Tujina

Strah pred novo državljansko vojno

Bejrut, 15. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Libanon je razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami bombnega napada v Bejrutu, pridržali pa naj bi tudi že osumljenca za napad.

V ponedeljkovem bombnem napadu je umrl nekdanji libanonski premier (Foto: Reuters)
V ponedeljkovem bombnem napadu je umrl nekdanji libanonski premier (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Avtomobil bomba je eksplodiral v Bejrutu, pri tem pa je bilo ubitih vsaj 15 ljudi, več kot sto je bilo ranjenih. Libanonska opozicija je za smrt nekdanjega premiera Rafika al Haririja že obtožila domače in sirske oblasti in pozvala vlado k odstopu. Libanonska vojska je v stanju visoke pripravljenosti, saj obstaja bojazen, da bi se atentat lahko sprevrgel v novo državljansko vojno.

Libanonski notranji minister Sulejman Franjieh je po prvih preiskavah napada povedal, da je avtomobil bombo sprožil samomorilec. Predno je eksplodiral, se je avtomobil premikal proti cilju. Minister je še povedal, da atentat na Haririja ne bo vplival na parlamentarne volitve, ki bodo potekale maja, kot je bilo določeno.

Dim nad Bejrutom po eksploziji (Foto: Reuters)
Dim nad Bejrutom po eksploziji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V bombni eksploziji, največji po koncu državljanske vojne v Libanonu, je bil ranjen tudi nekdanji gospodarski minister Bazil Fulejhan. Francija, katere kolonija je v preteklosti bil Libanon, je že pozvala k mednarodni preiskavi.

Al Kajda zanika odgovornost

Libanonske oblasti naj bi že prijele osumljenca za ponedeljkov bombni napad, vendar njegova identiteta še ni znana, je poročala televizija CNN. Po neuradnih informacijah naj bi bil povezan z islamskimi militantneži.

Sporočilo, ki ga pripisujejo Al Kajdi, objavljenem na internetu, zanika odgovornost mednarodne teroristične organizacije za umor Rafika al Haririja in zanj obtožuje libnanoske, sirijske in izraelske obveščevalne službe. Sporočilo, ki ga je objavila do sedaj neznana skupina, ki sama sebe imenuje 'Al Kajda na Levantu', je objavljeno na islamistični spletni strani, ki jo za objavljanje svojih sporočil večkrat uporablja Al Kajda.

Odgovornost za napad pa je po poročanju televizije Al Džazira prevzela doslej neznana islamistična skupina. Kot vzrok za atentat na Rafika al Haririja je skupina navedla njegovo podporo režimu v Savdski Arabiji. Obstajajo pa tudi domneve, da je Hariri, sicer multimilijonar, postal žrtev atentata zaradi svojega nasprotovanja prisotnosti sirskih enot v Libanonu.

ZDA bodo povečale pritisk na Sirijo

Ameriška administracija se je odločila povečati pritisk na Sirijo, saj so Washingtonu prepričani, da je odgovorna za atentat na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, v današnji izdaji piše New York Times.

Varnostni svet Združenih narodov je napad ostro obsodil, ob tem pa izrazil zaskrbljenost zaradi morebitne destabilizacije Libanona.

Sirija nadzira Libanon skoraj od začetka državljanske vojne v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja, leta 1981 pa je z libanonsko vlado podpisala pogodbo, s katero je dobila zeleno luč za vmešavanje v njeno zunanjo in notranjo politiko.

Atentat je v ponedeljek že obsodil generalni sekretar ZN Kofi Annan. Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je v ponedeljek dejal, da ZDA najostreje obsojajo napad na Haririja, čigar smrt je znova opozorila, da morajo Libanonci sami odločati o svoji politični prihodnosti brez nasilja in brez sirske okupacije.

Kot je sicer priznal McClellan, ZDA nimajo dokazov za vpletenost Sirije v atentat z avtomobilsko bombo v Bejrutu, v katerem je poleg kritika sirske okupacije Libanona Haririja umrlo še enajst ljudi. Vendar pa je neimenovani predstavnik State Departmenta za New York Times dejal, da se bo pritisk na Sirijo sedaj poostril, ker je namenoma ali iz površnosti dovolila, da se Libanon znova destabilizira.