Tujina

Šrilanka pred vojno?

Kolombo, 29. 12. 2005 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šrilanka je tik pred vojno, svarijo mednarodni opazovalci, ki pozivajo k zaustavitvi nasilja.

Tamilski tigri se borijo za neodvisno državo
Tamilski tigri se borijo za neodvisno državo FOTO: Reuters
Tamilski tigri so se za neodvisno tamilsko državo na severu in vzhodu Šrilanke začeli boriti leta 1983, do sklenitve premirja pa je prišlo leta 2002. V državljanski vojni je do takrat umrlo 65.000 ljudi, zgolj ta mesec pa je bilo v nasilju, povezanim s tamilskim vprašanjem, ubitih najmanj 83 ljudi. Kljub kršitvam na obeh straneh premirje za zdaj ostaja v veljavi.

Mednarodni opazovalci, ki nadzorujejo premirje v Šrilanki, so opozorili, da je ta azijska država tik pred vojno, ter pozvali k takojšnji zaustavitvi naraščajočega nasilja. Pred tem je šrilanška vojska sporočila, da so njene enote ubile dva domnevna predstavnika tamilskih tigrov, ki sta vojake v kraju Kadduwan na nemirnem polotoku Jaffna napadla z granatami.

Vojaške oblasti so sporočile, da so na polotoku Jaffna z granatami napadli tudi vojaško enoto v kraju Nallur, pri tem pa sta bila ranjena dva vojaka. Na najpomembnejši cesti na severozahodu države pa so varnostne sile odkrile protipehotno mino.

''Spirala nasilja''

Šrilanška opazovalna misija (SLMM), sestavljena iz predstavnikov petih nordijskih držav, vodi pa jo Norveška, je v sporočilu za javnost zapisala, da je izpostavljena grožnjam neznancev. Kot je zapisala, v okolju, ki ni varno, ne more opravljati svojih nalog. SLMM je sicer v Šrilanki prisotna od 23. februarja 2002.

Ali bodo tamilski otroci odraščali v vojni?
Ali bodo tamilski otroci odraščali v vojni? FOTO: Reuters

"Ta spirala nasilja ne vodi k nujno potrebnemu srečanju med najvišjimi predstavniki obeh strani," je izjavil vodja SLMM Hagrup Haukland. "Če se bo trend nasilja nadaljeval, potem ni več daleč do vojne," je povedal Haukland ter dodal, da je sedaj nujno, da obe strani združita prizadevanja za ustavitev nasilja na severu in zahodu države. Po njegovi oceni lahko do miru v državi privede zgolj dialog med šrilanško vlado in uporniškimi tamilskimi tigri.