Tujina

Število žrtev ciklona Sidr narašča

Daka, 17. 11. 2007 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V divjanju ciklona Sidr, ki je prizadel Bangladeš, je po poročanju lokalnih medijev umrlo več kot 2000 ljudi.

Ciklon je povzročil tudi ogromno gmotno škodo.
Ciklon je povzročil tudi ogromno gmotno škodo. FOTO: Reuters

Tropski ciklon, ki je v četrtek ponoči prizadel jug Bangladeša, je po najnovejših podatkih oblasti zahteval 2185 življenj.

Podatki se sicer med seboj razlikujejo. Tako francoska tiskovna agencija AFP poroča o 1595 smrtnih žrtvah, agencija AP pa 1723 mrtvih. Več tisoč ljudi še pogrešajo, človekoljubne organizacije pa predvidevajo, da se bo število mrtvih še povečalo. Več kot 5000 prebivalcev zaradi ciklona Sidr najbolj prizadetega obalnega območja je poškodovanih.

Preživele išče na tisoče vojakov in reševalcev, v reševanje pa so vključili tudi vojaški helikopterji in ladje. Meteorologi napovedujejo za prihajajoče dni nove obilne padavine na prizadetem območju.

Ciklon je popolnoma uničil tri obalna mesta v Bangladešu.
Ciklon je popolnoma uničil tri obalna mesta v Bangladešu. FOTO: Reuters

Tri obalna mesta, kjer živi več kot 700.000 prebivalcev, je močan veter s silovitim dežjem povsem uničil. Več kot 100 ribiških čolnov se ni vrnilo v pristanišča, zato oblasti pričakujejo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo. V reševanje se je vključila tudi vojska, pri čemer si pomagajo tudi z vojaškimi ladjami in helikopterji.

Družina žaluje za svojci, ki so umrli v ciklonu.
Družina žaluje za svojci, ki so umrli v ciklonu. FOTO: Reuters

Veter z močjo do 250 kilometrov na uro in visoki valovi so povzročili tudi ogromno gmotno škodo. Sidr je najmočnejši ciklon, ki je prizadel državo od leta 1991, ko je silovita nevihta v Bangladešu odnesla življenja okoli 143.000 ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.