Tujina

Srebrenica na vesti ZN?

Haag, 10. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci nizozemskega inštituta za vojno dokumentacijo so v poročilu o pokolu muslimanov v Srebrenici leta 1995 del odgovornosti za zločin pripisali tudi mirovnim silam Združenih narodov.

"Mirovnim načrtom Zahoda ni uspelo pogasiti sovražnosti, temveč so jih v mnogih primerih le še zaostrili," je zapisano v poročilu, ki ga je danes objavil nizozemski inštitut po šestih letih raziskav. Kljub temu pa so za pokol v Srebrenici odgovorni nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov, general Ratko Mladić in njegovi častniki, še ugotavlja poročilo.

Center za identifikacijo žrtev srebreniškega pokola v Tuzli
Center za identifikacijo žrtev srebreniškega pokola v Tuzli FOTO: Reuters

Poročilo obenem kritizira nekdanjo nizozemsko vlado premiera Ruuda Lubbersa, ki naj bi v nejasnih okoliščinah iz nacionalnih političnih interesov v modre čelade ZN za zagotovitev varnosti v Srebrenici poslala cel bataljon. Vojaki so bili z nejasnim mandatom, brez zadostnega vojaškega znanja in s pomanjkljivimi pripravami nameščeni na nejasno opredeljenem varovanem območju. Zato je to bila praktično neizvedljiva naloga, je še zapisano v poročilu.

Odgovornosti za množični pokol več kot 7000 neoboroženih Muslimanov v Srebrenici, ki so ga izvedli srbski vojaki, pa ni mogoče naprtiti Nizozemcem. "Čeprav niso našli nobenega pisnega ukaza, ni dvoma, da so za pokol odgovorni predvsem nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov, general Ratko Mladić in njegovi častniki," je še zapisano v več kot 3400 strani dolgem poročilu.

Tudi komisija francoskega parlamenta je 29. novembra lani po desetmesečni raziskavi v poročilu ugotovila, da so bile za pokol v Srebrenici julija 1995 odgovorne sile bosanskih Srbov, pa tudi ZN in države, ki so sodelovale v takratni mirovni operaciji v BiH. Komisija je v poročilu zaradi odgovornosti za ta najhujši pokol v Evropi po drugi svetovni vojni pozvala k aretaciji in obtožbi nekdanjih političnega in vojaškega voditelja bosanskih Srbov, Radovana Karadžića in Ratka Mladića, ki sta že vrsto let na begu. Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je sicer oba že obtožilo vojnih zločinov.

Zaradi zločinov v Srebrenici je med drugim za genocid obtožen tudi nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, ki mu sicer od 12. februarja trenutno sodijo za t.i. kosovsko obtožnico.