Tujina

Soočenje Schüssla in Gusenbauerja

Dunaj, 15. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na avstrijski televiziji je sinoči potekalo odločilno soočenje pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 24. novembra, na katerem sta se pomerila dosedanji kancler in vodja ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel ter Alfred Gusenbauer, predsednik socialdemokratske stranke (SPOe).

Soočenje je bilo v znamenju večjih in manjših sovražnih izjav, saj niti Schüssel niti Gusenbauer nista varčevala z nizkimi udarci. Vodja SPOe je sicer v soočenju predvsem kritiziral to, da avstrijska vladajoča koalicija, ki jo tvorita ÖVP in svobodnjaška stranka (FPOe) ob visoki brezposelnosti stoji križem rok. Schüssel pa je Gusenbauerju osebno očital hladen odnos do socialnih vprašanj.

Vodja SPOe pa je v soočenju poskušal svojo stranko predstaviti kot edino možno alternativo pri reševanju socialnih problemov. VPOe je bila po njegovem mnenju vedno stranka tistih, ki se počutijo, kot da so nekaj več.

Vodja ÖVP je na soočenju sicer predvsem branil socialno politiko in politiko trga delovne sile svoje stranke. Pri tem je očitke SPOe, po katerih naj bi se ÖVP nameravala posloviti od državnega pokojninskega sistema, zavrnil kot "lažno propagando".