Tujina

Štirinajst mrtvih v Gazi

Gaza, 07. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V napadih izraelske vojske v Gazi je življenje izgubilo najmanj 14 Palestincev, več kot 100 pa je ranjenih. Izraelska vojska je med drugim obstreljevala tudi bolnico v Khan Junisu. Javier Solana, visoki predstavnik EU, ki nadaljuje bližnjevzhodno turnejo, pa se bo srečal z Arafatom.

Včeraj so na Zahodnem bregu ubili dva človeka
Včeraj so na Zahodnem bregu ubili dva človeka FOTO: Reuters

Več kot 60 izraelskih oklepnikov ob podpori nekaj helikopterjev Apache je vdrlo v dve soseski zahodno od Khan Junisa, kjer je tudi prišlo do prvih dveh žrtev med Palestinci. Ena od prvih današnjih žrtev je bila neka 50 letna Palestinka. Izraelska vojska naj bi vdor utemeljevala s tem, da naj bi bila včeraj s tega področja na bližnjo judovsko naselbino izstreljena raketa. Kasneje je vojska sporočila, da je vdor opravila zaradi "teroristične infrastrukture" islamskega gibanja Hamas.

Ko se je vojska umikala z območja pa je izraelski helikopter na skupino Palestincev, ki so se vračali domov, izstrelil raketo, kar je povzročilo veliko žrtev, med njimi naj bi bilo najmanj 80 ranjenih. Med operacijo, v kateri so uničili nekaj palestinskega orožja, med izraelskimi vojaki ni bilo ranjenih.

Nabil Abu Rudejna zahteva sestanek Varnostnega sveta ZN
Nabil Abu Rudejna zahteva sestanek Varnostnega sveta ZN FOTO: Reuters

Svetovalec palestinskega voditelja Jaserja Arafata Nabil Abu Rudejna je po napadu zahteval sestanek Varnostnega sveta ZN in napotitev mednarodnih zaščitnih enot na območje Zahodnega brega in Gaze. Zavzel se je tudi za izredno srečanje arabskih voditeljev, ki naj bi preučili razmere po "pokolu, ki ga je nad palestinskim ljudstvom izvršila izraelska vlada". Napad izraelske vojske je na kritike naletel tudi v EU in Rusiji.

Že včeraj pa so izraelske enote v begunskem taborišču v Dženinu ter v Nablusu na Zahodnem bregu ubile dva Palestinca. Kasneje so iz Khan Junisa sporočili, da je izraelska vojska napadla tudi tamkajšnjo bolnišnico. Po navedbah zdravnikov in očividcev so med žrtvami številni civilisti, po besedah nekega izraelskega vojaškega poveljnika pa gre za oborožene Palestince.

Palestinci so napovedali maščevanje za današnje žrtve
Palestinci so napovedali maščevanje za današnje žrtve FOTO: Reuters

Palestinska policija pa je sporočila, da so neznanci streljali na vozilo vodje enot palestinske policije za preprečevanje izgredov Radžeha Abu Lehje, ki se je vozil po Gazi, in ga ubili.

Od septembra 2000, ko se je začela druga palestinska intifada – upor proti izraelski okupaciji, je nasilne smrti umrlo najmanj 1593 Palestincev in 602 Izraelca.

Mednarodna skupnost obsoja izraelsko agresijo

To je bil najmočnejši izraelski vojaški napad v zadnjih treh mesecih. Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je za ta "grozovit pokol" obsodil Izrael, po njegovih besedah pa napad predstavlja uvod v ponovno izraelsko zasedbo območja Gaze. Radikalno islamsko gibanje Hamas je vse oborožene palestinske organizacije že pozvalo k napadom na Izrael.

Rusija je današnji napad v Han Junisu že ostro kritizirala in izrazila sožalje družinam žrtev. Čeprav je Izrael svoje dejanje upravičil s streljanjem Palestincev nad neko judovsko naselje v Gazi, je obseg operacije na močno naseljenem območju, med katero je izraelska vojska uporabila tudi tanke in letalstvo, očitno nesorazmeren, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Tudi Evropska unija je ostro obsodila vdor izraelske vojske v palestinsko begunsko taborišče Han Junis. Danski zunanji minister Per Stig Moeller je Palestince še pozval, na se vzdržijo povračilnih ukrepov.

Bo turneja Solane prinesla kaj miru?

"Šokiran sem bil, ko sem izvedel koliko ljudi je bilo ubitih in ranjenih," je svoje mnenje o napadu na Gazo pojasnil Javier Solana.

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo politiko in varnost Javier Solana, ki se te dni mudi na Bližnjem vzhodu, pa je današnji izraelski napad na Gazo ostro kritiziral. Pojasnil je, da je prišel v regijo iskati mir in da se je vedno boril za preprečevanje nasilja predvsem nad civilisti. Nad današnjim izraelskim napadom pa je zgrožen, saj je število mrtvih in ranjenih zelo visoko, je še dodal.

Solana je pojasnil, da ga vse še bolj preseneča, saj so se Palestinci v zadnjem času trudili izogibati se nasilju

Solana se bo srečal še z Arafatom
Solana se bo srečal še z Arafatom FOTO: Reuters

Solana je na Bližnji vzhod prispel že včeraj, ko se je srečal z izraelskim zunanjim in obrambnim ministrom, Šimonom Peresom in Benjaminom Ben-Eliezerjem. Danes zvečer pa naj bi se Solana, ki pripravlja teren za uveljavitev mirovnega načrta bližnjevzhodne četverice (t.i. četverico sestavljajo poleg EU, še Rusija, OZN in ZDA), v Ramali srečal še s palestinskim predsednikom Jaserom Arafatom.

Ben-Eliezer je pozval Solano naj pritisne na palestinsko stran, da med prizadevanji za mir prenehajo z napadi na izraelske cilje, palestinska stran pa namerava Solano seznaniti z izraelskimi dejanji, s katerimi so v zadnjem času uničili mirovna prizadevanja.

SORODNI ČLANKI