Tujina

Srbski patriarh poziva Črnogorce

Beograd/Jeruzalem/Bukarešta, 23. 04. 2006 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Patriarh Pavle ob velikonočni poslanici poziva prebivalce Črne gore, naj pred referendumom ohranijo mir in slogo.

Srbski patriarh Pavle
Srbski patriarh Pavle FOTO: Reuters

Milijoni pravoslavnih vernikov po vsem svetu praznujejo največji krščanski praznik, veliko noč. Praznik so med drugim obeležili v Srbiji in Črni gori, Izraelu, Grčiji in Romuniji ter Makedoniji

Verniki v Srbiji in Črni gori so se velikonočne liturgije med drugim lahko udeležili v Beogradu, ki sta jo spremljala tudi srbski predsednik Boris Tadić in predsednik srbske skupščine Predrag MarkovićPatriarh Pavle pa je vernikom namenil velikonočno poslanico, v kateri je med drugim prebivalce Črne gore pozval k ohranitvi miru in sloge pred bližajočim se referendumom o državnem statusu Črne gore, ki bo 21. maja.

V Makedoniji slovesno v Skopju

V Makedoniji je osrednja velikonočna slovesnost potekala v cerkvi Sv. Kliment Ohridski v Skopju, kjer je liturgijo vodil poglavar makedonske pravoslavne cerkve Stefan. Udeležili pa so se je tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski, premier Vlado Bučkovski, zunanja ministrica Ilinka Mitreva ter župan Skopja Trifun Kostovski. 

Velikonočna maša v cerkvi Božjega groba

Vstajenje Jezusa Kristusa slavijo tudi v Jeruzalemu, kjer so liturgijo pripravili v cerkvi Božjega groba, udeležili pa so je med drugim grški in armenski patriarhi. V carigrajski katedrali Sv. Georgija pa je liturgijo ob tem največjem krščanskem prazniku daroval ekumenski patriarh Bartolomej I. Kot poglavar več kot 200 milijonov pravoslavnih vernikov je Bartolomej I. v svojem sporočilu obsodil "trivilizacijo življenja in uničevanje narave". 

Velikonočna slovesnost v v cerkvi Božjega groba
Velikonočna slovesnost v v cerkvi Božjega groba FOTO: Reuters

Romuni so se zbrali na obali Črnega morja

Več kot 10.000 pravoslavnih vernikov iz Romunije pa se je zbralo na obali Črnega morja. Kot so povedali verniki, so se ta takšno praznovanje odločili, ker je bolj sproščeno kot v cerkvah, boljše pa je tudi vzdušje za mlade.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.