Tujina

Srbski veleposlanik zapustil Slovenijo

Ljubljana/Beograd/Priština/Bruselj, 06. 03. 2008 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./N.K./D.J./STA
Komentarji
96

Srbija se je na slovensko priznanje Kosova hitro odzvala. Srbski veleposlanik je že zapustil Slovenijo.

Slovenija je priznala Kosovo kot neodvisno in suvereno državo. Poslanci so z veliko večino glasovali za, proti so bili le štirje.

Opozorilo o tveganju pri potovanjih v Srbijo še velja, so nam povedal na zunanjem ministrstvu in dodali, da razmere skrbno spremljajo. <em>"Glede na trenutne okoliščine in možnosti novih demonstracij, odsvetujemo potovanja, ki niso nujna. Državljanom svetujemo izjemno previdnost in izogibanje krajem demonstracij in protestov,"</em> pa so zapisali na svoji spletni strani.
Opozorilo o tveganju pri potovanjih v Srbijo še velja, so nam povedal na zunanjem ministrstvu in dodali, da razmere skrbno spremljajo. <em>"Glede na trenutne okoliščine in možnosti novih demonstracij, odsvetujemo potovanja, ki niso nujna. Državljanom svetujemo izjemno previdnost in izogibanje krajem demonstracij in protestov,"</em> pa so zapisali na svoji spletni strani. FOTO: Reuters

Srbija se je na odločitev hitro odzvala. Zunanje ministrstvo je že sinoči v Slovenijo poslalo protestno noto, šef srbske diplomacije Vuk Jeremić pa je ukazal takojšen odpoklic veleposlanika Predraga Filipova. Slovenijo je Filipov že zapustil, uradno zato, da je odšel na posvet v Beograd, ki pa bi se lahko zavlekel na več mesecev.

Filipov je protestno noto izročil državnemu sekretarju Matjažu Šinkovcu danes ob 13. uri, na zunanjem ministrstvu jo še preučujejo, je za 24ur.com povedal njihov predstavnik Bojan Brezigar. Šinkovec je v odgovoru na noto poudaril, da priznanje Kosova ni uperjeno proti Srbiji, so sporočili z MZZ.

Šinkovec je tudi poudaril, da želi Slovenija s Srbijo še naprej gojiti prijateljske odnose in jo bo še naprej podpirala na evropski poti. "Slovenija bo na vseh ravneh posebno pozornost namenjala izpolnitvi zavez, ki jih je Kosovo sprejelo v zvezi s položajem in pravicami etničnih skupnosti. Slovenija razume in spoštuje občutke Srbije," je povedal Šinkovec.

Obrambni minister Karl Erjavec in načelnik Generalštaba SV, general Albin Gutman, sta danes obiskala slovenske vojake na Kosovu, ki delujejo v okviru mirovnih sil Kfor. Kot je ocenil Erjavec, je vzdušje med slovenskimi vojaki dobro, kljub razglasitvi neodvisnosti Kosova in slovenskemu priznanju te države pa minister ne pričakuje težav. Na Kosovu je sicer od 1. marca nov, 17. kontingent Slovenske vojske, ki skupaj šteje 350 vojakov. Slovenija vodi lastno bojno skupino Grof, ki jo poleg dveh slovenskih čet 10. motoriziranega bataljona sestavljata še po ena madžarska in italijanska četa.

Državni sekretar Šinkovec je hkrati izrazil upanje, da se bo Srbija odločila za evropsko pot, saj vrata v Evropsko unijo Srbiji ostajajo odprta.

Kot je še spomnil, Slovenija pričakuje, da se bo Srbija tudi formalno opravičila za napad na slovensko veleposlaništvo v Beogradu ter poskrbela za pregon storilcev in poravnavo škode. Veleposlanik Filipov je ob tej priložnosti slovensko stran obvestil, da je bil poklican na posvetovanja v Beograd, so še sporočili z MZZ.

Dobre želje za Kosovo

Le nekaj ur po priznanju se je veleposlanik v Prištini Vojko Volk sestal s kosovskim premierjem Hashimom Thaqijem. "Slovenija se je odločila priznati realnost,“ je dejal in nadaljeval: "Slovenci so Kosovo simbolično priznali že pred 20 leti z zborovanjem v Cankarjevem domu.“


B92: Prvo priznanje iz nekdanje Jugoslavije

O tem, da je Slovenija kot 14. članica Evropske unije priznala Kosovo, so se srbski mediji na široko razpisali. B92 tako poudarja, da gre za prvo priznanje iz bivše Jugoslavije. Poslanci so bili ob glasovanju dokaj enotni, čeprav je bila razprava precej polemična.

Slovenski Srbi so protestirali v Ljubljani.
Slovenski Srbi so protestirali v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Spomnimo, poslanci SNS so zahtevali umik točke o priznanju Kosova z dnevnega reda, saj naj bi bilo za to še prezgodaj. Vsi so glasovali proti. V SD so poudarjali, da bo morala mednarodna skupnost dokazati, da gre za primer sui generis, sicer se bo, je dejal njihov poslanec Milan Cvikl, soočila z nastajanjem novih držav, proti priznanju katerih bo po priznanju Kosova težko nastopiti. V Zares pa so opozarjali na konflikt med načelom pravice do samoodločbe narodov in ozemeljske celovitosti. Njihov poslanec Matej Lahovnik je še dejal, da je Slovenija "tista članica EU, ki bo ob hitrem priznanju suverenosti in neodvisnosti Kosova utrpela največ gospodarske škode".

Milijarda evrov investicij

Opozicija je izpostavila več kot milijardo evrov slovenskih investicij v Srbiji ter desetkrat večji izvoz od izvoza na Kosovo. Gospodarstveniki zaradi slovenskega priznanja Kosova niso pretirano zaskrbljeni. Zdenko Pavček iz Gospodarske zbornice je povedal, da verjame, da slovensko priznanje Kosova ne bo pripeljalo do posebnih napadov in odstopanj od dogovorjenih poslovnih pravil. Poudaril je tudi, da so mu tudi kolegi iz Srbije zagotovili, da ne bo nobenih težav. ''Posamezne izpade smatramo kot eksces posameznika in ne kot organizirano postopanje proti slovenskemu blagu, slovenskim podjetjem,'' je še dejal Pavček.

Tuš uresničuje zastavljene cilje

Srbska vlada je danes glasovala proti predlogu resolucije skupščine, v skladu s katero naj bi Srbija zamrznila svoje približevanje EU, če ta ne bo priznala njene ozemeljske celovitosti oziroma Kosova kot sestavnega dela Srbije. Negativno stališče do resolucije je zavzelo zunanje ministrstvo, pozitivno pa ministrstvo za Kosovo. Kar 15 ministrov se je tako opredelilo proti resoluciji radikalcev, sedem ministrov iz vrst Koštuničeve vlade, med njimi minister za Kosovo Slobodan Samardžić, pa jo je podprlo.

Iz družbe Engrotuš so sporočili, da v Skupini Tuš nemoteno uresničujejo zastavljene investicijske plane v Srbiji in tudi normalno izvajajo vse načrtovane gradnje. V Srbiji je v Skupini Tuš zaposlenih trenutno 50 ljudi, ki prejemajo redne osebne dohodke, do konca letošnjega leta pa bodo na novo zaposlili skupno več kot 320 ljudi in odprli osem novih objektov. ''Vrednost naložb na srbskem trgu znaša že več kot 40 milijonov evrov,'' so še sporočili iz družbe Engrotuš.

Boljše od pričakovanj

Situacija na Kosovu je po razglasitvi neodvisnosti Kosova "boljša, kot je kdor koli pričakoval", je danes v Bruslju ob robu zasedanja zunanjih ministrov držav članic Nata poudaril vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Situacijo na Kosovu je treba prav tolmačiti: ne gre za negativno razpoloženje do Srbije, je poudaril.

"Ocena pod črto" je razmeroma dobra, čeprav je nekaj težav na severu Kosova, je pojasnil. Akcije Natovih sil Kfor na Kosovu so uspešne, pa tudi EU počasi prevzema naloge in se utrjuje na Kosovu, je pa nekaj težav pri sporazumevanju in usklajevanju, je razložil.

"Situacijo v zvezi s Kosovom je treba interpretirati pravilno, ne gre za nasprotovanje, negativno razpoloženje do Srbije,"
je še poudaril Rupel. "Želimo, da Srbija tudi sama nadaljuje po poti, ki jo je izbrala, govorimo o Partnerstvu za mir, želimo da ves Zahodni Balkan prepozna perspektivo v evroatlantskih integracijah," je dodal.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA