Tujina

Sporazum med Sudanom in ZN

Kartum/Kairo, 09. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Sudana in ZN bodo uradno podpisali sporazum, ki določa načine za reševanja krize v sudanski pokrajini Darfur.

Predstavniki Sudana in ZN bodo uradno podpisali sporazum, ki natančneje določa načine, na katere mora sudanska vlada v naslednjih 30 dneh izpolniti zahteve ZN glede reševanja krize v sudanski pokrajini Darfur.

V skladu s sporazumom mora vlada v Kartumu določiti območja Darfurja, ki jih bo moč zavarovati in zagotoviti nemoten dostop do njih ter nemudoma ustaviti vse operacije sudanske vojske na teh območjih. Od uporniških skupin, ki sodelujejo v mirovnih pogajanjih, prav tako pa tudi od milic džandžavidov, na katere ima vpliv, mora zahtevati, naj na omenjenih območjih takoj ustavijo vojaške aktivnosti in se razorožijo. Komisiji za nadzor premirja, ki deluje v okviru Afriške unije (AU), mora dovoliti dostop v Darfur in ji omogočiti opazovanje uresničevanja ukrepov, izraziti pa mora tudi jasno voljo po čimprejšnjem nadaljevanju mirovnih pogajanj.

Arabska liga je zaprosila za mednarodno pomoč in potrpežljivost (Foto: Reuters)
Arabska liga je zaprosila za mednarodno pomoč in potrpežljivost (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V nedeljo so zunanji ministri Arabske lige na nujnem zasedanju v Kairu od mednarodne skupnosti zahtevali, da da Sudanu potreben čas za rešitev krize in za izpolnitev obvez resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. Mednarodno skupnost so pozivali, naj Sudanu ne grozi z vojaško intervencijo v Darfurju. Arabska liga je menila, da je potrebno zagotoviti tudi vse potrebno za vrnitev beguncev in pregnanih brez pritiskov in groženj Sudanu. Arabske in mednarodne donatorje je pozvala, naj financirajo humanitarne akcije v Darfurju, in zaprosila za hitro finančno podporo sudanski vladi v njenih prizadevanjih za zagotovitev varnosti in stabilnosti na območju.

SORODNI ČLANKI