Tujina

Španci na ulicah

Madrid, 31. 12. 2006 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na ulicah Madrida se je zbralo več tisoč ljudi, ki od premierja Zapatera zahtevajo prekinitev pogajanj z ETO.

Demonstranti so nad svojim predsednikom vlade ogorčeni
Demonstranti so nad svojim predsednikom vlade ogorčeni FOTO: Reuters

Dan po napadu na madridsko letališče, ki ga je izvedla baskovska separatistična organizacija ETA, se je na trgu Puerta del Sol zbralo več tisoč ljudi, ki protestirajo proti vladi premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera.

Množično zborovanje je Združenje žrtev terorizma sicer napovedalo že v soboto, ko je Zapatero razglasil konec premirja, ki sta ga vlada in ETA razglasili marca. "Odredil sem preložitev vseh pobud, povezanih z mirovnim procesom, ki se je začel pred devetimi meseci, ko je ETA razglasila trajno premirje," je poudaril Zapatero.

Demonstranti so nad svojim predsednikom vlade ogorčeni, saj ta ni napovedal dokončne prekinitve pogajanj s teroristi. Spomnili so ga tudi na predvolilne obljube marca 2004, da bodo "razmere v letu dni boljše". "Pogajanja s teroristi je le prestavil, ne pa opustil. S tem se ne strinjamo. Dogodki, kot je bil včerajšnji, kažejo, da ETA želi zgolj ubijati," je povedal predsednik Združenja žrtev terorizma Francisco José Alcazar.

V včerajšnji eksploziji avto-bombe na madridskem letališču je bilo ranjenih 22 oseb, med njimi trije huje. Reševalci pa pod ruševinami še vedno iščejo dva moška, ki sta po eksploziji izginila.

Mirovne pogovore so prekinili že avgusta, oktobra pa so organizacijo ETA obtožili ropa okoli 300 kosov strelnega orožja v Franciji. Ta mesec so na severu Španije v skladišču ETA odkrili tudi okoli petdeset kilogramov kemičnih sredstev za izdelavo razstreliva. Do napredka v pogajanjih ni prišlo tudi zaradi prepovedane Batasune, ki je zahtevala pričetek pogovorov o prihodnosti Baskije, čemur je Zapaterova vlada nasprotovala.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.