najmanj 124 ljudi. 3. maja pa je med poskusom pristanka v ruskem letovišču Soči v Črno morje strmoglavilo letalo armenske družbe Armavia, pri čemer je umrlo 113 ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Barbara Horvat 1
24. 08. 2006 15.30
Seveda pa mora ta stvar obstajati in to ne le zaradi varnosti kot take pac pa tudi zato, ker je v letalu elektronika, ki pa odpove zaradi strel (velik tok, velike napetosti, za katere elektronika ni izdelana in jih ne vzdrzi). Skratka, ce je res strela sesula letalo, je krivec tisti oz. tisto, ki je unicilo to varovalo
Barbara Horvat 1
24. 08. 2006 15.23
Svarun. Naboj po oblaku je razporejen dokaj random. Vecinoma je na vrhu oblaka vec pozitivnega prostorskega naboja, spodaj pa negativnega; vendar to ni pravilo. Torej naelektritev letala z enakim nabojem kot je oblak je malce smesno, kajti tu se postavi vprasanje, kaj je pravzaprav naboj oblaka, ko se pa od tocke do tocke spreminja (govorimo o prostorskem naboju pri formaciji strel). Mogoce je na tem mestu treba povedati se par informacij glede strel, da bo stvar bolj jasna, ki so: plazoviti preboj, strimer, lider (nasteto po vecanju dosega; lider je ze dolg kanal, po katerem pol stece tok). Pri strelah je se pomemben povraten udar, ki se zgodi, ko se dva liderja stakneta npr. pozitivni, ki prihaja iz zemlje ter negativni iz oblaka (to se potem imenuje negativna strela, lider navzdol). Pomembno je se: obstajajo strele v oblaku, med oblaki in oblak-zemlja. Prislo je tako do strele oblak-letalo (seveda je bilo letalo drugace nabito, saj je za to akcijo bil potreben obratno nabit lider lot pa tisti iz oblaka). Pa ne glede na lego oblaka oz. letala. Kot sem rekla, grejo liderji lahko kamorkoli (po svoji poti): torej je bilo lahko letalo nad, v, pod oblakom. Potrebno pa je vedeti, kako je bilo letalo zavarovano proti takim situacijam, kot je udarec strele oz. cesar ne vem je kako oz. s cim zavarujejo letala pred strelami. Ali to predstavlja, kaksna cudna ozemljitev kovinskega ohisja letala
tomazbodner
24. 08. 2006 14.38
Slovenija50: se strinjam. Svarun: To letalo je bilo Tu-154M, ki je pravzaprav najnovejsa razlicica letala (M2 nikoli ni zazivel) s Soloviev D-30KU-154-II motorji, ki veljajo za dokaj zanesljive. Letalo je prvic poletelo leta 1991, ko je bil A320 Adrie Airways ze 2 leti star, komercialno pa zacelo letati v zacetku 1992. Skupno je opravilo dobrih 24000 ur letenja, kar s predpisanim vzdrzevanjem ne bi smel biti noben problem. Udari strele v letala, ceprav se ponavadi koncajo srecno, pa niso nic kaj redki. Ukrajinci tudi nimajo kaj priznavati, ker je rusko letalo padlo na njihovo ozemlje. Najverjetneje pa nesreca s starostjo letala nima nic, pac pa morda s konstrukcijsko napako (morda letalo res ni bilo oblikovano za taksno turbolenco, ampak to se je zgodilo tudi z Airbusi in Boeingi) ali pa s slabim vzdrzevanjem.
slovenija50@email.si
24. 08. 2006 13.06
Svarun, starost letala pač ne pomeni nič. Kje letijo ena najstarejših letal? Za Northwest in Airtran - obe družbi sta ameriški. Nortwest še vedno uporablja DC-9-31, ki je bil dobavljen 22. marca 1967. Tu-154 pa je letalo, ki je nastajalo v času, ko je na zahodu nastajal B-757. Konkretni Tupoljev je bil dobavljen na Kitajsko (kupec novega letala je bil Sichuan Airlines) FEBRUARJA 1992, za Pulkovo pa je začel leteti 26.12.2001. Samo letalo je torej celo mlajše kot Adriin najstarejši Airbus A320, ki je bil dobavljen 16.5.1989. Torej gre preprosto ZGOLJ za to, kako so letala vzdrževana in ne koliko so stara.
Svarun 1
23. 08. 2006 22.00
Če pogledamo samo dejstva: Tupoljevi so po podatkih iz prve roke zelo zastarela letala in bi marsikaj lahko šlo narobe. Razen udara strele. So že delali veliko poskusov in v vseh primerih strele niso imele nevarnih posledic. Sicer ne vem več zakaj natančno naj bi bila letala varna, ampak je logično. Kot prvo je letalo faradejeva kletka (tok potuje po zunanjosti zaradi medsebojnega odboja delcev), kot drugo pa se po mojem mnenju naelektri z enakim nabojem kot nebo, saj je v nevihtnem oblaku. tu pa spet ni razloga da bi strela udarila. naj ukrajinci lepo priznajo da imajo stare avjone pa bo.
slovenija50@email.si
23. 08. 2006 13.17
še dobro, da mamo "strokovnjake" a'la Zoran in Janez na lagerju. Pa pejta no, tja v Ukrajino, pa mal pomagajta... janez naj piše statistiko o udarih strel v letala, zoran pa naj posodablja floto. Get a life...če nimata kej pametnega povedat, bodta raj tiho.
zoran.artnak@hotmail.com
23. 08. 2006 07.26
Rusi naj raje posodobijo letalsko floto. Odpoved motorjev ali kakšnega hidravličnega sistema bi še človek sprejel kot možen vzrok, strela pa je bolj za med ruske videosmešnice.
shemish
23. 08. 2006 07.15
Ja, udar strele že kar lep čas skorajda ni več razlog za stmoglavljenje oz. katastrofalne napake na letalu. Leta 63, ko je bila aviacija še relativno nevarna, ja seveda, danes pa skoraj nemogoče, saj so v tem času odpravili kopico nepravilnosti pri sami konstrukciji. Dandanes letala brez težav prenašajo udare strele, pravzaprav statistika govori, da je to nekaj povsem normalnega na skoraj vsakem letu.
tomazbodner
23. 08. 2006 06.51
tomazbodner
23. 08. 2006 06.48
Rijo: Kaj je v tem cudnega? "The last major U.S. commercial airliner crash caused by lightning was more than 35 years ago and was the worst lightning related aviation disaster. It occurred over Elkton, MD on 8 December 1963. Lightning struck and penetrated the reserve fuel tank, igniting the vapors and sending the plane in a fiery crash, killing 82 persons. This tragedy resulted in numerous design changes in aircraft to prevent its repetition." "Since today
Rijad Proši?
22. 08. 2006 21.21
Udar strele , pa kaj še ????