Tujina

Sojenje odgovornim za nesrečo v Kaprunu

Salzburg, 19. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Salzburgu se je končal drugi dan sojenja odgovornih za tragedijo v Kaprunu. Za smrt 155 smučarjev in deskarjev je obtoženih šestnajst oseb, med njimi direktor kaprunske žičnice in številni uslužbenci podjetij.

Predor v Kaprunu
Predor v Kaprunu FOTO: Reuters

Vseh šestnajst odvetnikov je v zagovorih svojih obtoženih strank nastopilo izjemno čustveno. Drug za drugim so zatrjevali, da njihove stranke niso storile ničesar, kar bi pripeljalo do največje tragedije v Avstriji po drugi svetovni vojni.

Odvetnik dveh inženirjev Roman Moser je poudaril, da njegova klienta nista bila odgovorna za požarno varnost, ampak za nadzor žičnice in elektotehničnih naprav. Obtoženi niso ubijali nalašč, bila je tragična nesreča.

Sojenje odgovornim za nesrečo v Kaprunu
Sojenje odgovornim za nesrečo v Kaprunu FOTO: Reuters

Za obtoženimi so sedele družine umrlih. Proces je za svojce žrtev izredno boleč, saj takega dogodka človek nikakor ne more pozabiti. Ravno zaradi morebitnih šokov ob tako pretresljivem sojenju je pred sodno dvorano pripravljenih kar nekaj reševalcev. Proces je sprva spremljalo tudi dvanajst preživelih v kaprunski nesreči. Nato pa so morali dvorano brez izjeme zapustiti, ker bi po mnenju sodišča sojenje lahko vplivalo na njihovo poznejše pričanje.

"Avstijsko kazensko sodišče je odločilo, da žrtve nimajo pravice, da bi njihov odvetnik spremljal sojenje," je dejal Fegan ob odhodu domov.

V sodni dvorani pa danes ni bilo tudi znanega ameriškega odvetnika Eda Fegana, ki med drugimi zastopa slovenske svojce žrtev. Fegan bo z ekskluzivnimi dokazi na sojenju pričal, zato po odločitvi sodišča procesa ne more spremljati. Fegan je očital, da v Avstriji nikdar ne bo poštenega sojenja, zato je že odletel domov v Združene države Amerike.

Nekateri svetovni mediji bodo proces spremljali do konca. Prav zaradi njihovih protestov pa je vodstvo doma, kjer poteka sojenje, odstopilo od vrtoglavih cen, ki so jih sprva nameravali zaračunati medijem.

Sojenje se bo tako nadaljevalo do sredine julija. Kdo je kriv in kdo nedolžen, pa bo porota najverjetneje razsodila jeseni, saj se bo sojenje zopet začelo septembra.

SORODNI ČLANKI