Tujina

Spet eksplozija v Iraku

Bagdad/Sydney, 05. 09. 2007 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Bagdadu je v eksploziji umrlo najmanj 11 ljudi. Avstralski premier je zatrdil, da njihove čete ostajajo v Iraku.

Vojak na prizorišču bombnega napada v Iraku
Vojak na prizorišču bombnega napada v Iraku FOTO: Reuters

V eksploziji bombe v bagdadski šiitski četrti je umrlo najmanj 11 oseb, 23 je bilo ranjenih. Iraška policija je sporočila, da je eksplozija odjeknila na trgu, kjer je parkiranih več avtobusov, torej, kjer se zbirajo številni potniki.

Avstralski premier John Howard je medtem v Sydneyju, kjer se je srečal z ameriškim predsednikom Georgeom Busheom, zatrdil, da bodo avstralske čete ostale v Iraku, dokler bo to potrebno zaradi varnosti. V Iraku je trenutno 1.500 avstralskih in 164.000 ameriških vojakov.

Tako Howard kot Bush sta ocenila, da je bil v Iraku dosežen napredek, in zavrnila določitev roka za umik tujih vojakov iz Iraka. "Po moji oceni je za varnost ZDA in Avstralije pomembno, da ostanemo skupaj z Iračani in jim pomagamo," je dejal Bush.

Howard je podporo Bushevi politiki v Iraku izrazil kljub temu, da vse več Avstralcev nasprotuje vojni v Iraku. Busha je v Sydneyju, kjer poteka vrh Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec), včeraj pričakalo veliko število protestnikov, ki so skandinirali gesla, kot je na primer: "Izrael, ZDA - koliko otrok ste ubili danes?".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.