Tujina

Stopnjevanje nasilja v Čečeniji

Moskva, 13. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po hudi eksploziji bombe, ki je v ponedeljek odjeknila v mestu Znamensko na severu Čečenije, se na območju nadaljuje nasilje. V napadu domnevnih čečenskih upornikov so bili po navedbah policije zahodno od prestolnice Grozni ubiti trije ruski vojaki. Predsednik Putin pa je prepričan, da za tem napadom in tistim v Savdski Arabiji stojijo isti krivci.

Posledice ponedeljkovega bombnega napada v mestu Znamensko
Posledice ponedeljkovega bombnega napada v mestu Znamensko FOTO: Reuters

V mestu Argun vzhodno od Groznega so neznanci v noči na torek ubili dva civilista. Število žrtev napada v Znamenskem je medtem naraslo na 54, več deset jih je huje ranjenih, pod ruševinami pa se še vedno nahaja okoli 30 oseb. V Čečeniji so zaradi atentata razglasili tridnevno žalovanje.

Generalni sekretar zveze Nato George Robertson je medtem v Moskvi poudaril nujnost tesnega sodelovanja med Rusijo in zvezo Nato. "Obe strani potrebujeta ena drugo, to je zdaj bolj očitno kot kdajkoli poprej," je dejal Robertson ob začetku seje sveta Nato-Rusija. Srečanje poteka na ravni veleposlanikov, udeležujeta pa se ga tudi ruski zunanji minister Igor Ivanov in obrambni minister Sergej Ivanov. To je prvo zasedanje sveta Nato-Rusija na tej ravni v Rusiji od ustanovitve sveta 28. maja lani.

Putin je preprčan v povezavo med tarorističnim napadom v Čečeniji in v Savdski Arabiji
Putin je preprčan v povezavo med tarorističnim napadom v Čečeniji in v Savdski Arabiji FOTO: Reuters

Putin: Za Čečenijo in Rijadom stojijo iste osebe

Teroristična dejanja, ki so bila v ponedeljek zagrešena v Čečeniji, v noči na torek pa v Savdski Arabiji, "nosijo popolnoma identičen podpis," je prepričan ruski predsednik Vladimir Putin.

Za nas je očitno, da je samomorilski napad v Čečeniji poskus razdiralnih sil ne le v Čečeniji, temveč tudi v tujini, čečenskemu ljudstvu zapreti pot do miru," je dodal ruski predsednik. Zadnji napadi v Čečeniji in teroristična dejanja v Savdski Arabiji so še enkrat potrdili temeljno nujnost boja proti mednarodnemu terorizmu, je še poudaril.

SORODNI ČLANKI

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8