Tujina

Sporni mufti odstopil

Sydney, 10. 06. 2007 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski mufti al Hilali, ki je razburil javnost z izjavami, da nepokrite ženske vabijo k spolnemu napadu, je odstopil.

Mufti al Hilali.
Mufti al Hilali. FOTO: Reuters

Avstralski mufti Šejk Taj Aldin al Hilali, ki je med drugim razburil javnost z izjavami, da so nepokrite ženske kot surovo meso, ki vabi k spolnemu napadu, je odstopil z mesta državnega muftija. Muslimanski svet ga je na srečanju v Melbournu sprva ponovno izbral na položaj muftija Avstralije in Nove Zelandije, vendar je al Hilali imenovanje odklonil.

"Prepoznavamo veliko delo, ki ga je opravil Šejk Taj Aldin al Hilali, in molimo za njegovo zdravje," je izjavil svet. 67-letni Hilali je bil najvišji vodja 300.000 avstralskih muslimanov od leta 1988. Novi mufti je sicer za naslednji dve leti postal Šejk Fehmi Naji el Imam.

Al Hilali si je oktobra lani z izjavami, da so nepokrite ženske kot surovo meso, ki vabi k spolnemu napadu, prislužil gnev avstralske javnosti in trimesečno prepoved pridiganja. Glavno islamsko svetovalno telo v Sydneyju ga je takrat podprlo, češ da so bile njegove izjave napačno razumljene, in odklonilo njegovo razrešitev s položaja avstralskega muftija.

Avstralski premier John Howard je al Hilalijeve komentarje označil kot absurdne, grozne in vredne graje. Nasprotovanje al Hilalijevim besedam so izrazili tudi nekateri muslimanski voditelji. Islamski svet v Victorii je tako njegove izjave obsodil in pozval k njegovemu odstopu.

Al Hilali je bil že v preteklosti tarča kritik zaradi svojih izjav, v katerih je zanikal holokavst, branil samomorilske napadalce, opisal teroristične napade v ZDA kot božje delo, Jude pa označil kot krivce za vse vojne in probleme, ki ogrožajo mir in stabilnost v svetu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domen8@email.si
11. 06. 2007 14.27
kriss714 - ja prov maš resnica boli
kriss714@amis.net
10. 06. 2007 18.41
Resnica boli.
someone-out-there
10. 06. 2007 18.00
S tako logiko moški sami sebe degradirajo na stopnjo živali, ki se ne morejo kontrolirat. Smešno in žalostno. Njegove izjave, recimo podpora samomorilcem, pa povejo, da nima pojma o Islamu. Bedak pa tak.
civitasstain@gmail.com
10. 06. 2007 17.06
Naj pa mufti proč pogleda, če se ne more vzdržat.