Tujina

'Šotorski protest' v Parizu

Pariz, 03. 01. 2007 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po 'šotorski akciji' je francoska vlada obljubila rešitev stanovanjskega vprašanja s posebnim zakonom.

Francoski premier Dominique de Villepin je napovedal, da bo francoska vlada 17. januarja predstavila osnutek zakona, po katerem bo pravica do stanovanja postala zakonsko izterljiva pravica. "Zakon bo postavil pravico do stanovanja na isto raven kot sta pravici do zdravstvene oskrbe in izobraževanja," je dejal de Villepin in dodal: "Francija bo tako postala ena najbolj naprednih držav na področju socialnih pravic."

Šotorsko naselje brezdomcev ob kanalu Saint Matin v središču Pariza
Šotorsko naselje brezdomcev ob kanalu Saint Matin v središču Pariza FOTO: Reuters


Stanovanjsko vprašanje je trenutno ena od tem, ki so v ospredju francoskih medijev, potem ko je skupina, ki se je poimenovala "Otroci Don Kihota", postavila v centru Pariza šotorski kamp, da bi opozorila na stisko ljudi, ki nimajo strehe nad glavo. Ob kanalu Saint Martin so postavili okoli 200 rdečih šotorov za brezdomce in povabili Parižane, da se jim iz solidarnosti pridružijo. Podobne šotorske kampe so postavili tudi v Marseilleu, Orleansu, Lionu in Toulouseu, naselili pa so tudi državno poslopje v bližini pariške borze in jo poimenovali "ministrstvo za stanovanjsko krizo".

S pomočjo zakona naj bi do konca leta 2008 rešili stanovanjsko vprašanje brezdomcev, revnih delavcev in samskih mater, do leta 2012 pa vseh, ki živijo v nezdravih in za življenje neprimernih bivališčih.

Vroča tema predsedniške kampanje

Glede na uradne podatke je bilo v Franciji leta 2001 okoli 86,500 ljudi brez strehe nad glavo. "Otroci Don Kihota" poudarjajo, da brezdostvo ni edini vidik resnega stanovanjskega vprašanja, ki je prisililo več deset tisoč ljudi, da živijo v zanikrnih stanovanjih, ker ne morejo rešiti stanovanjskega problema. Po neuradnih podatkih živi v Franciji več kot tri milijone ljudi, ki imajo resne stanovanjske težave (življenje na ulici, v zanikrnih hotelih, karavanih ali v stanovanjih brez kopalnice in ogrevanja).

Brezdomci so naselili tudi državno poslopje v bližini pariške borze
Brezdomci so naselili tudi državno poslopje v bližini pariške borze FOTO: Reuters

Stanovanjsko vprašanje je sicer tudi ena od vročih tem predvolilne kampanje predsedniških volitev, na katerih se bosta, kot kažejo javnomnenjske raziskave, v finalnem boju pomerila konzervativni notranji minister Nicolas Sarkozy in socialistilčna kandidatka Segolene Royal. Sarkozy je obljubil, da v dveh letih po prevzemu položaja ne bo nobenega posameznika brez strehe nad glavo, Royalova pa se je zavzela za osnovanje "obsežnega načrta za boj proti ekonomski negotovosti".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.