Tujina

Spet operirali Račana

Zagreb, 25. 03. 2007 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

V zagrebški bolnišnici so znova operirali predsednika največje opozicijske stranke SDP Ivico Račana.

Predsednika največje opozicijske stranke SDP Ivico Račana so operirali v zagrebški bolnišnici, kjer so mu odstranili krvni strdek v desnem ramenu, so sporočili iz sedeža stranke. Račan se je prebudil iz narkoze in se po zadnjih informacijah počuti dobro.

Posamezni hrvaški časopisi pišejo, da Račan po vrnitvi iz Nemčije trpi zaradi velikih bolečin, ki so povezane z operacijo ramena
Posamezni hrvaški časopisi pišejo, da Račan po vrnitvi iz Nemčije trpi zaradi velikih bolečin, ki so povezane z operacijo ramena FOTO: Reuters

"Tako kot v primeru sobotne terapije, kjer so obsevali predel možganov z matastazami, tako tudi v primeru današnje operacije, lahko govorimo o pričakovanem postopku pri zdravljenju tumorja", so še poudarili v stranki. V vodstvu stranke pričakujejo, da bo Račan v bolnišnici ostal en teden.

Račan težko prenaša zdravila

Posamezni hrvaški časopisi pišejo, da Račan po vrnitvi iz Nemčije trpi zaradi velikih bolečin, ki so povezane z operacijo ramena. Po nekaterih informacijah Račanove družine naj bi imel predsednik stranke SDP težave z zdravili, še posebej z zdravilom sutent, poleg tega pa naj bi izgubil telesno težo. Zdravilo, ki ga prejema Račan, lahko v redkih primerih povzroči plučni endem ali pa možgansko kap.  Hrvaški dnevnik Jutarnji list je zapisal, da naj bi po besedah zdravnikov Račana zdravili z žarčenjem, še ena operacija nekdanjega hrvaškega premiera pa v tem primeru ne pride v poštev.

Potem ko je 31. januarja sporočil, da se zaradi hude bolezni umika iz politike in javnega življenja, so Račana sprejeli v Mestno bolnišnico v Münchnu. Ugotovili so, da ima raka na sečevodu. Operacijsko so mu odstranili levo ledvico, sečevod in limfne vozličke, medtem ko se je izkazalo, da ima v ramenskem obroču metastaze in ne tumorja, kot so sprva predvidevali.

Z drugo operacijo so Račanu odstranili še okužene celice v desni rami.Račan se je po dveh operacijah v Zagreb vrnil 10. marca. Predpisali so mu terapijo, od takrat pa se je zdravil doma. Nekdanji hrvaški politik sicer ne hodi na kemoterapije, temveč se zdravi z zdravilom Sutent, ki ga praviloma predpišejo bolnikom z rakom ledvičnih celic.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
26. 03. 2007 10.14
Kot vsakemu rakastemu bolniku mu želim uspešno zdravljenje in čimprejšno okrevanje. Rak je huda in zahrbtna bolezen. Upam, da mu bo prihranjenja agonija, ki ponavadi caka vse rakaste bolnike.