Tujina

'Stavko želimo preprečiti'

London, 15. 12. 2009 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska družba British Airways, ki ji v času božičnih praznikov grozi stavka letališkega osebja, se trudi, da bi stavko prekinila, zato išče vse možne razloge, tudi pravne, da bi ji to uspelo.

British Airways (BA) išče možnosti, da bi se izognili načrtovani 12-dnevni stavki letališkega osebja v času božično-novoletnih praznikov. Skoraj milijon potnikov se namreč sooča z možnostjo, da bodo njihov let zaradi stavke odpovedali.

Če bi BA potnikom, ki bi med stavko ostali na tleh, ponudila nadomestilo, kot je to že storila v preteklosti, bi bil strošek za podjetje ogromen.

BA zato poskuša spremeniti seznam poletov, razmišlja pa tudi o pravnih ukrepih, kot je odredba za zaustavitev stavke. Člani letalskega osebja so z devet glasovi proti enemu namreč glasovali za stavko, ki naj bi trajala od 22. decembra do 2. januarja, s katero želijo preprečiti zmanjševanja delovnih mest in spremembe v kolektivni pogodbi.

BA pa pri svojih odločitvah o zmanjšanju števila zaposlenih, kar je srž spora, vztraja. Sindikat se s tem ne more sprijazniti in vodilne pozivajo k rešitvi spora, če pa BA ne bo popustil, se obeta napovedana stavka.

Walsh pravi, da je stavka nesmiselna.
Walsh pravi, da je stavka nesmiselna. FOTO: Reuters

Izvršni direktor BA Willie Walsh je stavko označil za nesmiselno. ''Zelo žalostno je, da želi sindikat izkoristiti božične praznike in svoje želje uveljaviti v času, ko se več sto tisoč ljudi veseli družinskega snidenja,'' je povedal in dodal, da bo družba storila vse, da bi zmanjšala posledice stavke. ''Pregledali bomo vse možnosti,'' je povedal.

Sindikat pa je povedal, da zmanjševanje družbe BA vključuje tudi uvedbo pomembnih pogodbenih sprememb za osebje, med drugim podaljšan delovni čas in nižje plače za začetnike. Pomočnik generalnega sekretarja sindikata Len McCluskey je povedal, da si osebje želi le, da jih obravnavajo ''dostojanstveno in spoštljivo''.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rockorama
15. 12. 2009 09.51
Samo se en podatek: BA ni kot Adria Airways v drzavni lasti, temvec delniska druzba, deloma tudi v lasti zaposlenih. Nas sindikat ima biti pravico glasen, ker imamo zaposleni malce manj kot desetino delnic v lasti.
rockorama
15. 12. 2009 09.44
Earl - Za BA delam 10 let in ne bos nic tukaj govoril, ker ne poznas situacije znotraj podjetja. Zadrzi svoj komentar zase, hvala.
marinec
15. 12. 2009 09.39
ja in zakaj javna uprava naj nebi stavkala, po tvoje če delaš v javni upravi pomeni da se z zaposlenimi lahko dela kot se hoče. ma ti si eno veliko te.le, vsak zaposleni si zasluži dostojno zaposlitev in seveda plačilo. če pa si ti bil nesposoben delati v javni upravi in so te vrgli ven, ni treba zdaj pljuvati po vsem.
Prassek
15. 12. 2009 09.02
Zaposleni v javnih službah, ki izsiljujejo svoja stališča neposredno na hrbtih ljudi, ki jim dajejo kruh ne morejo računati na podporo in usmiljenost javnosti. približno tako kot bi stavkala naša javna uprava. Četudi jim BA popusti jih bodo pa polovico odpustili čez 3 mesece ker bodo šli v stečaj oz. jih bo odkupilo drugo podjetje. Komu bodo pa pol stavkal? Naj jih kupi kakšen ruski oligarh, pa naj stavkajo.