Tujina

Stop japonskim kitolovcem

Canberra, 15. 01. 2007 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker so aktivisti zagrozili, da bodo posredovali proti ladjam, je avstralska vlada ribičem odpovedala gostoljublje.

Avstralska vlada je zaradi napovedanih protestov nasprotnikov lova na kite prepovedala japonskim ribiškim ladjam pristajanje v avstralskih lukah.

Kot poudarja japonska vlada, naj bi flota japonskih kitolovcev ujela tisoč kitov, domnevno za potrebe znanstvenih raziskav. Vendar kritiki japonskega kitolova v to ne verjamejo in trdijo, da večina mesa praviloma konča v gurmanskih restavracijah.

Potem ko so aktivisti Greenpeaca in Sea Shepherd zagrozili, da bodo sami skušali zaustaviti japonsko floto, je avstralska vlada napovedala, da bo preprečila morebitne incidente na morju. Zato je minister za okolje Ian Campbell japonskim kitolovcem prepovedal prihod v avstralska pristanišča.

Japonski ribič med odiranjem ujetega kita: Avstralska vlada je naklonjena nasprotnikom kitolova
Japonski ribič med odiranjem ujetega kita: Avstralska vlada je naklonjena nasprotnikom kitolova FOTO: Reuters

"Pripluli bodo lahko samo z mojim dovoljenjem," je povedal Campbell. "Vendar nobenemu japonskemu kitolovcu ali oskrbovalni ladji iz njihove flote tega ne bom omogočil," je dejal minister in dodal, da bo to veljalo, dokler bo on minister.

Prepoved prihoda je politik utemeljil z nevarnostjo nasilnih spopadov med demonstranti in ribiči, čeprav je na dlani, da imajo pomembno vlogo pri tej odločitvi tudi politični motivi. Campbell je namreč odločen nasprotnik lova na kite.

Minister je od kitolovcev prav tako zahteval, da na odprtem morju proti nasprotnikom lova na kite na smejo uporabiti vodnih brizgalk. Obstajala naj bi namreč velika nevarnost hudih poškodb ali celo smrti med aktivisti če bi jih med padcem v ocean zadela ladja ali rotor motorja.

Greenpeace je napovedal, da bo v boj proti japonskim kitolovcem poslal 72 metrov dolgo ladjo Eperanza, medtem ko je radikalnejša organizacija Sea Shepherd z dvema ploviloma, ki premoreta ladijski kljun za prebijanje boka sovražnih ladij, že odplula na odprto morje. Predsednik Sea Shepherd je japonskim ribičem zagrozil, da bodo za zaščito kitov naredili vse.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shshsh
18. 11. 2007 12.15
Ma ne morem verjeti, da se to dejansko dogaja, pismo sla bi do totih prokletih posevno-okarjev, pa bi jih lastnorocno oddrla, riti zahojene. Kot sem ze nekje napisala, bi mogli americani pred 50imi leti dobesedno sfasirat celoten otok z atomskimi bombami, ne pa da ti priveski se vedno zivijo....grrr
Ciril Jazbec
16. 01. 2007 00.24
greenpeace rulz!!
goso
15. 01. 2007 18.57
barabe, samo nase misljo, na tukaj in zdaj. sam ribiči so ta zadnji, kapital je treba zbit dol. zaslužkarje.
limonca4
15. 01. 2007 18.50
Bravo, aktivisti Greenpeacea! Sem prav jezna na te krvoločne japonske ribiče, ki delajo pravi masaker v morju.