Tujina

Španija zanika tajne postanke

Madrid, 17. 11. 2005 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španija zanika, da so imela letala CIA postanke na Kanarskih otokih in drugih španskih otokih.

O tajnih zaporih je pisal Washington Poste
O tajnih zaporih je pisal Washington Poste FOTO: POP TV

Španska vladna delegacija je zanikala poročila, da naj bi imela ameriška letala, ki so prevažala domnevne islamske teroriste, postanke na Kanarskih otokih. Kot je sporočila, sta imeli na Kanarskih otokih postanek le dve ameriški letali, ki sta prevažali izgnane Nigerijce nazaj v njihovo domovino. Špansko pravosodje sicer preiskuje deset sumljivih letov, ki naj bi med januarjem 2004 in januarjem 2005 pristali na španskem otoku Mallorca.
 
Preiskava tudi na Finskem 
 
Preiskavo, ali je ameriška obveščevalna služba CIA uporabljala njihova letališča za nezakonita premeščanja zapornikov, je medtem napovedala še Finska, že pred tem pa so preiskave napovedale tudi Švedska in Norveška. 

O obstoju mreže skrivnih zaporov CIA za zasliševanje osumljencev za terorizem iz Evrope in Azije je v začetku meseca pisal ameriški časnik Washington Post. Obstajala naj bi skoraj štiri leta v skupaj osmih državah, šestih poimensko nenavedenih vzhodnoevropskih ter na Tajskem in v Afganistanu. Ker naj bi mreža uporabljala nekdanjo sovjetsko infrastrukturo, je sum padel na nekdanje države vzhodnega bloka. Poljska, Madžarska, Romunija in Bolgarija so obstoj zaporov že zanikale, Bruselj pa je napovedal preverjanje navedb.

Finski zunanji minister Erkki Tuomioja je napovedal preiskavo o letalih CIA, vendar je dodal, da še ni poročil o tem, da bi letala CIA pristajala na ali preletavala finsko ozemlje. "Po podatkih, ki jih imamo, ni poročil, da bi letala ali pristala ali preletavala Finsko," je povedal.

Ugibanja v Avstriji in na Norveškem

Tudi v Avstriji narašča zanimanje za prelete in postanke letal CIA. Strokovnjak socialdemokratske stranke (SPOe) za obrambo Anton Gaal je namreč na obrambnega ministra Guenterja Platterja in ministra za promet Huberta Gorbacha naslovil poslansko vprašanje, ali je do tega prihajalo tudi v Avstriji. Avstrijsko obrambno ministrstvo zadeve ni želelo komentirati, prometno ministrstvo pa je sporočilo, da bodo poslancu odgovorili v zakonsko predvidenem roku šestih tednov. 

Norveška vlada je v sredo od ameriškega veleposlanika v Oslu zahtevala pojasnila v zvezi s pristankom letala na norveškem ozemlju, ki je po poročanju lokalnih medijev prevažalo zapornike. Po navedbah časnika Ny Tid naj bi eno od letal, ki jih uporablja CIA, 20. julija pristalo na mednarodnem letališču v Oslu. Preiskavo je v sredo napovedala tudi Švedska.