Tujina

Spet ubili odvetnika

Bagdad, 21. 06. 2006 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Dva dni potem, ko je tožilec zahteval smrtno kazen za Huseina, so v Bagdadu ubili enega od njegovih odvetnikov.

Khamis al Obaidi je tretji odvetnik, ki so ga od začetka sojenja Huseinu ubili v Iraku
Khamis al Obaidi je tretji odvetnik, ki so ga od začetka sojenja Huseinu ubili v Iraku FOTO: Reuters
Huseinovi zagovorniki so od oblasti že zahtevali ostrejše varnostne ukrepe in zagrozili celo z bojkotom sodnega procesa proti Huseinu, če za njihovo varnost ne bo ustrezno poskrbljeno.

Enega od odvetnikov strmoglavljenega iraškega diktatorja Sadama Huseina, Khamisa al Obaidija, so ubili teroristi. Napadalci so odvetnika danes zjutraj ugrabili blizu njegove hiše v bagdadskem okrožju Dora, ki velja za enega najbolj nevarnih okrožij. Nato so odvetnika ubili, truplo pa vrgli na ulico glavnega mesta. Ubiti je imel na glavi najmanj eno strelno rano, policija pa trupla sprva ni prepoznala, saj al Obaidi pri sebi ni imel dokumentov.

Al-Obaidi je tretji odvetnik, ki so ga ubili od začetka sojenja Huseinu lanskega oktobra. Do uboja je prišlo dva dni potem, ko je glavni tožilec na sojenju zahteval smrtno kazen za Huseina in tri njegove tesne sodelavce.

Ubiti že trije Huseinovi odvetniki

Al Obaidi je kljub slabim varnostnim razmeram in umoru dveh Huseinovih odvetnikov oktobra lani živel v Bagdadu. Takrat so oboroženi moški ugrabili Huseinovega zagovornika Saduna al Džanabija, njegovo truplo pa so policisti našli naslednji dan. Približno tri tedne kasneje so napadalci ubili še Huseinovega zagovornika Adela al Zubejdija.

Huseinov glavni odvetnik Halil al Dulajmi se zaradi slabih varnostnih razmer ne zadržuje le v Bagdadu, ampak tudi v Amanu, glavnemu mestu Jordanije. Po njegovih besedah za umori stoji iraško notranje ministrstvo pod nadzorom šiitov, ki so po strmoglavljenju Huseinovega režima aprila 2003 prevzeli nadzor v državi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.