Tujina

Spomin na tragedijo

Moskva, 12. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred petimi leti je na dno morja potonila 15.000 tonska ruska jedrska podmornica Kursk. Umrlo je vseh 118 članov posadke.

Minuta molka za umrle (Foto: Reuters)
Minuta molka za umrle (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Svojci preminulih si še vedno prizadevajo za obnovitev preiskave, s katero bi končno ugotovili krivce za nesrečo. Sorodniki v nasprotju s poročilom o preiskavi trdijo, da je del posadke živel še dva dni po nesreči podmornice, in obtožujejo mornarico, da je prezgodaj opustila reševanje vojakov. "Želimo, da krivci odgovarjajo za to, kar se je zgodilo," je dejal odvetnik Boris Kuznecov, ki zastopa družine umrlih mornarjev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Rusija obeležuje peto obletnico tragedije ruske jedrske podmornice Kursk, ki je pred petimi leti z vsemi 118 člani posadke potonila na dno Barentsovega morja. Slovesnosti v počastitev žrtev potekajo v Moskvi in Sankt Peterburgu, v mestu Vidivajevo blizu Murmanska, kjer so živeli mornarji s Kurska, v ruskem vojaškem oporišču Sevastopol v Ukrajini ter v Belorusiji.

Preminulih članov posadke ruske jedrske podmornice Kursk se spominjajo tudi v enotah ruske mornarice po vsej Rusiji. Zastave na ladjah ruske mornarice so na pol droga, v vseh enotah mornarice pa so se na preminule spomnili z minuto molka.

V Moskvi, kjer bodo pripravili žalno bogoslužje, se bodo sešli tudi svojci umrlih in vojaški predstavniki. Na mornarje se bodo spomnili še v mestu Kursk, ki je dalo ime potopljeni podmornici. Ruska televizija bo ob obletnici tragedije v soboto in nedeljo predvajala dokumentarni film o Kursku.

Oklevanje pri reševanju

Kursk, 15.000-tonska podmornica, je z vsemi 118 člani posadke 12. avgusta 2000 potonil na dno Barentsovega morja. Nesrečo več kot 150 metrov dolgega ponosa ruske mornarice je povzročila eksplozija v prostoru za torpede, za katero pa, kot so nato ugotovile ruske oblasti, ni bil odgovoren nihče.

Dvigovanje podmornice Kursk (Foto: Reuters)
Dvigovanje podmornice Kursk (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Moskva je ob tragediji oklevala glede sprejetja tuje pomoči za rešitev morebitnih preživelih. Zaradi tega odnosa je bil takrat mladi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil na oblasti nekaj mesecev, deležen prvih hudih kritik. Med drugim so ga obtoževali, da je zaradi ohranitve vojaške skrivnosti žrtvoval mornarje.

Ruska vladna komisija je v zaključnem poročilu kot vzrok nesreče uradno potrdila eksplozijo enega od torpedov. Poročilo, objavljeno 1. julija 2002, je za 25 let dobilo oznako "tajno", javnost pa je izvedela le za zaključni del poročila. Katastrofa Kurska je pomenila hud udarec za Rusijo kot pomorsko velesilo, ki se je že sicer ubadala s številnimi težavami.