Tujina

Stranišče - človekova pravica

Peking, 17. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na četrtem srečanju Svetovne straniščne organizacije so kot uvod prebrali deklaracijo o stranišču kot človekovi pravici.

Ob začetku tridnevnega zasedanja strokovnjaki pozivajo predvsem k izboljšanju higienskih pogojev med revnimi
Ob začetku tridnevnega zasedanja strokovnjaki pozivajo predvsem k izboljšanju higienskih pogojev med revnimi FOTO: Reuters

Kot je dejal ustanovitelj Svetovne straniščne organizacije s sedežem v Singapurju, Jack Sim, je potrebno začeti rušiti tabuje glede stranišč in javno spregovoriti o njihovi vlogi v zdravstvu, predvsem kot prostoru, kjer se prenašajo najrazličnejše bolezni.

Po ocenah Združenih narodov živi kakih 2,4 milijarde ljudi v svetu brez kakršnihkoli sanitarnih naprav, tudi brez npr. stranišč na 'štrbunk'. ZN sicer načrtujejo, da bi to število do leta 2015 prepolovili, vendar pa bi morale, kot opozarja Sim, pri tem aktivno sodelovati vse države. Boljša stranišča so nujno potrebna za boljše zdravje in higieno v svetu, je še dejal.

Letos so vrh pripravili v Pekingu, ki še posebej slovi po izjemno umazanih javnih straniščih.

Glede stranišč je potrebno začeti rušiti tabuje in javno spregovoriti o njihovi vlogi v zdravstvu
Glede stranišč je potrebno začeti rušiti tabuje in javno spregovoriti o njihovi vlogi v zdravstvu FOTO: Reuters

Mestne oblasti so sicer od leta 2001 v izgradnjo in prenovo javnih stranišč vložile že več kot 230 milijonov juanov (29 milijonov dolarjev), tudi zaradi bližajočih se olimpijskih iger leta 2008. Svetovna straniščna organizacija je pripravo vrha Pekingu zaupala prav zaradi prizadevanj, ki jih kitajska prestolnica vlaga v izboljšanje razmer.

Na tokratnem svetovnem vrhu o straniščih sodeluje okoli 150 strokovnjakov iz 19 držav, med drugim iz ZDA, Rusije in Japonske. Gre že za četrto tovrstno srečanje; prvo je potekalo v Singapurju, nato v Seulu in v Taipeiju.