Tujina

Solze za ugrabiteljem

Dunaj, 27. 08. 2006 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Natascha žaluje za moškim, ki jo je osem let zadrževal v kleti. Sedaj je na prostosti in vse, kar si želi, je samota.

Natascha Kampusch si želi zasebnosti
Natascha Kampusch si želi zasebnosti FOTO: Reuters

Natascha Kampusch bo po osmih letih ujetništva prvi vikend na prostosti preživela v hotelu, in to sama. Mladenka se sicer počuti dobro, a si zaenkrat še želi zasebnosti, je povedala njena pravna zastopnica Monika Pinterits, ki je z dekletom preživela nekaj ur.

Natascha naj bi preiskovalcem kmalu po pobegu zaupala, da je imela s Priklopilom spolne odnose. Obenem zatrjuje, da je v to nikoli ni silil. A zaradi hudega čustvenega pretresa avstrijski policisti menijo, da dekle tega ne dojema kot spolno zlorabo.

Tudi predstavniki avstrijske policije so zatrdili, da se je Natascha v samoto, tudi stran od svojih staršev, umaknila na lastno željo in da dekle ni pod policijskim nadzorom.

Starše 18-letne Natasche je novica o hčerinem pobegu izredno razveselila, vendar so razočarani, ker z njo še niso mogli preživeti več časa. Natascha se je takoj po sredinem pobegu za kratek čas srečala s starši, vendar od takrat ni več izrazila želje, da bi jih videla, so pojasnili predstavniki policije. Trenutno javnosti ni znano, kje se dekle nahaja, pri čemer se policisti sklicujejo na njeno pravico do zasebnosti.

Wolfgang Priklopil je storil samomor
Wolfgang Priklopil je storil samomor FOTO: Reuters

Dekletova mati je bila mnenja, da so njeno hčer po osmih letih ponovno zaprli, in ni mogla verjeti, da bi bila samota Nataschina želja. Tudi oče Natasche Kampusch je rotil policiste, naj staršema dovolijo s hčerko preživeti nekaj časa in posneti fotografije, ki bi jih lahko posredovali širši družini. Policija je njegovo željo zavrnila, saj se bojijo, da bi se fotografije zaradi izredno velikega zanimanja medijev pojavile v časopisu ali na televiziji.

Pozneje je Nataschin oče povedal novinarjem, da mu je hčerka poslala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da bodo imeli še veliko časa. Preiskovalci se bodo sicer v ponedeljek ali torek skupaj z Natascho odločili, če in kdaj bo spet pripravljena govoriti z družino.

Je Priklopil imel pomagača?

Preiskovalci medtem še naprej iščejo sledi v hiši, kjer je bilo dekle zaprto, saj preiskujejo, ali je ugrabitelj imel pomagača. Našli so videoposnetke in knjige, ki jih bodo podrobno preučili, pregledali pa bodo tudi najden nakupovalni seznam in zapiske, saj se želijo prepričati, da jih je res napisal 44-letni ugrabitelj Wolfgang Priklopil.

Zaenkrat izsledki kažejo, da v ugrabitev nista bila vpletena ne ugrabiteljeva mati, niti Priklopilov prijatelj, ki ga je ta poklical v sredo, preden je storil samomor. Tudi po Nataschinih besedah drugega krivca ni bilo.

Natascha, ki je izginila na poti v šolo, je osem let živela le nekaj kilometrov stran od svojih staršev v kleti ugrabiteljeve hiše v Strasshofu blizu Dunaja. Ugrabitelj je svojo žrtev celih osem let zadrževal v prostoru, velikem tri krat štiri metre. Wolfgang Priklopil je devet ur po njenem begu storil samomor.

Natascha trpi za stockholmskim sindrom

Natascha je bila osem let zaprta v kleti
Natascha je bila osem let zaprta v kleti FOTO: Reuters

Psihologi so ugotovili, da 18-letnica trpi za stockholmskim sindromom, ki se pri žrtvah ugrabitev pogosto pojavlja. Natascha je kljub trpljenju, ki ga je doživela, svojemu ugrabitelju zelo naklonjena, saj več let ni imela stikov z drugimi osebami. Ko je izvedela, da je Priklopil storil samomor, je pričela od žalosti jokati. »Žaluje za njim. Zelo dolgo je jokala,« je poročal avstrijski časnik Kurier.

Priklopil si dekle ni prisvojil le telesno, temveč tudi psihično. Zanjo je skrbel. Svoji sužnji je kuhal, pral in ji kupoval učbenike ter filme za otroke. Občasno je lahko poslušala radio in gledala televizijo. Natascha ga je morala prva leta ogovarjati z nazivom 'moj gospodar'. Šele v zadnjem času ga je lahko klicala po imenu. Priklopil je postajal vse bolj popustljiv in zaupljiv. Natascha je lahko skoraj vsak dan za nekaj ur zapustila klet in se podala v hišo ali na vrt. Tam je morala pomagati pri hišnih opravilih. Ugrabitelj je Natascho ustrahoval, češ da so po stanovanju in po vrtu nastavljene pasti z dinamitom. »Če boš pobegnila, te bo scvrlo,« ji je govoril. Kot se je sedaj izkazalo, so bile pasti lažne.

Rešil jo je mobilnik

Ko je Priklopil Nataschi nazadnje dovolil na vrt, kjer mu je pomagala pri pranju avtomobila, je dekle pobegnilo. Medtem ko je Natascha sesala notranjost vozila, je ugrabitelju zazvonil mobilnik. Ker zaradi hrupa ni ničesar slišal, se je umaknil proti hiši. Natascha je njegovo nepazljivost izkoristila in stekla k sosedom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssg
27. 08. 2006 18.44
Stockholmski sindrom... hmm, bad!