Tujina

Spodletela pogajanja o Cipru

Haag, 11. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja o politični združitvi na turški in grški del razdeljenega Cipra so ponovno propadla, ker je turška stran zavrnila predlog generalnega sekretarja ZN Annana, ki je stranema predlagal, naj do konca meseca pripravita referenduma o združitvi.

Ciprski Turki na otoku protestirajo
Ciprski Turki na otoku protestirajo FOTO: Reuters

"Na žalost naši napori niso bili uspešni," je sporočil predstavnik generalnega sekretarja ZN Kofija Annana. "Prišli smo na konec poti." Na pogovorih sta polega Annana sodelovala voditelja ciprskih Grkov Tassos Papadopoulos in ciprskih Turkov Rauf Denktaš. Predstavnik ciprskih Turkov je zavrnil predlog, da bi v turškem delu izvedli referendum o združitvi otoka, medtem ko je Papadopoulos načelno podprl načrt ZN. Kljub temu sta obe strani pripravljeni nadaljevati pogovore.

Denktaš je pojasnil, da je omenjeni načrt za ciprske Turke nesprejemljiv, in pri tem izpostavil predvsem vprašanje razlastitve več kot sto tisoč ciprskih Turkov v primeru, da bi bil načrt ZN sprejet. Pritožil se je tudi nad časovnim pritiskom, pod katerim so tekla pogajanja. "Nimamo nič proti EU, a ne strinjamo se, da se EU uporablja kot sredstvo pritiska proti nam," je še dejal Denktaš.

Annan je želel doseči, da bi obe strani 30. marca izvedli referendum o mirovnem načrtu. Na podlagi izvedenega referenduma naj bi bila podpisana pristopna pogodba združenega Cipra o vstopu v EU. Brez predhodne združitve bo v EU zaenkrat sprejet samo grški del Cipra.

Sredozemski otok je razdeljen na grški in turški del, potem ko je sever Cipra leta 1974 zasedla turška vojska, ki se je odzvala na državni udar grških skrajnežev. Ti so se zavzemali za združitev otoka z Grčijo. Turški del obsega več kot tretjino otoka, ki ga je priznala Turčija.

SORODNI ČLANKI