Tujina

Spomin na pokol

Peking, 04. 06. 2006 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Pred 17. leti je na Trgu nebeškega miru vojska s tanki in orožjem krvavo zatrla proteste za demokracijo.

Policija na glavnem trgu v Pekingu budno spremlja vse dogajanje in skrbi, da ne pride do demonstracij ob obletnici pokola
Policija na glavnem trgu v Pekingu budno spremlja vse dogajanje in skrbi, da ne pride do demonstracij ob obletnici pokola FOTO: Reuters

Na Trgu nebeškega miru, kjer se danes tre turistov, pred 17 leti pa je vojska tu krvavo zatrla prodemokratične demonstracije, je danes opaziti povečano število policistov, predvsem tistih v civilu. Njihova naloga je preprečiti napovedane proteste ob obletnici pokola. 

Pokol se je zgodil v noči s 3. na 4. junij 1989, ko je kitajska vojska s tanki in orožjem razgnala udeležence protestov za demokracijo in človekove pravice. Vojska je s tanki in tovornjaki zapeljala v množico protestnikov, vojaki so streljali nanje, medtem ko so se protestniki branili s kamenjem. Pri tem je bilo ubitih nekaj sto, po nekaterih podatkih pa celo nekaj tisoč ljudi, več kot 120.000 nasprotnikov režima po vsej državi pa so zaprli. Oblasti nasilni poseg še vedno opravičujejo v imenu "prihodnosti partije in države".

Policija je tako že aretirala najmanj dva človeka in raztrgala transparent neke starejše protestnice. Medtem pa se v Hongkongu pripravljajo na spominsko slovesnost v spomin na več sto, po nekaterih podatkih pa celo nekaj tisoč ljudi, ki so bili ubiti v pokolu. Natančno število žrtev ni znano, čeprav tako Kitajci kot mednarodne organizacije za človekove pravice od uradnega Pekinga zahtevajo popoln seznam žrtev.

Začeli so se zbirati v soboto

V Hongkongu je za danes napovedan protest v spomin na dogodke izpred 17 let. Organizatorji pričakujejo, da bo večjo udeležbo na spominski slovesnosti okrnilo slabo vreme in odsotnost večjih političnih sporov, čeprav so se ljudje začeli zbirati že v soboto zvečer. 

V Hongkongu so protestni shod uprizorili tudi pred enim tednom in tako pozivali ljudi, da se danes v čim večjem številu udeležijo spomina na tragični dogodek
V Hongkongu so protestni shod uprizorili tudi pred enim tednom in tako pozivali ljudi, da se danes v čim večjem številu udeležijo spomina na tragični dogodek FOTO: Reuters

V današnjem uvodniku hongkonškega časnika Ming Pao pa časnik Peking poziva, naj dovoli javno razpravo o krvavih dogodkih v Pekingu. "Zmanjševanje razlik med vladnim pogledom in pogledom javnosti na te dogodke, bo nedvoumno pomagalo bodočemu demokratičnemu političnemu razvoju in socialnem napredku na Kitajskem," je zapisano v uvodniku.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.