Tujina

Stanišić in Simatović na prostosti

Haag, 04. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haaško sodišče je odobrilo začasno izpustitev nekdanjega načelnika srbske varnostne službe in njegovega namestnika.

Arhivska fotografija Jovice Stanišića in Radovana Karadžića, ki je prav tako obtožen vojnih zločinov, vendar se uspešno izmika aretaciji (foto: Reuters)
Arhivska fotografija Jovice Stanišića in Radovana Karadžića, ki je prav tako obtožen vojnih zločinov, vendar se uspešno izmika aretaciji (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je odobrilo začasno izpustitev nekdanjega načelnika srbske službe državne varnosti (SDB) Jovice Stanišića in njegovega namestnika Franka Simatovića-Frenkija. Oba sta obtožena za vojne zločine na Hrvaškem in v BiH, na prostosti pa bosta do začetka sojenja.

Sodni senat je 28. julija letos odobril zahteve obrambe po njuni začasni izpustitvi iz zapora, vendar je tožilstvo dan zatem zahtevalo odlog izvršitve te odločitve do vložitve pritožbe. Obramba je potem 6. septembra pritožbenem senatu podala protiargumente in zahtevale, da se odločitev o izpustitvi vseeno izvrši, vendar pa je sodni senat 29. septembra to zahtevo zavrnil. Tožilstvo je šele 8. oktobra vložilo pritožbo na julijsko odločitev o izpustitvi iz pripora, ki pa jo je pritožbeni senat zavrnil.

Zločini

Stanišić in Simatović sta bivša tesna sodelavca nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića.

Obtožnica v petih točkah ju bremeni individualne odgovornosti za pregon nesrbskega prebivalstva na podlagi politične, verske in rasne pripadnosti, umorov, deportacije in prisilnega premeščanja civilnega prebivalstva kot zločinov proti človeštvu in za umore kot kršitve vojaškega prava in običajev.