Tujina

Sprejeli zakon o referendumu

Podgorica, 01. 03. 2006 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Črnogorska skupščina je sprejela zakon o referendumu o državnem statusu Črne gore, ki naj bi ga priredili 21. maja.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da bi Črna gora postala neodvisna država s polno priznano mednarodnopravno subjektiviteto?"
Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da bi Črna gora postala neodvisna država s polno priznano mednarodnopravno subjektiviteto?" FOTO: POP TV

Proti zakonu so glasovali poslanci Socialdemokratske stranke, ki je koalicijska partnerka vladajoče Demokratske stranke socialistov premiera Mila Djukanovića, in še dve manjši opozicijski stranki, ki se prav tako zavzemata za neodvisno Črno goro.

Poslanski klubi parlamentarnih strank so pred začetkom skupščinske seje dokončno uskladili besedilo predloga zakona o referenduma, zato je bilo pričakovati, da ga bodo poslanci tudi potrdili. Sedanji skupščinski sklic ima 75 poslancev, od 70 navzočih jih je za predlog zakona glasovalo 60, proti pa je bilo 10 poslancev.

Predlog zakona so po pričakovanjih podprle vse tri opozicijske stranke iz bloka za ohranitev državne skupnosti SČG, pa tudi Djukanovićeva DPS, ki je sprva nasprotovala ključnemu reformskemu določilu glede kvalificirane, 55-odstotne večine za potrditev izida referenduma, ki ga je predlagal osebni odposlanec visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane, Miroslav Lajčak.

Danes sprejeti zakon tudi določa, da je mogoče referendum v primeru, da maja ne bo večine za neodvisnost Črne gore, ponoviti čez tri leta. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da bi Črna gora postala neodvisna država s polno priznano mednarodnopravno subjektiviteto?"

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.