Tujina

Straw skeptičen do iraškega poročila

Bagdad/New York/London/Bruselj, 05. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Britanski zunanji minister Jack Straw je izrazil dvom, da bo Irak v soboto inšpektorjem ZN predstavil poročilo o orožju za množino uničevanje, katerega mora izdati v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN. Zaradi muslimanskega praznika inšpektorji dva dni ne bodo opravljali nadzora.

"Popačeni podatki o orožju bodo celotnemu svetu pokazali, da je strategija Sadama Huseina prevara," je še dejal Straw. V soboto bo morala iraška vlada Združenim narodom predati poročilo o morebitnem orožju za množično uničevanje ter tudi podatke o kemičnem, jedrskem in biološkem orožju.

Britanski zunanji minister pa je prepričan, da je "malo verjetno, da bo Sadam Husein 8. decembra izdal celotne in točne podatke o orožju za množično uničevanje," ter dodaja, da bo verjetno Irak v poročilu zatrdil, da takega orožja nima ali pa bo poročilo z namero zavajanja inšpektorjev zapolnil z nepomembnimi podatki.

Dva dni premora za inšpektorje

Iraške oblasti so obtožile razoroževalne inšpektorje, da so vohuni Cie in Mosada. Inšpektorji zaradi bajrama danes in jutri sicer ne opravljajo nadzora, iraški predsednik Sadam Husein pa je sporočil, da je prihod inšpektorjev priložnost, da zavrnejo očitke o oborožitvi.

Inšpektorji zaradi bajrama dva dni počivajo
Inšpektorji zaradi bajrama dva dni počivajo FOTO: Reuters

V organizaciji Združenih narodov navedb iraških oblasti niso potrdili, vendar pa je vodja skupine inšpektorjev komisije za nadzor orožja (UNMOVIC) Dimitri Perricos priznal, da pri delu uporabljajo podatke nacionalnih obveščevalnih služb, ob tem pa zagotovil, da delo opravljajo na ustrezen način in dobro. Pred tem je Perricos izjavil, da bodo imeli med dvodnevnim odmorom, čas za proučevanje že opravljenih inšpekcij in za pripravo na nove.

Iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan v sredo obsodil inšpektorje ZN, da vohunijo za ameriško in izraelsko obveščevalno službo, CIA in Mosad, s ciljem olajšanja morebitnega napada na Irak. "Inšpektorji niso prišli zato, da bi zagotovili, da Irak nima orožja za množično uničevanje, temveč zato, da bi zbrali čimbolj natančne informacije za prihodnji napad na Irak," ki bodo omogočile ZDA in Veliki Britaniji ciljne in natančne napade, je dejal Ramadan na srečanju z egiptovsko parlamentarno delegacijo in verskimi dostojanstveniki v Bagdadu.

Iraški podpresednik Taha Jasin Ramadan je inšpektorje ZN označil za ameriške in izraelske vohune
Iraški podpresednik Taha Jasin Ramadan je inšpektorje ZN označil za ameriške in izraelske vohune FOTO: Reuters

Podpredsednik iraške vlade Tarek Aziz je pred tem v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo ABC v sredo menil, da bo čudež, če ne bo prišlo do vojne v Iraku, saj se ameriška administracija nanjo pripravlja. Znova je zatrdil, da Bagdad nima orožja za množično uničevanje. Opozoril je še, da iraška vojna ne bo šala in da se ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld moti, če misli, da jo bo lahko končal v nekaj tednih in nato vladal v Iraku z vlado, ki jo bo usmerjal poveljnik ameriškega centralnega poveljstva Tommy Franks. "To so halucinacije," je še dejal Aziz.

V pogovoru za britanski BBC pa je Ramadan še dejal, da bi po mnenju Bagdada morali kraje, ki so jih pregledali inšpektorji ZN, pregledati tudi neodvisni strokovnjaki, saj predstavnikom medijev ne dovolijo dostopa do vseh krajev, ki jih obiščejo.

Sadam Husein: Prihod inšpektorjev priložnost za Irak

V prvem komentarju po vrnitvi inšpektorjev ZN za razorožitev v Irak po štiriletnem premoru je iraški vodja Sadam Husein pozval iraško ljudstvo k podpori inšpektorjem, ki po njegovih besedah pomenijo dobrodošlo priložnost za zanikanje ameriških trditev, da ima Irak orožje za množično uničevanje. V govoru ob islamskem prazniku bajramu je rojake še pozval k "potrpljenju pred arogantnim ameriškim despotizmom".

Bagdad odločno zanika obstoj prepovedanih orožja

Predstavnik iraških oblasti, pristojen za sodelovanje z inšpektorji, general Hosam Mohamed Amin, pa je še enkrat odločno zanikal, da bi Irak še imel orožje za množično uničevanje.

Bela hiša je Aminovo trditev že zavrnila, vendar obenem izrazila previdnost glede tega, kaj se bo zgodilo, če bo Irak takšno stališče ohranil tudi v poročilu o trenutnem stanju iraškega vojaškega programa, ki ga mora v skladu z resolucijo 1441 inšpektorjem predati do nedelje. Amin je sicer v torek presenetljivo napovedal, da bo Bagdad že v soboto inšpektorjem predal omenjeno poročilo.

"Predstavili bomo dokaze, avtentičnost katerih bodo strokovnjaki ZN lahko preverili," je še zatrdil Amin.

V zvezi z vsebino omenjenega poročila ZN je Amin napovedal, da bo poročilo zelo obsežno in podrobno ter bo vsebovalo nove podatke o dejavnostih, ki so se dogajale po odhodu prejšnje misije inšpektorjev ZN leta 1998. Po njegovih besedah bo dokument vseboval podatke o dejavnostih, povezanih z biološkim, kemičnim, raketnim in jedrskim orožjem. "Predstavili bomo dokaze, avtentičnost katerih bodo strokovnjaki ZN lahko preverili," je še zatrdil Amin.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer pa je še zatrdil, da ima po mnenju ZDA Irak še naprej orožje za množično uničevanje - kemično in biološko orožje. Po Fleischerjevih besedah bo izročitev poročila o stanju iraškega vojaškega programa pomenila zgolj začetek procesa. Dejal je tudi, da se ZDA na dokument uradno ne bodo odzvale, preden ga ne bodo skrbno preučile in preverile, za kar bodo potrebovale čas.

VS podaljšal iraški program nafta za hrano

Bush je ob bajramu čestital muslimanom
Bush je ob bajramu čestital muslimanom FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN je sinoči soglasno podaljšal veljavnost iraškega humanitarnega programa nafta za hrano za 180 dni, potem ko so ZDA odstopile od zahteve, da se program podaljša le za dva tedna. Program, po katerem lahko Irak v zameno za prodano nafto kupi hrano in druge civilne dobrine, VS ZN podaljšuje od decembra 1996.

Nazadnje je potekel 25. novembra, ko ga je VS zaradi ameriških zahtev začasno podaljšal le za nekaj dni, do srede ob polnoči, tokrat pa so ga podaljšali do maja 2003. VS je poleti preoblikoval program tako, da Iraku več ni treba za vse kar uvozi po odobritev v sankcijski odbor, ampak lahko uvozi vse tisto, česar ni na obsežnem seznamu prepovedanih dobrin, ki imajo lahko dvojno uporabo - vojaško in civilno.

Ob napadu bodo ZDA uporabile najmanj četrt milijona vojakov
Ob napadu bodo ZDA uporabile najmanj četrt milijona vojakov FOTO: Reuters

Program nafta za hrano je bil v preteklosti izpostavljen hudim kritikam, saj so ZDA skupaj z Veliko Britanijo včasih tudi po nepotrebnem zavlačevale s potrjevanjem blaga, ki ga lahko uvozi Irak. Američani so se končno uklonili kritikam in privolili v oblikovanje seznama, ki pa ga sedaj hočejo dopolnjevati.

Vloga Nata ob morebitnem napadu

Britanski zunanji minister Jack Straw
Britanski zunanji minister Jack Straw FOTO: Reuters

ZDA so predstavile štiri velika področja, na katerih bi si želele sodelovanja zveze Nato v primeru spopada v Iraku, so sporočili diplomatski viri v Bruslju in predstavniki zavezništva. Omenjena štiri področja so uporaba skupne vojaške opreme, logistična pomoč državam, ki bi se, individualno, odločile v spopadu sodelovati s svojimi enotami, pomoč Turčiji v primeru iraške agresije in človekoljubna pomoč po koncu spopadov.

Te zahteve je med sredinim obiskom na sedežu zveze Nato predstavil namestnik ameriškega sekretarja za obrambo Paul Wolfowitz. V Bruslju se je Wolfowitz srečal z generalnim sekretarjem Georgeom Robertsonom in veleposlaniki Severnoatlantskega sveta. Wolfowitz "ni zaprosil za takojšnjo vojaško pomoč. Predvsem je predlagal štiri področja, za katere misli, da bi Nato lahko pomagal," je izjavil Robertson.

New York Times: Pentagon bo kmalu vpoklical 10.000 rezervistov

To bo zgolj prvi v vrsti vpoklicev, saj bi Američani v primeru napada morali vpoklicati skupaj vsaj 265.000 mož, to je toliko kot v času zalivske vojne leta 1991.

Pentagon namerava v prihodnjih dneh vpoklicati 10.000 rezervistov, v glavnem iz enot vojaške policije, ki bi opravljali ključne naloge v primeru ameriškega posega v Iraku, poroča časnik New York Times, ki se sklicuje na ameriško obrambno ministrstvo. Končna odločitev o vpoklicu tolikšnega števila rezervistov pa sicer še ni bila sprejeta.

Vpoklic rezervistov je pomemben, saj zadeva vse Američane, je pa tudi jasen znak, da predsednik misli resno. V ameriškem obrambnem ministrstvu sicer poudarjajo, da se vprašanja lotevajo zelo previdno. Po eni strani želijo rezerviste vpoklicati dovolj zgodaj, da bi imeli čas, da se v primeru ukaza o napadu ustrezno pripravijo, hkrati pa želijo spoštovati običaj, da so rezervisti o vpoklicu obveščeni 30 dni prej, da se nanj pripravijo, tako kot tudi njihovi delodajalci.

Na ulici v Bagdadu
Na ulici v Bagdadu FOTO: Reuters

Poleg tega bi se v Pentagonu radi izognili množičnemu vpoklicu rezervistov pred prazniki, še zlasti, če se bo izkazalo, da se bo odločitev o napadu zavlekla. Ne bi radi, da rezervisti med prazniki postavajo naokrog brez pravega dela, je povedal predstavnik Pentagona. Dodal je, da se najvišji predstavniki ministrstva na čelu z obrambnim sekretarjem Donaldom Rumsfeldom o vprašanju rezervistov pogovarjajo dvakrat tedensko. Rumsfeld naj bi nedavno celo zahteval ponovno preučitev zadeve, da bi ugotovili, ali je vpoklic res nujen.

Pentagon je po 11. septembru lani mobiliziral že 50.755 rezervistov, ki sodelujejo pri obrambi ZDA in vojni v Afganistanu.