Tujina

Srbija in Črna gora – dve ali ena država

Ljubljana, 18. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.L./D.Z.
Komentarji
0

O pomenu novega sporazuma, ki bo sedanjo Zvezno republiko Jugoslavijo preimenoval in tudi preoblikoval v novo državo Srbijo in Črno goro, je v oddaji 24ur govoril dr. Anton Bebler. Sporazum je dejanski kompromis, kar pomeni, da ni strani, ki bi bila povsem zadovoljna.

Anton Bebler
Anton Bebler FOTO: 24ur.com

Iz Jugoslavije, ki bo kmalu tudi uradno preimenovana v Srbijo in Črno goro, se je sinoči vrnil dr. Anton Bebler, ki je sodeloval na mednarodni konferenci "Črna gora in Evropa".

Kaj se trenutno dogaja v Črni gori, kakšno je vzdušje? Ali Črnogorci štejejo ta sporazum za most k novi državi ali se od nje poslavljajo?

Občutki v Črni gori in tudi v Srbiji in Evropski uniji so zelo deljeni. Tisti temperamentni Črnogorci, ki se zavzemajo za samostojnost Črne gore – in to čim prej – so bili izredno razočarani, nekateri to imenujejo celo nacionalna izdaja. Tisti pa, ki se zavzemajo za ostajanje v nekdanji Jugoslaviji, so tudi razočarani, ker je izginilo ime Jugoslavija. So pa zelo zadovoljni, ker ostajajo v skupni državi s Srbijo. Različne reakcije nam kažejo, da je ta sporazum dejansko kompromis, ki ni nikogar povsem zadovoljil.

Srbi, Črnogorci in tudi Evropska unija si sporazum razlagajo vsak po svoje. Kaj po vaše sploh prinaša ta sporazum?

V bistvu pomeni zamrznitev sedanjega stanja, torej soobstoja dveh držav. Pa čeprav se ta država imenuje "skupna država", gre dejansko za skupnost dveh držav. Vsaka izmed držav obdrži vse svoje državne institucije. Kar je najbolj pomembno, je to, da je Črni gori dovoljeno, da obdrži svoj gospodarski, bančni in carinski sistem ter svojo valuto – evro. Kar pomeni, da bo zelo težko doseči dejansko visoko stopnjo povezanosti med tema "tvorbama". Dve državi bosta imeli tudi nekatere skupne organe. Tudi ti so v naprej zastavljeni kot relativno šibki. Tako da bo dejansko šlo za nek soobstoj dveh držav – Srbije in Črne gore z negotovo prihodnostjo. Nekateri pravijo, da se bo ta skupnost obdržala in morda tudi – s pomočjo denarja Evropske unije in morda ZDA – okrepila ali morda dvignila raven medsebojnega sodelovanja in morda nekoč prerasla v neko pravo državo. Nekateri pa pravijo, da je to povsem umetna tvorba, ki nima prihodnosti in da je vse skupaj samo odlaganje krize, ki bo za nekatere – vsaj za polovico Črnogorcev – nedvomno neodvisna Črna gora in tudi neodvisna suverena Srbija. Kar se bo izkazalo v približno treh letih.