Tujina

Stopnjevanje pritiska na Sirijo

Jeruzalem/Manama/Luxembourg/Ankara/London, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški državni sekretar Colin Powell je napovedal, da bodo ZDA proti Siriji uvedle sankcije zaradi njenega odnosa v konfliktu v Iraku. Pritiskom se je pridružil tudi izraelski obrambni minister Mofas in od Damaska zahteval, da izžene vodilne člane palestinskih skrajnih gibanj.

Po Powellovih besedah v Washingtonu preučujejo možne ukrepe diplomatske, gosopodarske in druge narave proti Damasku. Ob tem je izrazil upanje, da bo "Sirija razumela svoje obveznosti v novem okolju" po padcu iraškega režima Sadama Huseina in dejal, da je v stiku s sirskimi oblastmi. "Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale," je poudaril.

Bela hiša pa meni, da je Sirija teroristična država. "Sirija daje zavetje teroristom," je dejal tiskovni predstavnik Bele Hiše Ari Fleischer. "Mislite, da se bomo delali, da tega ne vidimo, mislite, da bomo to kar ignorirali?" se je vprašal. Fleischer je ponovil obtožbe ameriškega predsednika Georgea Busha, češ da ima Sirija kemično orožje.

Izrael se pridružuje grožnjam

Šaul Mofaz je bil donedavna poveljnik izraelske vojske
Šaul Mofaz je bil donedavna poveljnik izraelske vojske FOTO: Reuters

Ameriška vlada je po besedah izraelskega obrambnega ministra Mofasa Siriji, ki je aktivno podpirala vojne nasprotnike ZDA, "pokazala rumeni karton". Izrael namerava sicer na Sirijo nasloviti dolg seznam zahtev, najbolje pa bi bilo, da to stori s posredovanjem ZDA, je še dejal Mofas.

V pogovoru za današnjo izdajo izraelskega časnika Maariv je Mofas povedal, da je potrebno skrbno spremljati razvoj dogodkov na Bližnjem vzhodu, Izrael pa namerava trenutno situacijo izkoristiti za odstranitev sirijske grožnje s svojih meja. Mofas je še ponovil očitke Washingtona glede ravnanja Sirije v iraški vojni, očital pa ji je tudi že desetletja dolgo podporo skrajnih palestinskih skupin, ki so doslej zavračale mirovni sporazum med Palestinci in Izraelom.

Med 18-letno okupacijo južnega Libanona s strani Izraela je Sirija prek svojega ozemlja dovoljevala prevoz iranskega orožja, namenjenega pripadnikom Hezbolaha, ki so se borili proti izraelskim okupatorjem. Po umiku Izraela iz Libanona maja 2000 je izraelsko-libanonska meja sicer relativno mirna, vendar Hezbolah, kot je dejal Mofas, še vedno predstavlja grožnjo.

Sirjia zavrača očitke

Ameriški predsednik George Bush je Sirijo v nedeljo namreč posvaril, naj ne nudi zatočišča visokim predstavnikom iraškega režima, ki so na begu. Sirci "morajo sodelovati", je poudaril Bush. Sicer pa je v nedeljskem intervjuu za ameriško televizijo CBS tudi ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld Siriji namenil nekaj ostrih besed: "Sirska vlada dela številne velike napake, po mojem mnenju veliko slabih presoj." Bush je še posvaril Sirijo in ostali dve državi "na osi zla", Iran in Severno Korejo, da primer Iraka kaže, da so ZDA "odločene ustaviti orožje za množično uničevanje".

Sirski zunanji minister Faruk Al Šarah je že v nedeljo zavrnil očitke Washingtona, da je Damask ponudil zavetje vodilnim predstavnikom iraškega režima, ter opozoril, da bo Sirija, če si jo bodo ZDA izbrale za naslednji cilj vojaških napadov, napadla Izrael.

Savdski zunanji minister Saud al Fajsal je medtem zaključil obisk v Damasku, kjer ga je sprejel sirski predsednik Bašar al Asad. Po besedah sirskih medijev sta sogovornika pozornost namenila predvsem prizadevanjem iraških sosed za vzpostavitev varnosti in stabilnosti v Iraku ter ohranitev iraške ozemeljske celovitosti. Na pogovorih je sodeloval tudi sirski zunanji minister Faruk al Šareh.

Straw pomirja Damask

Britanski zunanji minister Jack Straw je med obiskom v bahrajnski prestolnici Manami zatrdil, da Sirija ni naslednja tarča napada koalicijskih sil. "Jasno smo dali vedeti, da Sirija ni naslednja na seznamu, kljub temu pa bodo v Siriji morali odgovoriti na nekatera vprašanja," je na britanskem veleposlaništvu v Manami povedal Straw.

V pogovoru za radio BBC je Straw sicer dejal, da ZDA in Velika Britanija pričakujejo sodelovanje Sirije pri pojasnjevanju vprašanja nezakonitega programa razvoja biološkega in kemičnega orožja ter pri iskanju nekaterih iraških predstavnikov. Po njegovih besedah obstaja veliko dokazov o sirskem sodelovanju z iraškim režimom. "Sirija mora odgovoriti na številna vprašanja," je dejal Straw in dodal, da se morajo v Damasku zavedati, da se je režim v Iraku spremenil.

Straw sicer ni prepričan, ali Sirija ima orožje za množično uničevanje, vendar pa se je po njegovih besedah o tem potrebno pogovoriti z njenimi predstavniki.

Sirijci prebirajo lokalne časnike
Sirijci prebirajo lokalne časnike FOTO: Reuters

Solana poziva k umiritvi glede Sirije

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je iz Luxembourga, kjer se sestajajo zunanji ministri Evropske unije, izrazil zaskrbljenost v zvezi z zadnjimi grožnjami Siriji. "Zaskrbljeni smo," je ob prihodu na zasedanje na vprašanje glede ameriških groženj Siriji dejal Solana. "Mislim, da bi bilo za to, da bi ohladili razmere na Bližnjem vzhodu, bolje pripraviti konstruktivno izjavo, s katero bi skušali pomiriti položaj na območju, ki se sooča z zelo težkimi trenutki," je dodal in pristavil, da njegov predlog leti na ZDA. "Osredotočiti se moramo na zmago miru in ne na zapletanje v novo konfrontacijo,", je še dejal

Sicer zunanji ministri petnajsterice na zasedanju v Luxembourgu razpravljajo o vlogi EU pri povojni obnovi Iraka, vendar je Solana že izjavil, da danes ne pričakuje sprejetja kakšne vsebinske odločitve na to temo. EU si sicer prizadeva za to, da bi osrednjo vlogo pri obnovi države imeli Združeni narodi, medtem ko Washington meni, da v Iraku sicer je prostor za delovanje svetovne organizacije, ki pa pri tem ne more igrati vodilne vloge.

Turčija proti razširitvi vojne na Sirijo

Turški zunanji minister Abdulah Guel je danes na novinarski konferenci z izraelskim kolegom Silvanom Šalomom v Ankari izjavil, da mora vojaško posredovanje pod vodstvom ZDA ostati omejeno na Irak in se ne sme razširiti na Sirijo. Medtem ko je Guel poudaril prepričanje, da so kakršnikoli novi konflikti ali napetosti, ki bi še dodatno povečali nestabilnost v že tako izčrpani in uničeni regiji, nesprejemljivi, pa je Šalom izrazil dvom glede vloge Sirije v vojni v Iraku. Sirija mora po njegovih besedah razložiti, zakaj se je odločila vodilnim članom iraškega režima ponuditi zavetje, obtožil pa jo je tudi, da podpira teroristične organizacije.

Nemški zunanji minister Joschka Fischer je danes ZDA in mednarodno skupnost opozoril na nevarnost, da po vojni v Iraku izbruhne še "nov spopad" s Sirijo. "Osredotočiti se moramo na vzpostavitev miru v Iraku, ne pa iti v nov spopad," je ob prihodu v Luxembourg na srečanje zunanjih ministrov Evropske unije izjavil Fischer, ob tem pa ponovil tudi željo evropskih držav, da glavno vlogo pri obnovi Iraka odigrajo Združeni narodi.

Britanski obrambni minister Geoff Hoon pa je danes v Londonu izjavil, da bo Velika Britanija v tem trenutku ohranila dialog s Sirijo in da ni nobenih načrtov za vojaške operacije proti tej državi in Iranu. Hoon je ob tem izrazil zaskrbljenost, da bi se iraški znanstveniki, ki so sodelovali v domnevnem iraškem programu za izdelavo orožja za množično uničevanje, zatekli v Sirijo. Na novinarski konferenci je še ponovil, da je povsem prepričan, da je Irak imel orožje za množično uničevanje in da se iskanje tega orožja nadaljuje.

Centralno poveljstvo ameriške vojske (CENTCOM) v Katarju je medtem sporočilo, da je večina tujih borcev, ki se borijo v Iraku na strani sil Sadama Huseina, Sircev. "Njih vidimo največ," je dejal general Vincent Brooks. Te izjave bodo še okrepile ameriški pritisk na Sirijo.