Tujina

'Gadafi mora odstopiti'

Berlin, 14. 04. 2011 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
48

Zunanji ministri Nata so Gadafija pozvali, naj svoje enote umakne v vojašnice. Sprejeli so tudi izjavo, v kateri podpirajo pozive k odstopu libijskega voditelja. Žbogar pravi, da je končna rešitve krize lahko le politična.

Srečanje zunanjih ministrov poteka v Berlinu.
Srečanje zunanjih ministrov poteka v Berlinu. FOTO: Reuters

Zunanji ministri 28 držav članic zveze Nato, med njimi slovenski Samuel Žbogar, so začeli dvodnevno zasedanje v Berlinu, ki je posvečeno predvsem Libiji. Iskali bodo namreč politične rešitve krize v Libiji in se posvetili čimprejšnji vzpostavitvi prekinitve ognja med sprtima stranema.

Na srečanju so libijskega voditelja Moamerja Gadafija pozvali, naj svoje enote umakne v vojašnice, da bi na tak način dejansko lahko vzpostavili prekinitev ognja med Gadafijevimi silami in uporniki, ki bi jo bilo moč tudi nadzorovati. Po navedbah diplomatskih virov iz Berlina so bili zunanji ministri glede tega soglasni.

Prav tako so zunanji ministri sprejeli izjavo o Libiji, v kateri podpirajo pozive k odstopu libijskega voditelja, navedli pa so tudi tri pogoje, da bi Nato zaustavil vojaško akcijo v Libiji. "Pozdravljamo izid prvega srečanja kontaktne skupine, ki je bil v sredo v Dohi, in zelo podpiramo poziv skupine, da mora Gadafi odstopiti," je med drugim zapisano v izjavi, ki jo je na spletni strani objavil Nato.

Zunanji ministri so v izjavi navedli tudi tri pogoje, da bi Nato zaustavil vojaško akcijo v Libiji: prvič, končati se morajo napadi in grožnje z napadi na civiliste, drugič, prorežimske sile se morajo umakniti iz vseh krajev, v katere so vdrle, in tretjič, režim mora zagotoviti neovirano humanitarno pomoč vsem, ki jo potrebujejo.

Nekdanji libijski zunanji minister Musa Kusa bo znotraj EU lahko spet prišel do svojega premoženja, saj od danes dalje zanj ne velja več prepoved vstopa v EU in zamrznitev njegovih bančnih računov znotraj EU.

'Rešitev je lahko le politična'

Minister za zunanje Samuel Žbogar je izpostavil, da je končna rešitve krize v Libiji lahko le politična. Pri tem je poudaril pomen čimprejšnje vzpostavitve prekinitve ognja med sprtima stranema. Poudaril je tudi, da sta za uspešno rešitev razmer v Libiji obenem potrebna tudi široka regionalna vključenost in podpora regionalnih akterjev, vključno z Afriško unijo in Arabsko ligo, prizadevanjem mednarodne skupnosti za učinkovito uresničitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov 1970 in 1973.

Zavrnili ugibanja o nesoglasjih

Nemčija in Francija sta ob začetku srečanja zavrnili ugibanja o nesoglasjih med državama glede Libije. "Glede Libije moramo biti pošteni. Imamo isti cilj, in ta cilj je omogočiti libijskemu narodu, da uživa v demokratičnih svoboščinah," je ob začetku srečanja v Berlinu izjavil francoski zunanji minister Alain Juppe. "Razhajanja so v načinu doseganja tega cilja. Menimo, da je bilo vojaško posredovanje nujno. Glede tega se nismo strinjali, vendar na nobeni točki ni prišlo do prekinitve zaupanja ali dialoga," je zagotovil. "Vendar se strinjamo, da je možno doseči le politično rešitev," je dodal.

Velika Britanija in Francija sicer pritiskata na druge države, da bi začele bolj intenzivno sodelovati pri vojaškem pritisku na Gadafija. Po njunem mnenju bi več držav moralo imeti bolj agresivno vlogo, pri čemer se kot najbolj očitni kandidatki za prevzem takšne vloge omenja Italijo in Španijo.

V Bengaziju je potekal protest proti Gadafiju, na katerem so udeleženci pozivali k osvoboditvi Libije.
V Bengaziju je potekal protest proti Gadafiju, na katerem so udeleženci pozivali k osvoboditvi Libije. FOTO: Reuters

Skupna deklaracija o Libiji

V Berlinu pa naj bi tudi sprejeli skupno deklaracijo o Libiji. V deklaraciji naj bi pozvali k strogemu spoštovanju sankcij proti Gadafijevemu režimu, hkrati pa opozorili, da se mora mednarodna skupnost pripraviti na dolgotrajni konflikt z Gadafijem. Pred tem je generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen poudaril, da je odgovor na krizo v Libiji politična rešitev, zagotovil pa, da bo zavezništvo nadaljevalo z vojaško akcijo, dokler Gadafijeve sile ne prenehajo z napadi.

Akcija pa je libijskemu voditelju po besedah Rasmussena poslala "jasno in močno sporočilo". "Ne bomo čakali križem rok, dokler bo s tanki, težkim orožjem in ostrostrelci napadal lastni narod," je dejal Rasmussen. Dodal je še, da lahko vojaška sila zgolj pomaga vzpostaviti pogoje za morebitno politično rešitev krize.

Rasmussen je dejal, da Nato za vojaško operacijo v Libiji potrebuje več letal. Poveljnik Nata, ameriški admiral James Stavridis je namreč poročal, da so Gadafijeve sile ubrale taktiko, da tanke in težko orožje nameščajo na gosto poseljena območja. "Pred tem je bilo lažje doseči cilje. Če se želimo izogniti civilnim žrtvam, potrebujemo posebno opremo," je še dejal generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva. Dodal je, da sicer sile, ki skupno obsegajo slabih 200 letal in 18 ladij, ki so jih dalje na voljo v akciji sodelujoče države, zadostujejo za opravljanje nalog Nata.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki je sogostitelj berlinskega srečanja, pa je dejal, da Nemčija sledi ciljem vojaške akcije, čeprav je glasovala proti resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov in ni dala na voljo svojih vojakov. "Želimo si svobodno in demokratično Libijo," je dejal vodja nemške diplomacije. Dodal je, da je Gadafi diktator, ki mora oditi.

"Podpiramo Libijce, ki naj v političnem procesu sami sprejmejo končno odločitev o svoji prihodnosti v lastni državi," je še dejal Westerwelle.

Nato je v zadnjih dveh tednih, ko je prevzel vodenje operacije v Libiji, opravil več kot 2000 napadov, od tega jih je bilo 900 neposredno usmerjenih na enote, ki so grozile z napadi na civiliste.

'Gadafi preizkuša našo odločnost'

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pozvala k večji podpori mednarodne skupnosti libijski opoziciji. "Dlje kot traja naša akcija, bolj pomembna postajata naša odločenost in enotnost. Gadafi preizkuša našo odločenost," je dejala Clintonova. Svet pa mora po njenih besedah okrepiti svoje "delovanje in povečati podporo" libijski opoziciji.

Francoski zunanji minister Alain Juppe pa je poudaril, da Libija nima prihodnosti z Gadafijem. "Tisti od zunaj" pa bi morali podpreti politične sile, ki si prizadevajo za demokratizacijo Libije. Na vprašanje, ali Francija podpira idejo, da bi morali upornike oskrbeti z orožjem, pa je Juppe odvrnil, da Francija ne razmišlja v teh okvirih.

Poleg zunanjih ministrov držav članic Nata na dvodnevnem srečanju v nemški prestolnici sodelujejo tudi predstavniki šestih držav, ki vojaško akcijo v Libiji neposredno ali posredno podpirajo.

Reuters opozarja, da je težko potrditi navedbe o dogajanju v zahodni Libiji, saj novinarji ne morejo svobodno poročati.

Brics proti zračnim napadom zahodnih sil

Zračne napade zahodnih sil v Libiji pa je kritizirala skupina Brics, ki jo sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika. Skupina se je srečala na Kitajskem, predstavniki držav pa so izrazili skrb glede posledic zračnih napadov, ki jih čuti civilno prebivalstvo. Skupina Brics je prepričana, da bi se morali uporabi nasilja pri reševanju libijske krize izogniti.

Uporniki so prepričani, da bi letalske akcije Nata morale biti bolj intenzivne.
Uporniki so prepričani, da bi letalske akcije Nata morale biti bolj intenzivne. FOTO: Reuters

Boji se nadaljujejo

V prestolnici Tripoli so odjeknile štiri eksplozije, piše Reuters, ki se sklicuje na poročanje prič. Natova letala pa izvedla tri zračne napade na mesto. Po poročanju Reutersa so umrle tri osebe.

Medtem pa se boji med libijskimi vladnimi silami in uporniki nadaljujejo tudi v Misrati. Po poročanju Reutersa so Gadafijeve sile z raketami napadle mesto Misrata in pri tem ubile najmanj 23 ljudi. Uporniki pravijo, da tisti, ki so umrli, niso bili njihovi bojevniki, pač pa civilisti. Večinoma naj bi šlo za ženske in otroke, med smrtnimi žrtvami pa so tudi trije Egipčani – delavci, ki so čakali na evakuacijo. Število žrtev napada se bo najverjetneje povečalo, je še povedal predstavnik upornikov, saj pod ruševinami hiš z golimi rokami še vedno iščejo trupla in morebitne preživele.

Upornik, ki se je Reutersu predstavil kot Abdelsalam, je opozoril, da se bo zgodil masaker, če Nato ne bo bolj intenzivno izvajal svojih akcij.

Vladne sile Misrato oblegajo že več kot šest tednov. Mednarodne človekoljubne organizacije so opozorile, da mestu grozi humanitarna katastrofa, uporniki pa pravijo, da je situacija vsak dan slabša. "Primanjkuje mleka v prahu. Primanjkuje hrane in zdravil. Ljudje ne morejo ven iz mesta, da bi kupili tisto, kar potrebujejo, saj se bojijo, da jih bodo ustrelili,“ je dejal Abdelsalam.

Iz Misrate bodo evakuirali 6000 migrantov, ki so v zelo slabem stanju, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije. Ladja je že na poti iz Bengazija v Misrato. A problem je, ker ladja sprejme le 800 potnikov. Kot je sporočila agencija, pa imajo na voljo sredstva le za dve vožnji. Dve tretjini beguncev prihaja iz Egipta, ostali pa iz Nigerije, Bangladeša, Gane, Sudana in Nigerije. Begunci naj bi bili podhranjeni in dehidrirani.

 

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
15. 04. 2011 01.43
9 Aprila je bil velik dan za Islandijo - Bravo !! "Iceland Declares Independence from International Banks"
yarrick
14. 04. 2011 23.20
@upornik007 Drugače pa ja,Eu propada in to pospešeno.Za začetk bi ti svetoval da prebereš knjigo ZADNJA LETA EVRA(bruno bandulet), ti bo marsikaj jasno(vsaj meni je bilo).potem pa malce poglej po alternativnih blogih, vsake toliko časa preveri za ekonomskimi spremembami in pa "lepem govoričenju" eu poslancev o nevemkolikšni gospodarski rasti..Boš slej ko prej ujel dokaz o realnem stanju Eu-ja.To bo še pestro, ko se bodo ta velike med sabo pobile zaradi krivde ob razpadu hehe.
yarrick
14. 04. 2011 22.54
@aven Tosem jaz tudi rekel.Je pa tudi problem v tem, da SLOVENIJA ŽE DOLGO NI VEČ SAMOSTOJNA(najprej kot del Eu, potem pa še kot DEL ekonomično politične celote).Lahko rečemo, da pride Žbogar nazaj, a kaj ko to ne bo pomagalo ravno veliko.Mi smo jim hlapci, zvesti kot je zvest pes gospodarju.Edian možnost da se rešimo tega je da prevzamemo odgovrnost nase in se ODCEPIMO od EU. Saj bo tako in tako v parih letih propadla, zakaj bi čakali do konca?
upornik007
14. 04. 2011 22.19
vtipakjte na youtube tole Ujet.si: Nigel Farage - Konec EU sanj in si poglejte eu se poslavlja ...
Aven
14. 04. 2011 21.32
Žbogar-ja potrebno poklicati na razgovor. Kako lahko v našem imenu trosi take neumnosti. Slovenci, uprimo se. Imamo svoje mnenje. Nismo za imperializem ampak za pošten odnos.
upornik007
14. 04. 2011 21.13
Grim_reaper ja lahk
yarrick
14. 04. 2011 20.34
Saj se je vedelo, da se bo to zgodilo.Pričakujte hude kritike na račun francije, VB, amerike in ostalih zaveznic ki podpirajo to barbarsko ropanje.Pričakujem tudi, da se bodo ržavljani le teh združili in odšli skupaj na proteste proti svojim zavojevalskim vladnim aparatom.ČEPRAV ne zagovarjam nasilnih demonstracij mislim da je čas da se pokaže da je pa to PREVEČ kar se gredo. Meni se zdi da je tole začetek konca sveta kot ga poznamo. @upornik007 Upam, dan e zameriš ampak si bom/sem si izposodil tvoj avatar(anti EU, sweet).
upornik007
14. 04. 2011 19.36
se mal pa bodo zacel priprave za kopenski napad
BogatunLOL
14. 04. 2011 19.26
BogatunLOL 14.04.2011, 19:23 0 Če se malo pohecam z vsem skupaj.... Da se bo zaščitilo civiliste po svetu treba z uso silo napasti cilje v Washingtonu.... Pentagon, predsedniško palačo itd... Sedaj pa predno da me , naj vam povem da ZAHOD POČNE PRAV TO! VENDAR TO PODPIRATE, NAPAD NA WASHINGTON PA .... KAKA RAZLIKA? ZA MENE NOBENE!
yarrick
14. 04. 2011 18.34
@ctrldelete Me je že en malček zaskrbelo da ti to misliš resno ;). res ne vem ,kaj bo po tem ko dobijo libijo: bodo napadli iran in začeli največje v modernejši zgodovini? bo kriza ki je pred vrati ustavila to norost in imperializem ali bo prepozno in se bomo pobili med sabo zaradi odločitev nekaterih PROMINENTNIH figur v ozadju politike?
CtrlDelete
14. 04. 2011 18.11
No, vidite...če bi zdaj bil Janša na oblasti in Rupel v Berlinu bi bilo vse drugače, tako pa ker je Pahor na oblasti in Žbogar tam v Berlinu, se pa Libijo neopravičeno bombardira! Ta vlada podpira Nato, Janševa ne bi nikoli! Uživam v sarkazmu!
avvalvasor
14. 04. 2011 17.55
@Madyy fašisti so vsaj javno povedli kaj bi radi. tile pa slepijo ljudi. slabši so kot fašisti.
Madyy
14. 04. 2011 17.35
RE Grim... Dve o resnici.. Vsi jo imajo radi, samo slišati je nihče noče..??? In bolj jo mažeš bolj čista je, bolj dušiš večja postaja...???
yarrick
14. 04. 2011 17.25
@madyy Zaradi teh besed so meni danes brisali en kup postov, zato pazi kaj pišeš.Tu gori ne prenašajo ravno dobro primerjav zahoda z nacistično nemčijo.
Madyy
14. 04. 2011 17.12
Amerika in njihov pudelj Evropa so po padcu Fašizma sami postali Fašisti...??
yarrick
14. 04. 2011 17.08
Pa kaj za hudiča?! "Zunanji ministri Nata, med njimi tudi minister Žbogar, so Gadafija pozvali, naj svoje enote umakne v vojašnice. Natova letala obstreljujejo libijsko prestolnico Tripoli. Gadafijeve sile pa so z raketami napadle Misrato." pa kaj se gredo z temi napadi? a hočejo gadafija prisiliti k odhodu(malo verjetno da bi se kar tako vdal) ali samo spopularizirati vojno(s tem ko ga pozivajo da umakne vojsko v vojašnice - pa ne da jih skrbijo TUDI ŽRTVE na strani gadafija?)? Vse skupaj je ena velika tragikomedija, ki pa bo imela dosti resnejše posledice za CEL SVET. Recimo da obstaja še kaka država, ki ima veliko naravnih surovin(med njimi sta tudi rusija in kitajska), in bi ji slučajno padlo na pamet da bi se šli neke "monopoliste"(po predvidevanjih zahoda seveda).Tole je kao dokaz kaj se zgodi, ko nočeš dati ZASTONJ nafte zahodu.Ne verjamem da bo še katera država dovolj neumna da bi rekla preporsto NE takim krajam. širitev demokratičnih načel? tako da sesuješ državo, kateri si dolžan stotine miljard dolarjev denarja? Ma nimam več besed na ravnanje ZAHODA in zahodnih sil.Slovenci pa(kolikor nas pač še je, ki nam ni vseeno kaj se dogaja po svetu) bi morali pa zahtevati nemuden sklic zasedanja na katerim bi malce prevetrili vse skupaj.le kako zaboga se lahko to dogaja? KOLIKO SLOVENCEV SPLOH PODPIRA ta napad na libijo? KOLIKO SLOVENCEV PODPIRA AMERIŠKI IMPERIALIZEM(z pomočjo francozev in britancev)? Če je večina proti, pa naj se naš Žbogar lepo privleče domov in ne dela ŠKODE DRŽAVI(se pravi nam) po nepotrebnem. a smo jih volili ZATO, da nam delajo škodo samo da ugajajo gospodarjem? bo res potrebno podreti pol sveta da se bo narod zbudil ali kaj?
HThief
14. 04. 2011 16.58
minister zbogar, to v tiste vojasnice ki so ze sesute oziroma so bombardirane vsak dan? mislmi da Zbogar res prevzema vlogo prvega kekca med ministri s to svojo, mega hlapcevsko drzo, ki je nikoli noce priznati
yarrick
14. 04. 2011 16.41
@rha Raje se vprašaj koliko računov na FB je v lasti Cie, DoD, NSa in podobnih agencij znotraj ameriške vlade.Ma tale FB je en velik *, sploh ko pogledaš kdo so skrivni financerji.še dobro da je po 14ih dneh šel moj račun bye bye(vem ja, nič se permanentno ne brieš amapak ostane v "pozabi" nekje na serverjih).Kaj pa mislite kaj se bo zgodilo, ko se bodo vsi kjer je amerika posredovala združili v istem cilju: povrniti ameriki milo za drago? to bo šele policijska država, pa je že danes ne grem obiskat sploh(bil enkrat tam, nebi šel več).
tetejec
14. 04. 2011 16.38
Hahaha, ŽBOGAR, se že trese cela Afriška unija...Naj se raje posvetijo domačim, predvsem socialnim težavam, drugače bo kmalu prišlo do tega, da bodo morali v Sloveniji z Natom ščititi svoje ...
yarrick
14. 04. 2011 16.36
@bogatunLOL To pa vem ja.Danes so mi izbrisali vsaj 10 postov, kjer je pisalo nacifašističen ali izpeljanka te besede.Sploh ko sem jo uporabil v povezavi z nemčijo in zahodom današnjih dni :P.