Tujina

Srbija za hongkonški model

Dunaj, 05. 11. 2007 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na pogovorih o prihodnjem statusu Kosova je srbska stran ponudila ''hongkonški model''. Predstavniki Albancev ga zavračajo.

Srbski predstavniki so na Dunaju na četrtem krogu neposrednih pogajanj med Beogradom in Prištino predlagali preučitev "hongkonškega modela vladanja" na Kosovu, vendar so predstavniki kosovskih Albancev predlog zavrnili.

Srbski premier Vojislav Koštunica in perdsednik Boris Tadić
Srbski premier Vojislav Koštunica in perdsednik Boris Tadić FOTO: Reuters


Kot je povedal srbski predsednik Boris Tadić, bi rešitev za vprašanje prihodnjega statusa Kosova lahko predstavljal model "dveh sistemov", kot je v veljavi med Kitajsko in Hongkongom. Tako mednarodno priznane meje Srbije ne bi bile spremenjene, nobena od strani pa ne bi smela delati enostranskih potez glede ustavnopravnih vprašanj ali vprašanj glede suverenosti. "Ti pogoji so bolj ali manj v skladu s tem, kar mi vidimo kot pot naprej glede reševanja vprašanja prihodnjega statusa Kosova," je dejal Tadić.

Tudi srbski premier Vojislav Koštunica se je zavzel za "hongkonški model", ki se je po njegovih besedah izkazal za "uspešnega, vzdržljivega, stabilnega in funkcionalnega", tudi zato, ker je bil rezultat sporazumne in kompromisne rešitve. Velika Britanija je namreč po 156 letih kolonialne oblasti leta 1997 Kitajski vrnila to ozemlje, Kitajska pa je Hongkongu zagotovila veliko stopnjo avtonomije v odnosu na ostalo komunistično državo. Hongkong je tako lahko obdržal kapitalistični sistem, britanski pravni sistem in uveljavljene demokratične pravice ter civilne svoboščine.

Kosovski Albanci odločno vztrajajo pri svojem

Toda kosovski Albanci, ki se zavzemajo za nič drugega kot neodvisno Kosovo, ideje niso sprejeli. Zavrnili so jo kot povsem neprimerno. "Popolnoma neprimerno je primerjanje Kosova in Hongkonga, saj se obe ozemlji zgodovinsko močno razlikujeta," je dejal član prištinske delegacije Skender Hyseni. Dodal je še, da "danes ni bil storjen noben napredek in to predvsem zaradi stališč Beograda v tem procesu".

Član prištinske delegacije Skender Hyseni je predlog ocenil za popolnoma neprimernega.
Član prištinske delegacije Skender Hyseni je predlog ocenil za popolnoma neprimernega. FOTO: Reuters

Pogajalska trojka kontaktne skupine, ki jo sestavljajo predstavniki EU, ZDA in Rusije, pa kljub temu ni obupala nad pogajanji. Po zaključku današnjega kroga pogajanj so v sporočilu za javnost zapisali, da "si bodo še naprej prizadevali za sporazum na podlagi različnih stališč". Pri tem so napovedali, da bo naslednji krog neposrednih pogajanj med Beogradom in Prištino potekal 20. novembra v Bruslju.

Trojka je sicer prejšnji mesec obema stranema predstavila dokument za rešitev vprašanja v 14. točkah, vendar njegova vsebina uradno ni znana. Beograd je na srečanju 22. oktobra predstavil tudi svoj predlog, v katerem zahteva, da mora biti status Kosova osrednja tema pogajanj in da ta potekajo v okviru resolucije ZN 1244 o Kosovu. Priština pa je po zadnjem krogu sporočila, da ima na predlog trojke številne pripombe in da zanjo nima teže uradnega dokumenta, temveč ga razume kot predlog za razpravo.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
08. 11. 2007 13.30
V I. W.W je umrlo 1.5 M Srbov, v II. W.W 2 M Srbov, V Jasenovacu, Gradiski stari okoli 900.000. Srbi smo ustvarili in jo potem soustvarjali Bosno do danes, imamo status konstitutivnega naroda, svojo zemljo ki je sedaj zmanjsana na 49 % od prejsnjh 100%, Srbi smo bili na ozemlju Bosne v casu Ao 100% vecina!, se nekaj dekad nazaj smo bili se vedno absolutna vecina na ozemlju "Bosne". --------Medtem ko so albanci v Srbski pokrajini Kosovo konstituvna manjsina. Podobnost med RS in Srbsko pokrajino poseljeno z muslimansko manjsino vidi res samo zelo omejeno stevilo ljudi!
mire@email.si
08. 11. 2007 00.48
Mislim da če obstaja bog bo na kosovo in albanijo padel komet, pa bo spet mir na balkanu:)
Koperclan
07. 11. 2007 20.14
damirg...pred kratkim se mi je zgodilo da sem kopirau v besedilo en link iz you tube-a pa mi nikakor ni hotlo objavit komentarja... pa sm sklepau da se gre o nekih avtorskih pravicah al kaj js vem kaj... hvala tebi zdej vem da temu ni tako. LP Kanal, ce mas kej casa si na you tube poglej: NATO's Illegal War Against Serbia/ Lies About Kosovo War 1 NATO's Illegal War Against Serbia/ Lies About Kosovo War 2
mogvaj
07. 11. 2007 15.07
kanal : priporočam ti da si ogledaš dokumentarce >Smrt Yugoslavije< in ker tvoji podatki ki jih imaš najbrž izvirajo iz zahodnih medijev, ki jim tako slepo vrjameš, upam da boš zahodnim medijem vrjel tudi v tem dokumentarcu v treh delih. Lp.
kanal@email.si
07. 11. 2007 08.36
Kosovo je neodvisno že od leta 1999, ko je srbska vojska zapustila pokrajino, oziroma je Milošević podaril kosovo Albancem s svojim genocidom, ki so ga Srbi storili na območju bivše Juge.
damirg@email.si
07. 11. 2007 00.58
mrqtz, a kle cenzurirajo besedo "you tube" ? :)
damirg@email.si
07. 11. 2007 00.57
zakaj pise v naslovu "predstavniki albancev" ? a kosovo je albanija?
Koperclan
06. 11. 2007 13.15
POGLEJTE SI RESNICO!!! Na You T. (ebuT uoY) poiscite: NATO's Illegal War Against Serbia/ Lies About Kosovo War 1 NATO's Illegal War Against Serbia/ Lies About Kosovo War 2
misicast20@email.si
06. 11. 2007 12.24
zanimivo je to, da Srpska delegacija vsaj nekaj predlaga, skuša nekako sodelovati pri rešitvi koflikta...medtem ko Šiptarji vedno meljejo eno in isto, neodvisnost,neodvisnost,neodvisnost...in grozijo z argumentom nasilja....pri tem pa seveda uživajo široko podporo mednarodne skupnosti med katerimi je tudi Slovenija!
Matej Rojc
06. 11. 2007 07.21
Edina rešitev za Srbe je, da s krediti investirajo intenzivno poseljevanje Kosova in da imajo srbske družine potem tam po 10 otrok. To bi bil drag hec, ampak edino kar bi preprečilo odcepitev.
tomazbodner
06. 11. 2007 07.05
Zdaj bodo pac srbi zahtevali nic manj kot neodvisnost Republike Srbske. Easy.
kriss714@amis.net
05. 11. 2007 23.06
In kaj si srbijanci predstavljajo kot hongkonški model? A da jim brus li istera šiptarje? ha ha ha ha
srpko
05. 11. 2007 21.59
Zguba časa za obe strani. Ameri so že odločili kako bo.