Tujina

'Storili bomo vse za mir'

Ankara, 24. 05. 2007 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Turški premier Erdogan je poudaril, da bi vlada lahko podprla prošnjo vojske za vdor v bližnji Irak.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je dejal, da bo vlada podprla vojsko, če bo ta zahtevala dovoljenje za vpad v severni Irak za boj proti kurdskim upornikom. "Storili bomo vse potrebno za mir v naši državi. Spor z vojsko glede tega ne pride v poštev," je dejal. Erdoganovi komentarji so prišli kmalu po tem, ko so oblasti sporočile, da sredin bombni napad v Ankari spominja na metode kurdskih upornikov.

Storili bomo vse potrebno za mir v naši državi, je poudaril Erdogan
Storili bomo vse potrebno za mir v naši državi, je poudaril Erdogan FOTO: Reuters
Eksplozija mine je v mestu Tunceli povzročila smrt petih turških vojakov, pet pa je bilo tudi ranjenih. Mino so aktivirali z daljinskim upravljalcem blizu iraške meje. Predstavniki oblasti so poudarili, da bi za to lahko bila odgovorna Kurdska delavska stranka, ki pa je namigovanja zanikala.

"Ko bo potrebno, bomo takšen korak tudi napravili, brez obotavljanja," je dejal Erdogan in posvaril, da postaja Turčija zaradi pomanjkljivih ukrepov ameriških in iraških varnostnih sil proti upornikom na severu Iraka vse bolj nestrpna. "Če se teroristična organizacija (Kurdska delavska stranka - PKK) nahaja v severnem Iraku, potem morajo ZDA izpolniti svojo dolžnost," je dejal.

Medtem je separatistična PKK zanikala kakršnokoli vpletenost v sredin samomorilski bombni napad v Ankari, ki je ubil šest in ranil okoli 80 ljudi. "Javno razglašamo, da nismo vpleteni v napad in da ne odobravamo takšnih potez," so sporočili voditelji PKK.

Hkrati so obtožili turško vojsko, da želi z valjenjem krivde na PKK pridobiti podporo ZDA za vojaški vpad preko iraško-turške meje. Sicer je načelnik generalštaba turške vojske, general Yasar Buyukanit, že aprila izrazil nujno potrebo po izvedbi prekomejne vojaške operacije, saj naj bi PKK na severu Iraka nemoteno deloval in se oskrboval z orožjem. Takšni operaciji vztrajno nasprotujeta ZDA in Irak.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.