Tujina

Srbija ima začasno predsednico

Beograd, 30. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opolnoči se je iztekel mandat srbskemu predsedniku Milanu Milutinoviću, ki ga haaško sodišče obtožuje zločinov proti človeštvu in njegovo izročitev zahteva že od leta 1999. Predsedniške dolžnosti bo do novih volitev opravljala predsednica parlamenta Nataša Mičić.

Predsednica srbskega parlamenta Nataša Mičić je postala vršilka dolžnosti predsednika Srbije z odločitvijo odbora srbskega parlamenta za ustavna vprašanja. Odbor je moral odločitev sprejeti, potem ko je dosedanjemu predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću ob polnoči iztekel petletni predsedniški mandat, srbska ustava pa ne predvideva rešitve v primeru, da nov predsednik še ni izvoljen. V skladu s spremenjenim volilnim zakonom za predsednika mora Mičićeva v dveh mesecih od neuspelih predsedniških volitev, ki so bile 8. decembra, določiti datum razpisa novih volitev.

Zaradi nezadostne volilne udeležbe so v Srbiji že dvakrat propadle predsedniške volitve, srbski volilci pa bodo svojega predsednika znova izbirali med 8. marcem in 8. majem 2003.

Kaže, da bodo Milutinovića kmalu izročili Haagu

Milan Milutinović
Milan Milutinović FOTO: Reuters

Preiskovalni sodnik bo najverjetneje od republiške vlade že danes zahteval mnenje o Milutinovićevi izročitvi.

Milutinović, zadnji bližnji sodelavec nekdanjega predsednika ZRJ Slobodana Miloševića, je skupaj z Miloševićem in še tremi njegovimi tesnimi sodelavci obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu v začetku leta 1999. Po Miloševićevem padcu ostal na položaju, zato ga je do izteka mandata varovala imuniteta.

Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je od oblasti v Beogradu že zahtevala izročitev Milutinovića takoj po 5. januarju, ko naj bi se mu po dosedanjih razlagah iztekel mandat.