Tujina

Stavka sindikatov v Italiji

Rim, 11. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Stavke levo usmerjene sindikalne mreže CGIL, ki nasprotuje vladnim reformam delavske zakonodaje, se je udeležilo 90 odstotkov zaposlenih. Protest je za več ur ohromil promet v italijanskih velemestih.

CGIL je zadnja sindikalna mreža, ki še nasprotuje Berlusconijevemu samovoljnemu preurejanju delavske zakonodaje
CGIL je zadnja sindikalna mreža, ki še nasprotuje Berlusconijevemu samovoljnemu preurejanju delavske zakonodaje FOTO: Reuters

Reforma, ki jo spodbuja premier Berlusconi, namreč predvideva bolj ohlapne pravice delodajalcev do odpovedi, kar pomeni, da bodo delodajalci lažje odpuščali svoje delavce kot v preteklosti. V italijanskem glavnem mestu od devete ure dopoldan do ene popoldan praktično niso vozili avtobusi, tramvaji in podzemna železnica. Na sredstva javnega prevoza pa so ljudje čakali dlje tudi v Milanu, Neaplju in ostalih večjih mestih.

Desnosredinska vlada Silvia Berlusconija se je v minulem tednu z nekaterimi sindikati dogovorila o omilitvi pravice do odpovedi. Hkrati je vlada obljubila še znižanje davkov. Največji sindikat CGIL, ki ima več kot pet milijonov članov, je nasprotoval podpisu sporazuma, v oktobru pa napovedal še eno splošno stavko.

SORODNI ČLANKI