Tujina

Spopad naseljencev z izraelsko vojsko

Jeruzalem, 20. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelska vojska se je danes umaknila iz na divje postavljenega judovskega naselja Havad Gilad pri Nablusu, kjer je porušila nekatera nezakonito postavljena poslopja. Pri tem so izbruhnili spopadi med vojaki in naseljenci, ki so nasprotovali rušenju poslopij.

V spopadih je bilo ranjenih približno 50 ljudi, prebivalci naselja pa so povedali, da je v naselbini ostalo več sto ljudi, ki se jim bodo v prihodnjih urah pridružili še drugi.

Po navedbah radia je vojski zaradi nasprotovanja naseljencev dva zabojnika, v katerih so si naseljenci uredili bivalne prostore, uspelo le razbiti na polovico. Poleg tega pa je vojska uničila nek steklen rastlinjak in poslopje, v kateri so si prebivalci uredili sinagogo.

Izraelski vojaki so porušili več nezakonito zgrajenih stavb židovskih naseljencev
Izraelski vojaki so porušili več nezakonito zgrajenih stavb židovskih naseljencev FOTO: Reuters

Rušenje v Havad Giladu se je začelo v sredo na ukaz izraelskega obrambnega ministra Benjamina Ben Eliezerja. Dogodek je sprožil oster odziv izraelskih desničarskih in verskih strank, ki so odstop obrambnega ministra zahtevale tudi zato, ker naj bi izraelske varnostne sile v soboto zaradi akcije v naselju Havad Gilad kršile judovski sveti dan sabat. Narodna verska stranka, ki s petimi poslanci v parlamentu zastopa interese kakih 220.000 judovskih naseljencev na Zahodnem bregu in v Gazi, pa tudi druge verske stranke, naj bi tako v ponedeljek odločale o morebitnem odhodu iz vlade.

Eliezer pa je napovedal ostro ukrepanje proti prebivalcem naselja, ki se iz njega ne umaknejo.

SORODNI ČLANKI