Tujina

Število žrtev narašča

Nairobi, 31. 12. 2007 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

V Keniji naj bi bilo v spopadih podpornikov opozicije s policijo ubitih že 185 ljudi. Mednarodna javnost je zaskrbljena.

Krvavi nemiri so največ žrtev zahtevali na zahodu države.
Krvavi nemiri so največ žrtev zahtevali na zahodu države. FOTO: Reuters

V največjem barakarskem naselju Kibera v Nairobiju so danes jezni podporniki opozicijskega predsedniškega kandidata Raile Odinge napadali rivalska plemena in se spopadli s policijo. V Keniji je tako znova izbruhnilo nasilje zaradi ponovne zmage predsednika Mwaija Kibakija na četrtkovih predsedniških volitvah. Že ponoči je v spopadih na zahodu Kenije umrlo več ducat ljudi. Največ ljudi naj bi bilo ubitih v mestu Kisumu. Večina žrtev je bila ustreljenih. Podatki o številu žrtev so zelo različni, nekateri mediji poročajo, da naj bi bilo v spopadih do sedaj ubitih že 46 oseb, medtem ko je državna televizija poročala, da je v nemirih po vsej državi umrlo že 124 oseb.

Policija je po zvočnikih vse prebivalce barakarskega naselja pozvala, naj ne zapuščajo svojih domov. Tiste, ki jih bodo ujeli na ulicah, bodo ustrelili. Med ubitimi naj bi bile tudi ženske in otroci.

Odinga: Zmago so mi 'ukradli'

Policija grozi, da bo streljala na vse, ki bodo zapuščali svoje domove.
Policija grozi, da bo streljala na vse, ki bodo zapuščali svoje domove. FOTO: Reuters

V mestih na zahodu države, ki veljajo za oporišče opozicijskega voditelja Raile Odinge, je bilo že v nedeljo ubitih 14 ljudi. Odinga, ki je po četrtkovih volitvah v prvih volilnih rezultatih vodil pred Kibakijem, pa je najprej za danes v osrednjem parku v Nairobiju napovedal slovesnost, na kateri naj bi ga razglasili za "predsednika ljudstva". Oblasti so dogodek prepovedale, v pripravljenosti pa bilo več sto policistov.

Odinga se je v luči krvavega nasilja odločil slovesnost preložiti na četrtek. Opozicijski vodja vztraja, da mu je Kibaki 'ukradel' zmago, zato je znova pozval vse svoje privržence naj se 3. januarja zberejo na množičnem shodu.

Po izbruhu nemirov je Kenya Airways odpovedala vse svoje lete iz in v mesto Kisumu, zaradi pomanjkanja goriva.
Po izbruhu nemirov je Kenya Airways odpovedala vse svoje lete iz in v mesto Kisumu, zaradi pomanjkanja goriva. FOTO: Reuters

Kibaki je sicer prisegel že v nedeljo, manj kot uro po razglasitvi rezultatov. "Pozivam vse kandidate in vse Kenijce, da sprejmejo sodbo ljudi. Volitve so za nami, zato je čas za narodno spravo," je povedal Kibaki.

Svet zaskrbljen

Nemiri v Keniji
Nemiri v Keniji FOTO: Reuters

Številne države in mednarodne organizacije so danes izrazile zaskrbljenost zaradi nasilja v Keniji. "Nasilje nima mesta v demokratičnih volitvah," je v odzivu na dogajanje v Keniji poudarila Evropska komisija in pozvala oba predsedniška kandidata, zmagovalca volitev Kibakija in uradnega poraženca, opozicijskega voditelja Raila Odingo, naj si skupaj prizadevata za politično rešitev krize. V Bruslju so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi nepravilnosti na volitvah.

"Resno zaskrbljenost" zaradi nepravilnosti pri štetju volilnih lističev je danes izrazilo tudi ameriško zunanje ministrstvo. Kot je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Tom Casey, se ZDA zavzemajo za to, da bi krizo rešili z ustavnimi in pravnimi sredstvi. Vodje strank je pozval k dialogu, politične stranke in prebivalce Kenije pa, naj se vzdržijo nasilja.

Avstrija, Danska, Velika Britanija, Italija, Francija, Nizozemska, Portugalska in Švedska so medtem svoje državljane že posvarile, naj ne potujejo v Kenijo, če to ni nujno potrebno, turistične agencije pa že odpovedujejo potovanja v to vzhodnoafriško državo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezgorenc@email.si
31. 12. 2007 16.34
Zelo sem žalosten zaradi tega. Pred volitvami sem bral, da so na veliko kupovali mačete. In kadar se v Afriki kje na veliko kupuje mačete... Ruandski genocid je - gledano z vidika orožja - stal okoli deset tisoč dolarjev, saj so jim za ta denar Kitajci prodali stotisoče mačet. Tukaj je nevarno predvsem to, da je Odinga član plemena Luo, Kibaki pa Kikuju. Kikuji, ki so člani plemenske skupine Bantu, vladajo po večini držav podsaharske Afrike. Luo pa pripadajo skupini Nilot, katerim pripadajo tudi Masaji. Hudo rivalstvo. Prvi Kenijski predsednik, Jomo Kenyata je bil Kikuju, drugi, Daniel Arap Moi, pa Nilot - pleme Kalenjin. Takrat so se bali vstaje Kikujev, vendar ni bilo nič dramatičnega. Sicer so mrtvi na vsakih volitvah, toda česa takega ne pomnim. Zanimivo je, da je Kibaki pognal sicer leta dolgo stagnirajoče kenijsko gospodarstvo in zadnja leta dosega več kot pet odstotno rast. Se je pa menda strašno razrasla korupcija, poleg tega Kibakiju očitajo, da državo vodi njegova žena, ne on. Zanimivo, da je oče Baraka Obame tudi Luo iz Kisuma. No, vsekakor upam, da se bodo strasti umirile. Ker če se ne bodo, bo hudič, ker se Kenijo velikokrat smatra za up in tudi za vzor Afrike, saj je to za Afriške razmere kar dobra država. LP,Janez
cannex
31. 12. 2007 16.22
Se strinjam: To se zgodi, če se nekdo prilepi stolčka in ga noče zapustiti tudi, če so vmes človeške žrtve. SLO=Rupel :)
riderka
31. 12. 2007 15.35
Toliko o happy new year
civitasstain@gmail.com
31. 12. 2007 13.33
To pride, če se ena oseba tako prilepi stolčka.
srecnii
31. 12. 2007 13.11
To ne moreš vrjeti kaj se doagaj po svetu. lp